לא רק מרכיבים אהובים במטבח, אלא גם שחקניות מפתח בתפריט הבריא שלנו. גבינות ריקוטה וקוטג'

ההבדל בין גבינת ריקוטה לגבינת קוטג': מה עדיף ואיך משלבים בתזונה?

ריקוטה וקוטג' הן שני צדדים של אותה גבינה – שתיהן רכות, טעימות ומזינות, אך שונות זו מזו בטעמים, במרקם וביתרונות הבריאותיים. ריקוטה מביאה עמה קרמיות עדינה וטעם מעודן, בעוד שקוטג' מציעה מרקם גרגירי וטעם קליל שמתאים לכל ארוחה. אז מה עדיף? תלוי בטעם וביצירתיות שלכם במטבח!

[object Object]

גבינות ריקוטה וקוטג' הן מהמוכרות והאהובות ביותר במטבח הישראלי, אך למרות דמיון חיצוני מסוים, ההבדלים ביניהן ניכרים בתהליך הייצור, במרקם, בערכים התזונתיים ובשימושים הקולינריים. מה מאפיין כל אחת מהגבינות ומה היתרונות הבריאותיים שלהן? תשובות לשאלות אלו וגם הצגת דרכים יצירתיות לשלב אותן בתפריט היומי. בסיום, תמצאו מתכון קל וטעים שמשלב את שתיהן בצורה מפתיעה.

תהליך הייצור: איך כל גבינה נולדת?

גבינת ריקוטה, שמקורה באיטליה, מיוצרת בתהליך ייחודי המאפשר לה לנצל את מי הגבינה שנותרו לאחר ייצור גבינות אחרות. השם "ריקוטה" באיטלקית משמעו "בישול מחדש", והגבינה אכן עוברת תהליך חימום חוזר שיוצר את המרקם הרך והעדין שלה. תוצאה זו מעניקה לריקוטה מרקם קרמי וטעם עדין שמושלם הן לשימושים מלוחים והן מתוקים.

גבינת קוטג', לעומת זאת, היא תוצר של תהליך שונה לחלוטין. החלב עובר קרישה ליצירת גבן, ולאחר מכן הגבן נחתך, מחומם קלות ומופרד ממי הגבינה. התוצאה היא גבינה רכה בעלת טעם ניטרלי ומרקם קובייתי עדין, שמתאימה מאוד לשילוב במנות קלות ובריאות.

גבינת קוטג' מול גבינת ריקוטה: מה עדיף בשבילכם?

     

View this post on Instagram

           

A post shared by Dr Shikha Sharma's OneHealth (@nutrihealthsystems)

יתרונות תזונתיים: מה כל גבינה מציעה?

שתי הגבינות נחשבות לבריאות מאוד, אך היתרונות התזונתיים שלהן שונים. ריקוטה עשירה בסידן ובחלבון איכותי, מה שהופך אותה לאידיאלית לחיזוק העצמות ולשמירה על מסת שריר. נוסף על כך, היא דלה יחסית בנתרן, מה שהופך אותה למתאימה במיוחד לאנשים שרוצים לשמור על לחץ דם מאוזן.

קוטג', לעומת זאת, נחשבת לגבינה דלת קלוריות יחסית, והיא מכילה רמות גבוהות של חלבון, מה שתורם לתחושת שובע לאורך זמן. תכונה זו הופכת אותה לבחירה פופולרית בקרב שומרי משקל. עם זאת, יש לשים לב לתכולת הנתרן שלה, שגבוהה יותר בהשוואה לריקוטה.

שילוב בתפריט היומי: איך ליהנות מגבינות ריקוטה וקוטג'?  

ריקוטה היא גבינה ורסטילית שיכולה להשתלב במגוון רחב של מנות. ניתן למרוח אותה על לחם טרי עם ירקות קלויים, להשתמש בה כמילוי לפסטות כמו רביולי או לזניה, או להכניס אותה לקינוחים כמו עוגות גבינה ופנקייקים. טעמה העדין והקרמיות שלה הופכים אותה למרכיב מנצח כמעט בכל מתכון.

ארוחת גבינת ריקוטה, טוסט וריבה, צילום: pixabay

גם הקוטג' לא נשארת מאחור. היא מתאימה מאוד לארוחות בוקר קלות ובריאות, למשל בשילוב פירות טריים ודגנים מלאים. אפשר להוסיף אותה לסלטים רעננים או להשתמש בה כבסיס למאפים ופשטידות. בזכות מרקמה המיוחד, היא מוסיפה טעם ומרקם ייחודיים לכל מנה.

ארוחת גבינת קוטג', משמשים מיובשים וצימוקים, צילום: pixabay

מתכון קליל וטעים: לזניה בשילוב ריקוטה וקוטג'

מצרכים:

  • 12 דפי לזניה ללא צורך בבישול מראש
  • 2 גביעים (500 גרם) קוטג' 5%
  • 2 ביצים
  • 500 גרם רוטב עגבניות ביתי
  • 250 גרם גבינת ריקוטה מפוררת
  • 250 גרם גבינה צהובה מגוררת
  • 1 מיכל (250 מ"ל) שמנת מתוקה
  • מלח ופלפל לפי הטעם
  • עלי בזיליקום לקישוט (אם רוצים)

אופן ההכנה:

  1. בקערה גדולה, מערבבים את גבינת הקוטג' עם גבינת הריקוטה, הביצים, מלח ופלפל. מתקבלת תערובת גבינות עשירה שמתאימה למלית.
  2. בתבנית אפייה, מניחים שכבה דקה של רוטב עגבניות. מסדרים מעליה דפי לזניה, שכבת מלית גבינות ושכבת רוטב נוספת. חוזרים על הפעולה עד שהמילוי נגמר, ומסיימים בשכבת דפי לזניה ורוטב.
  3. מערבבים את השמנת המתוקה עם מעט מלח ופלפל, ושופכים מעל השכבה העליונה. מפזרים את הגבינה הצהובה המגוררת לציפוי.
  4. מכסים את התבנית בנייר אלומיניום ואופים בתנור שחומם מראש ל-180 מעלות למשך כ-30 דקות. לאחר מכן, מסירים את הכיסוי ואופים 15 דקות נוספות עד שהגבינה מזהיבה.
  5. מוציאים, מצננים קלות, מקשטים עם עלי בזיליקום ומגישים חם.
מהירה וטעימה עם טוויסט גבינתי מושלם. לזניה ריקוטה וקוטג', צילום: המחשה - מידג'רני

לסיכום, ריקוטה וקוטג' הן שתיים מהגבינות המגוונות והבריאות ביותר שאפשר לשלב בתפריט. הבחירה ביניהן תלויה בטעם האישי ובצרכים התזונתיים, אך אין ספק ששתיהן מהוות תוספת נהדרת למגוון רחב של מנות. נסו לשלב את הגבינות הללו במתכונים יומיומיים, ותגלו איך טעמים ומרקמים חדשים מעשירים את התזונה שלכם.

מקורות אלן שימשו בהכנת הכתבה ונמצאו בסיוע ChatGPT:

מרתה סטיוארט, Greatist

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו