X

סלמון עד קרפיון • דגים עשירים בשמנים לבריאות מיטבית

מרכיב חשוב בתזונה בריאה הוא הם השמן הבריא הנמצא בעיקר במזונות מן הים וממאגרי מים מתוקים • שמנים אלו, בעיקר שמני דגים, מכילים חומצות שומן אומגה 3 החיוניות לבריאות הלב, המוח והמערכת החיסונית • 9 דגים שהם אוצרות תזונה טבעיים

איגוד הלב האמריקאי (AHA) ממליץ על אומגה-3 מדגים ושמן דגים כבר 20 שנה כדי להפחית את הסיכון לאירועי לב. צילום: vecstock / freepik

שמן דגים הוא אוצר טבעי של אומגה 3, חומצות שומן חיוניות לבריאות הגוף והנפש. אומגה 3 מצוינות במלחמה בדלקות ובהפחתת רמות הטריגליצרידים – אותם שומנים שנמצאים בדם ועלולים, אם יעלו על המידה, להוביל למחלות לב וכלי דם. בנוסף, אומגה 3 תורמות לשיפור גמישות כלי הדם ולמניעת הצטברות של פלאק, מה שמפחית את הסיכון לשבץ.

ולא רק הלב מרוויח – שמן דגים גם ידוע כמסייע לשמור על מצב רוח מאוזן, להפחית חרדה, ואף להאט את התקדמות מחלות ניווניות כמו אלצהיימר. בנוסף, שמן דגים תורם לבריאות העיניים, ומסייע לנו לשמור על ראייה חדה גם בגיל מבוגר.

כאשר משלבים דגים עשירים באומגה 3 בתזונה היומית, אנו מעניקים לגוף את הכלים לשגשג ולשמור על איזון בריאותי מתמשך. להלן דגי אומגה 3 טעימים: 

סלמון: מלך הדגים העשירים באומגה-3

הדג הוורדרד שניתן לראותו בשני סוגי המים, מלוחים ומתוקים (לצורך התרבות), נחשב לדג האיכותי ביותר כאשר מדובר באומגה-3. מלבד היותו עשיר בחומצות שומן אלו, הוא מכיל גם חלבון איכותי וויטמין D, החשוב לבריאות העצם ולחיזוק מערכת החיסון. הסלמון הפך בשנים האחרונות לאחד מהדגים הפופולריים ביותר בזכות ערכיו התזונתיים והשפעתו החיובית על בריאות הלב. מחקרים רבים מצביעים על כך שצריכת סלמון יכולה לסייע בהפחתת הסיכון למחלות לב וכלי דם.

סלמון, צילום: sookie_cfw / pixabay

סרדינים: הקטנים שיש בהם הכל

דגי הים הקטנים הנמצאים בעיקר באוקיינוסים, הם עוצמתיים מבחינת תכולת שמן הדגים שבהם. הם מקור מרוכז לאומגה-3, וחוץ מזה הם עשירים בסידן, במיוחד כאשר הם נאכלים עם העצמות. סרדינים מהווים מקור מצוין לבריאות העצם, והם גם קלים לצריכה בזכות גודלם הקטן וטעמם העדין. יתרה מכך, הם עשירים בוויטמינים מקבוצת B, כמו B12, החשובים לתפקוד התקין של מערכת העצבים.

סרדינים, צילום: monicore / pixabay

מקרל: דג העשיר בוויטמינים

מקרל הוא דג ים נוסף עתיר באומגה-3, והוא גם מקור עשיר לוויטמינים B12 ו-D. כמו הסלמון, המקרל מכיל רמות גבוהות של חלבון איכותי, והוא משמש כמרכיב מרכזי במטבחים רבים בעולם. תכולת השומן הגבוהה שלו הופכת אותו לדג עוצמתי לבריאות הלב ולחיזוק המערכת החיסונית. מומלץ לצרוך מקרל במנות מדודות כדי להבטיח יתרונות תזונתיים מיטביים.

מקרל,

הרינג: המלך של המטבח המסורתי

הרינג, דג ים המצוי בעיקר בים הצפוני והאוקיינוס האטלנטי, הוא דג פופולרי במיוחד במטבח המסורתי של מדינות אירופה הצפונית. הוא מכיל כמות משמעותית של אומגה-3, ולעיתים קרובות נצרך בצורה מעושנת או כבושה, מה שמוסיף לו טעם מיוחד. מחקרים מראים כי צריכת הרינג עשויה להפחית את הסיכון למחלות לב ושבץ, ולשפר את תפקוד המוח. הרינג משמש כמרכיב חשוב בארוחות קלות וארוחות בוקר מסורתיות, ויש לו מקום של כבוד בתפריטי בריאות.

הרינג, צילום: analogicus / pixabay

טונה: דג בעל ערכים תזונתיים מרשימים

דג הטונה הנמצאים באוקיינוסים טרופיים וסובטרופיים, עשיר באומגה-3 ומהווה מקור חשוב לשמן דגים, במיוחד טונה לבנה או כחולה. עם זאת, חשוב לצרוך טונה במתינות בשל רמות הכספית האפשריות שבה, שעלולות להצטבר בגוף ולגרום לנזק בריאותי. טונה היא דג רב-שימושי שיכול לשמש במגוון רחב של מנות, החל מסלטים ועד לסטייקים עסיסיים. השימוש בטונה במנות יפניות כמו סושי וסשימי הפך אותה לפופולרית בעולם כולו.

טונה, צילום: eatde / pixabay

אנשובי: הדג הקטן שמספק עוצמה

אנשובי, דג קטן אך בעל עוצמה תזונתית, הוא מקור מרוכז לשמן דגים ואומגה-3. האנשובי משמש לעיתים קרובות כתוספת לסלטים, פיצות או מנות פסטה, ומעניק טעם עשיר ומיוחד לכל מנה. אף על פי שגודלו קטן, כמות השומן הבריא שבו הופכת אותו לבחירה חכמה עבור אלו שמחפשים להגביר את צריכת האומגה-3 שלהם בצורה מרוכזת וטעימה.

אנשובי, צילום: silberfuchs / pixabay

טרוטה: דג מים מתוקים עשיר באומגה-3

טרוטת הקשת, דג מים מתוקים נפוץ, עשיר בחומצות שומן אומגה-3 ומהווה בחירה בריאה ומזינה למנה עיקרית. טרוטה היא דג רב-תכליתי שיכול לשמש במגוון מנות, החל מצלוי בתנור ועד מבושל על האש. תכולת האומגה-3 הגבוהה שבו משפרת את בריאות הלב והמוח, ותרומתו לבריאות העצם הופכת אותו למרכיב חשוב בתזונה מאוזנת.

טרוטת הקשת, צילום: ckaras / pixabay

בקלה: דג עם יתרונות בריאותיים מפתיעים

בקלה, דג ים קטן הנמצא בעיקר בים התיכון ובאוקיינוסים, הוא דג עם תכולת שומן נמוכה יחסית, אך הוא עדיין מקור טוב לאומגה-3, במיוחד כאשר צורכים אותו בצורת כבד בקלה. כבד הבקלה מכיל ריכוז גבוה של שמן דגים, מה שהופך אותו למזון על לחיזוק הגוף ושמירה על בריאות המוח והעיניים, וצריכתו מומלצת במיוחד לאלו שזקוקים לחיזוק מערכות הגוף השונות.

דג בקלה נא, צילום: Natallia Krechka / Vecteezy

קרפיון

הקרפיון, אחד הדגים הידועים ביותר במטבחי מזרח אירופה ואסיה, הוא דג  שמכיל כמות מתונה של אומגה 3 וחומצות שומן חד בלתי רוויות, התורמות לבריאות הלב וכלי הדם. הקרפיון נפוץ מאוד במאגרי מים מתוקים כגון אגמים, נהרות ובריכות, והוא נחשב לדג שקל לגדלו בתנאים מבוקרים, מה שהופך אותו לזמין וזול יחסית. 

גפילטע פיש, צילום: אסף קרלה

לסיכום, אם אתם מעוניינים להעשיר את התזונה שלכם בשמן דגים, מומלץ לכלול את הדגים האלו בתפריטכם השבועי. הם לא רק טעימים, אלא גם תורמים לבריאות הלב, המוח, והעצמות. כמו כן, שמן הדגים מסייע להפחתת דלקות בגוף ומשפר את תפקוד המערכת החיסונית.

מקורות אשר שימשו בכתיבת המאמר ומצאנו באמצעות ChatGPT:

  • WebMD - אתר בריאות פופולרי המספק מידע מקיף על מחלות, טיפולים, תזונה ובריאות כללית, המיועד להנגיש מידע רפואי אמין ונגיש לציבור הרחב.

  • Cleveland Clinic - מוסד רפואי מוביל בארה"ב המספק שירותי בריאות ברמה גבוהה ומידע רפואי מוסמך על מגוון רחב של נושאים, כולל מחלות, טיפולים ותזונה.

  • National Institutes of Health (NIH) - הסוכנות הממשלתית האמריקאית המובילה למחקר רפואי וביולוגי, המספקת מידע מחקרי ומדעי על בריאות, מחלות ופיתוחים רפואיים.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר