X

17 מזונות בריאים ומשביעים שרוב האנשים לא אוכלים

כולנו שואפים לאכול בריא יותר ולשמור על אורח חיים מאוזן • עם זאת אנו נמנעים ממזונות מזינים ומשביעים שאולי שמענו עליהם, אבל לרוב אנו נמנעים מהם – אולי בגלל טעם ייחודי, מרקם שונה או פשוט חוסר הכרות • מוכנים לצאת למסע קולינרי חדש?

בתוך עולם התזונה המודרני, שבו כולנו שואפים לאכול בריא יותר ולשמור על אורח חיים מאוזן, מסתתרים להם מזונות עשירים ומזינים שמתחבאים מהעין הציבורית

תזונה בריאה היא אחד היסודות לחיים בריאים ומאוזנים. עם זאת, ישנם מזונות רבים בעלי ערכים תזונתיים גבוהים התורמים לתחושת שובע שאנשים רבים נמנעים מהם. הסיבות לכך מגוונות: טעמים לא מוכרים, מרקמים ייחודיים או פשוט חוסר ידע על יתרונותיהם הבריאותיים.

הנה 17 מזונות בריאים במיוחד ומשביעים שכדאי מאוד לשקול להוסיף לתפריט היומי שלכם:

זרעי פשתן

זרעי פשתן הם מקור מצוין לאומגה 3, סיבים תזונתיים וליגננים – נוגדי חמצון ייחודיים שמסייעים בהפחתת דלקות ובשמירה על בריאות הלב. עם זאת, הזרעים הקטנים הללו דורשים טחינה או הנבטה כדי לספוג את יתרונותיהם, דבר שמרתיע רבים מהשימוש בהם. 

זרעי פשתן בסלט קינואה

כוסמת

כוסמת היא דגן מלא ועשיר בחלבון, סיבים תזונתיים, ויטמינים ומינרלים כמו מגנזיום וברזל. היא אינה מכילה גלוטן ולכן מתאימה גם לחולי צליאק. למרות ערכיה התזונתיים הגבוהים, הכוסמת פחות פופולרית בשל המרקם הייחודי והטעם המעט חמצמץ שלה. 

כוסמת ופטריות

טופו

טופו הוא מקור עשיר לחלבון צמחי והוא מהווה תחליף מצוין לבשר עבור צמחונים וטבעונים. בנוסף, הטופו דל בשומן רווי ועשיר בסידן ובברזל. עם זאת, אנשים רבים נמנעים ממנו בשל טעמו ה'אנמי' והמרקם הג'לטיני. טופו יכול לשמש כבסיס מצוין למאכלים שונים כאשר הוא מתובל כראוי ומשולב בתבשילים ומרקים, ואפילו מטוגן.

טופו, המיוצר מפולי סויה, מכיל כמות גבוהה של חלבון מלא

כרוב ניצנים

כרוב ניצנים הוא ירק קטן אך עוצמתי העשיר בנוגדי חמצון, ויטמינים כמו ויטמין C ו-K, וסיבים תזונתיים שמסייעים בשמירה על בריאות מערכת העיכול. עם זאת, טעמו המריר גורם לרבים לדלג עליו. שילוב כרוב ניצנים במאפים, תבשילים או קלייתו עם שמן זית ותבלינים יכולים לשדרג את טעמו ולהפוך אותו לטעים ובריא יותר.

כרוב ניצנים מעושן בשמן זית ובחרדל

כבד בקר

כבד בקר הוא אחד מהמזונות העשירים ביותר בברזל, ויטמין A, וויטמינים מקבוצת B. הוא מכיל גם חלבון איכותי המסייע בבניית השרירים ובתפקוד מערכת החיסון. למרות היתרונות הבריאותיים המרשימים, כבד הבקר אינו פופולרי בשל טעמו החזק והמרקם השומני, אך כדאי לשקול שילובו בתפריט בשיטות בישול מגוונות. 

קרפלך ממולאים כבד

כבד עוף

כבד עוף הוא מקור מעולה לברזל, ויטמין A וחלבון. הוא תורם לשיפור האנרגיה ולהתחדשות תאי הדם, ולכן מומלץ בעיקר לאנשים הסובלים מאנמיה. עם זאת, רבים נמנעים ממנו בשל המרקם והטעם הייחודי. ניתן להכין כבד עוף בדרכים מגוונות. מטוגן עם בצל, הוא טעים במיוחד.

כבד עוף בקרמל, תפוחים ודבש

אצות

אצות ים הן מקור עשיר ליוד, נוגדי חמצון, ויטמינים ומינרלים נוספים. הן מסייעות בשמירה על תפקוד תקין של בלוטת התריס ועל בריאות העור. עם זאת, אנשים רבים נמנעים מהן בשל הטעם הימי הייחודי והמרקם הלא שגרתי. 

סלט אצות

ביצי ברווז

ביצי ברווז עשירות בחלבון, ויטמין B12 וחומצה פולית, ומכילות כמויות גבוהות יותר של ויטמינים ומינרלים לעומת ביצי תרנגולת. למרות יתרונותיהן הבריאותיים, ביצי ברווז אינן נפוצות בשל טעמן השונה והמרקם השומני יותר. ניתן לשלב ביצי ברווז במתכונים כמו חביתות, פשטידות ומאפים וליהנות מערכיהן התזונתיים.

כמויות גבוהות יותר של ויטמינים ומינרלים לעומת ביצי תרנגולת. ביצי ברווז

דגים שמנוניים כמו מקרל

דגים שמנוניים כמו מקרל הם מקור מעולה לאומגה 3, ויטמין D וחלבון איכותי. אומגה 3 מסייעת בשמירה על בריאות הלב והמוח.  למרות ערכם הבריאותי, דגים אלו פחות פופולריים בשל טעמם החזק והריח המאפיין. ניתן לשלב אותם בתפריט בתור מנה עיקרית או מנת פתיחה, תלוי באופן ההכנה ובשילוב המרכיבים.

מקור מעולה לאומגה 3. דגי מקרל, צילום: stephanie albert / pixabay

קייל

קייל הוא ירק עלים ירוק עשיר בנוגדי חמצון, ויטמינים A, C ו-K, וסיבים תזונתיים. הוא מסייע בשמירה על בריאות העור, מערכת העיכול, והפחתת הסיכון למחלות כרוניות. עם זאת, טעם המריר גורם לרבים להימנע ממנו. ניתן לשלב קייל בסלטים, שייקים, תבשילים ואף להכין ממנו צ'יפס בריא.

עם חומצה פולית. קייל 

סרדינים

סרדינים הם דג קטן אך עוצמתי המכיל כמויות גבוהות של סידן, אומגה 3, וויטמין D. הם תורמים לחיזוק העצמות, בריאות הלב, ותפקוד מערכת החיסון. למרות יתרונותיהם, סרדינים פחות פופולריים בשל הריח והמרקם הייחודי שלהם, אבל הם יכולים להיות בחירה מצוינת לארוחת בוקר, כמזון מזין ומרוכז באנרגיה להתחלת היום. 

סרדינים ממולאים של מריה גונסלס

תפוחי אדמה סגולים

תפוחי אדמה סגולים עשירים בנוגדי חמצון המסייעים בהגנה על התאים מפני נזק חמצוני ומפחיתים את הסיכון למחלות כרוניות. עם זאת, הם נדירים יחסית בשוק, ומעטים מכירים את ערכם התזונתי. כמזון ורסטילי, הם יכולים לשמש בפירה, צלויים, אפויים, מאודים, בסלט, במרק, בלביבות, ועוד.

עשירים בנוגדי חמצון. תפוחי אדמה סגולים

גרגר הנחלים

גרגר הנחלים הוא ירק עלים עשיר בוויטמינים A ו-C, ברזל ונוגדי חמצון. הוא מסייע בשמירה על בריאות העור, מערכת החיסון, והפחתת דלקות. למרות יתרונותיו הבריאותיים, גרגר הנחלים פחות פופולרי בשל טעמו החריף והחזק. עם זאת, הוא עשוי להיות תוספת טעימה בסלטים טריים, בכריכים, במרקים ותבשילים. 

מלא בכל טוב. סלט גרגר נחלים עם תאנים, בצל מוחמץ, מוצרלה ופיסטוקים. סטיילינג: אסף קרלה, צילום: אסף קרלה

שורש סלרי

שורש סלרי הוא ירק שורש עשיר בסיבים תזונתיים, ויטמינים ומינרלים כמו ויטמין K, אשלגן ומגנזיום. הוא מסייע בשמירה על בריאות הלב, העור ומערכת העיכול. עם זאת, רבים נמנעים ממנו בשל הטעם החזק והקושי בהכנה. מומלץ לנסות מרק ירקות עם שורש סלרי או צליית שורש סלרי בתנור. 

קדירת עוף עם שורש סלרי ובצלים

עדשים שחורות

עדשים שחורות הן קטניה עשירה בחלבון, סיבים תזונתיים, ברזל, וחומצה פולית. הן מסייעות בשמירה על בריאות הלב, מערכת העיכול ומערכת הדם. למרות הערכים התזונתיים הגבוהים שלהן, עדשים שחורות דורשות זמן הכנה ארוך יחסית, דבר שמרתיע רבים. בסלט, במרק וכתוספת לתבשילים, עדשים שחורות עשויות לתרום לתחושת שובע לאורך זמן. 

ראגו עדשים שחורות וחזה ברווז. סטיילינג: איתיאל ציון

אגוזי ברזיל

אגוזי ברזיל עשירים בסלניום – מינרל חשוב לתפקוד מערכת החיסון והפחתת דלקות. עם זאת, יש להגביל את צריכתם בשל הסיכון להרעלת סלניום בצריכה מוגזמת. למרות זאת, אגוזי ברזיל יכולים להוות תוספת מזינה לבריאות מערכת החיסון כאשר הם נצרכים במידה הנכונה.

עשירים בסלניום. אגוזי ברזיל (יש לצרוך במידה הנכונה)

תפוחים ירוקים

תפוחים ירוקים עשירים בוויטמין C ונוגדי חמצון המסייעים בשמירה על בריאות העור, המערכת החיסונית והפחתת הסיכון למחלות כרוניות, אך טעמם החמוץ גורם לרבים להעדיף תפוחים אדומים. בסלט ירקות או שייקים, תפוחים ירוקים הם תוספת טעם רענן וערכים תזונתיים חשובים. כמו כן, אפשר לחתוך את התפוחים לחצי, להסיר את הליבה ולמלא אותה בתערובת של אגוזים, קינמון ודבש, ולאפות בתנור עד שהפירות רכים והאגוזים קלויים.

קלויים בתנור עם תערובת אגוזים, קינמון ודבש, תפוחים ירוקים הם מזין וטעים

לסיכום, הכנסת מזונות בריאים אלו לתפריט היומי יכולה לשפר את הבריאות הכללית, להעלות את רמת האנרגיה ולתרום למניעת מחלות. למרות טעמים ייחודיים או מרקמים שונים, מומלץ לנסות ולהרגיל את עצמכם לאכול מהם על בסיס קבוע כדי ליהנות מהיתרונות הבריאותיים שהם מציעים.

במאמר זה שימשו מקורות אלו אשר נמצאו בסיוע ChatGPT:

  • Healthline: אתר המוביל במידע תזונתי ובריאותי מבוסס מחקר, עם תוכן מקיף בתחומי התזונה, הבריאות והכושר.
  • WebMD: אתר המספק מידע רפואי מקיף ומבוסס מדע בנושאי בריאות כלליים ומחלות.
  • Cleveland Clinic: מרכז רפואי נחשב עם מידע רפואי מעמיק ושירותי רפואה מתקדמים.
  • Mayo Clinic: אתר המספק מידע רפואי, מדריכים בריאותיים ומחקר רפואי מקיף בתחומים רבים.
  • American Heart Association: ארגון המתמקד במניעת מחלות לב, מחקר רפואי וקידום בריאות הלב.
  • Harvard T.H. Chan School of Public Health: אתר מבוסס מחקר המציע מידע בתחום בריאות הציבור והתזונה.
  • National Geographic: אתר עם תוכן עשיר בתחומי הטבע, המדע והתרבות, כולל נושאים בריאותיים.
  • BBC Good Food: אתר המספק מתכונים וטיפים לתזונה בריאה ומאוזנת, עם דגש על מזונות טבעיים ואיכותיים.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר