X

🪑7 פריטים במרתף שעלולים לגרום לאסתמה, אלרגיות ועוד בעיות – ומה לעשות

חשבתם שהמרתף שלכם הוא רק מחסן לחפצים נשכחים? תחשבו שוב! בין ארגזי הזיכרונות למכשירי החשמל הישנים, מסתתרים גורמים מסוכנים לאסתמה, אלרגיות ובעיות נשימה. 📢 לפני שתשאפו משהו לא רצוי – גלו מה צריך להעיף מיד! 🚨

🏡💨 אל תתנו למרתף שלכם להפוך למוקד סכנה!

מרתף הבית עשוי להכיל פריטים שנראים תמימים, אך בפועל עלולים לפגוע בבריאותנו. מומחים מזהירים כי שבעה פריטים נפוצים במרתף עלולים לגרום לאסתמה, אלרגיות ומחלות נוספות. הנה הפריטים המסוכנים ומה שצריך לעשות איתם:


1. צבעים וממסים ישנים 🎨🛢️

לפי Homes & Gardens, מגזין בינלאומי המתמחה בעיצוב פנים, שיפוצים, גינון ולייף סטייל ביתי, צבעים ישנים, במיוחד אלו מבוססי שמן, עלולים לפלוט תרכובות אורגניות נדיפות − כימיקלים שנפלטים בצורה של גזים מחומרים מוצקים או נוזלים, ולעיתים קרובות נמצאים באוויר בתוך מבנים סגורים אשר ידועים כגורמים לאלרגיות, קשיי נשימה ואף כאבי ראש. חשיפה ממושכת לכימיקלים אלו עלולה להחמיר תסמיני אסתמה ולגרום לזיהום אוויר בתוך הבית.

מה לעשות?

  • להשליך צבעים ישנים למרכזי מחזור ייעודיים.
  • לאחסן צבעים חדשים במקום מאוורר ובמיכלים אטומים כדי למנוע פליטת חומרים רעילים.
    קופסאות צבע ישנות, צילום: freepik

2. שטיחים ושטיחונים ישנים 🧶🧫

שטיחים ישנים צוברים קרדית האבק, עובש ואלרגנים, אשר עלולים לגרום להתקפי אסתמה ולהחמרת בעיות נשימה. מומחי אלרגיות ואסתמה ב-The American Lung Association, ארגון בריאות ללא מטרות רווח, הפועל בארצות הברית במטרה לקדם בריאות ריאתית, להפחית מחלות נשימה, ולחנך את הציבור לגבי זיהום אוויר והשפעותיו על הבריאות, מזהירים כי מרתפים לחים הם קרקע פורייה לצמיחת עובש בתוך סיבי השטיחים, מה שעלול להוביל לדלקות ריאות ולבעיות בריאותיות נוספות.

מה לעשות?

  • רצוי להשתמש בשואב אבק עם מסנן בעל יעילות גבוהה (תקן בינלאומי: HEPA), המסוגל ללכוד חלקיקים זעירים כמו אבק, אבקני פרחים, קרדית האבק, עובש, וכו', הפחתת חשיפה לאלרגנים.
  • להחליף שטיחים ישנים ולבחור ברצפת עץ או אריחים להפחתת הצטברות אבק.
    שטיח מאובק ובלוי, צילום: freepik

3. רהיטים מרופדים ישנים 🛋️🪑

רהיטים מרופדים המאוחסנים במרתף יכולים להכיל קרדית אבק ועובש, מה שעלול לגרום לאלרגיות, גירויים בעור ולבעיות נשימה. מחקרי Mayo Clinic, מרכז רפואי אמריקאי ואחד ממרכזי הבריאות, המחקר והרפואה המובילים בעולם, מראים כי עובש על רהיטים יכול לפלוט נבגים זעירים הגורמים לגירויים בעיניים, אף סתום ואפילו תגובות אלרגיות קשות.

מה לעשות?

  • לנקות רהיטים מרופדים באמצעות שאיבה וחומרי חיטוי ידידותיים לסביבה.
  • להיפטר מרהיטים המכוסים בעובש שאינם ניתנים לניקוי.
    ריהוט מרופד במרתף, צילום: מידג'רני

4. מוצרי ניקוי וכימיקלים 🧴⚗️

מוצרי ניקוי ישנים עלולים לפלוט אדים רעילים ולפגוע במערכת הנשימה, במיוחד במקומות סגורים כמו מרתף. מחקר של ה- EPA (הסוכנות להגנה סביבתית של ארה"ב) מצא כי חלק מחומרי הניקוי מכילים אמוניה, כלור וחומצות חזקות, שגורמות לכאבי ראש ולבעיות נשימה.

מה לעשות?

  • להשליך מוצרי ניקוי שפג תוקפם ולהשתמש במוצרים אורגניים.
  • לאחסן כימיקלים במקום מאוורר ומוגן מהשמש כדי למנוע פליטת חומרים מסוכנים.
    חומרי ניקוי וכימיקלים מאוחסנים במרתף, צילום: מידג'רני

5. צמחים מקורים מסוימים 🌿🚫

צמחים מסוימים עלולים לגרום לתגובות אלרגיות בשל אבקנים ועובש המצטבר באדמה. מומחי האלרגיה של ה- ACAAI (הקולג' האמריקאית לאלרגיה, אסטמה ואימונולוגיה) מדווחים כי צמחים כמו פיקוס וסיגלית אפריקאית יכולים לגרום לגודש באף, עיניים דומעות וקשיי נשימה.

מה לעשות?

  • לבחור בצמחים שאינם מעוררים אלרגיות, כמו סנסיווריה וצמחי אוויר.
  • לשמור על הצמחים יבשים ולמנוע השקיית יתר, המובילה להיווצרות עובש באדמה.
         

    View this post on Instagram

               

    A post shared by Matthew Lang (@theplantguy)

    תיהנו מהפיקוס שלכם לא במרתף

6. ספרים וניירת ישנים 📚📄

ספרים ישנים יכולים לצבור אבק, עובש ונבגים מסוכנים, הגורמים להתפרצות אלרגיות ובעיות נשימה. לפי מחקר שפורסם ב- National Library of Medicine (הספריה הלאומית לרפואה בארה"ב), עובש המצטבר על נייר עלול לגרום לדלקות ריאות בקרב אנשים רגישים.

מה לעשות?

  • לאחסן ניירת בתוך מיכלים אטומים כדי למנוע הצטברות לחות.
  • להיפטר מספרים שנפגעו מעובש כדי למנוע התפשטות נבגים באוויר.
    ניירת ישנה מעלה אבק במרתף, צילום: freepik

7. מכשירי חשמל ישנים 🔌📺

מכשירי חשמל ישנים עלולים לפלוט חומרים כימיים רעילים, כמו PCB ופתלטים − כימיקלים תעשייתיים המזיקים לבריאות ולסביבה, אשר נאסרו לשימוש ברוב המדינות בשנות ה-70 וה-80 בשל היותם רעילים ומסרטנים, אך עדיין ניתן למצוא אותם במכשירי חשמל ישנים. על פי דו"ח של Consumer Reports (עמותה עצמאית הפועלת בשיתוף עם עם לטובת שקיפות והגינות בשוק),  מכשירים בני יותר מ-10 שנים עלולים לשחרר חומרים מזהמים בשל בלאי. 

מה לעשות?

  • לבדוק את תקינות המכשירים, לנקות אותם באופן קבוע ולהימנע משימוש במכשירים ישנים עם סימני בלאי.
  • למחזר מכשירים חשמליים ישנים דרך מרכזים מוסדרים כדי למנוע פליטת רעלים.
    מכשירי חשמל ישנים, צילום: מידג'רני

🔍 סיכום

💡 מרתף הבית עלול להכיל פריטים המסכנים את הבריאות שלך, ולכן חשוב להיפטר מפריטים ישנים, לאוורר את החלל, ולשמור על ניקיון נכון כדי למנוע אלרגיות, אסתמה ובעיות נשימה נוספות.

📌 המקורות אשר שימשו בהכנת הכתבה נמצאו בסיוע ChatGPT. 🚀

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר