X

אם סוכר כל כך רע לנו, למה הסוכר בפירות הוא בסדר?

כולנו שומעים כל הזמן ממוסדות בריאות ומומחים שצריך להפחית את צריכת הסוכר. אבל מצד שני, אומרים לנו שצריך לאכול יותר פירות. אז איך זה מסתדר?

הסוכר הטבעי שבפירות אינו מזיק . צילום: Claudio_Scott / Pixabay

כל סוגי הסוכרים מספקים לנו את אותה כמות קלוריות, בין אם הם מגיעים ממשקאות מוגזים, פירות או חלב. אבל הסיכון הבריאותי מסוכר נובע מצריכת סוכרים חופשיים שנוספו בכמויות גדולות למזון או למשקה על ידי היצרן, הטבח או הצרכן (כמו גם סוכרים הנמצאים בדבש, בסירופים, במיצי פירות ובתרכיזי פירות), ולא מסוכרים טבעיים הנמצאים בפירות או בחלב ובמוצריו.  

סוכרים טבעיים. חלב ופירות, צילום: jan_photo / pixabay

סוגי הסוכר במזון 

הסוכר במזון ובמשקאות מופיע בצורות שונות. פירות מכילים סוכרים טבעיים, בעיקר חד סוכר (מונוסכריד) פרוקטוז המשווה להם את המתיקות האופיינית. לעומת זאת, מזונות עשירים בסוכרים חופשיים מכילים סוכרוז, שהוא דו סוכר (דיסכריד) המורכב מגלוקוז ופרוקטוז. סוכרוז הוא סוכר השולחן הנפוץ ביותר המוסף למגוון רחב של מוצרי מזון ומשקאות. הוא מצוי במזונות מעובדים. בתעשיית המזון נעשה שימוש נרחב גם בסירופ תירס עתיר פרוקטוז (HFCS), שהוא תערובת של גלוקוז ופרוקטוז. סירופ תירס משמש גם הוא כממתיק במזון מעובד. 

סוכר רע לבריאות?

אנשים רבים שמעו שסוכר רע לבריאות, ומניחים שזה חל גם על פירות, אך למעשה, פרוקטוז מזיק רק בכמויות גדולות, ולא כאשר הוא מגיע מפירות. מאוד קשה לצרוך כמות מוגזמת של פרוקטוז מאכילת פירות שלמים.

פרוקטוז מזיק רק בכמויות גדולות, ולא כאשר הוא מגיע מפירות, צילום: אורן בן חקון

למה חשוב לאכול פירות?

אכילת פירות היא חלק חיוני מתזונה מאוזנת. הם מכילים, כאמור, מעט פרוקטוז שאינו מזיק בכמויות קטנות. הסיבות המרכזיות לכך שחשוב לאכול פירות הן:

המגוון הרחב של ויטמינים ומינרלים. ויטמין C: נמצא בפירות כמו תפוזים וקיווי, מסייע במניעת מחלות, משפר את מערכת החיסון ותומך בבריאות העור. אשלגן: מצוי בבננות ובפירות יבשים, מסייע בהורדת לחץ דם ותומך בתפקוד הלב. פולטים (חומצה פולית): מצויים בפירות כמו פירות הדר וירקות ירוקים, חיוניים לנשים בהריון ומסייעים ביצירת תאי דם אדומים. 

עושר סיבים תזונתיים. הרכיבים הצמחיים הללו עוברים דרך מערכת העיכול ללא שינוי וממלאים תפקידים חשובים בעיכול תקין ובשמירה על בריאות כללית. הם מסייעים בהפחתת הסיכון לעצירות, שומרים על תחושת שובע ומסייעים בשליטה ברמות הסוכר בדם. לדוגמה, תפוח ממוצע מכיל כ-4 גרם סיבים, שהם כחמישית מהכמות היומית המומלצת.

מניעת מחלות כרוניות. צריכה קבועה של פירות יכולה לסייע בהפחתת הסיכון למחלות כרוניות כגון: מחלות לב: תכולת האשלגן והפלאבנואידים בפירות מסייעת בהפחתת לחץ דם. סרטן: פירות עשירים בנוגדי חמצון יכולים לסייע בהגנה מפני סוגי סרטן שונים. סוכרת סוג 2: סיבים תזונתיים מסייעים בשליטה ברמות הסוכר בדם ומפחיתים את הסיכון לפיתוח סוכרת.

משקל גוף תקין. פירות הם נמוכים בקלוריות אך עשירים בנפח ובסיבים, מה שמסייע בתחושת שובע ומפחית את הצורך באכילת מזונות עתירי קלוריות. כך הם יכולים לסייע בניהול משקל גוף תקין.

שיפור בריאות העור. ויטמינים כמו ויטמין C וויטמין A, הנמצאים בפירות, תומכים בבריאות העור, שומרים על גמישותו ועוזרים במניעת נזקים הנגרמים מקרינת השמש.

ויטמינים כמו ויטמין C וויטמין A, הנמצאים בפירות, תומכים בבריאות העור, צילום: freepik

דוגמאות לפירות מומלצים: תפוחים: עשירים בסיבים ובויטמין C. בננות: מקור טוב לאשלגן ולוויטמין B6. תפוזים: עשירים בוויטמין C ובפולטים. אוכמניות: עשירות בנוגדי חמצון וסיבים. קיווי: מקור טוב לוויטמין C, ויטמין K ואשלגן. 

למה סוכרים חופשיים מזיקים לנו?

לצריכה מוגברת של סוכרים חופשיים יש השפעות שליליות רבות על הבריאות שלנו:

העלאת הסיכון להשמנת יתר. קלוריות ריקות: סוכרים חופשיים מספקים קלוריות ללא ערך תזונתי נוסף, מה שמוביל לצריכת יתר של קלוריות והצטברות שומן בגוף. עלייה במשקל: צריכה מוגברת של משקאות ומזונות עתירי סוכרים חופשיים מקושרת לעלייה במשקל ולהשמנת יתר, במיוחד בקרב ילדים.

נזק לבריאות השיניים. עששת: סוכרים חופשיים הם גורם עיקרי לעששת שיניים. חיידקים בפה מפרקים את הסוכר ומייצרים חומצות שפוגעות באמייל השן. ריקבון שיניים: צריכת סוכרים חופשיים מגבירה את הסיכון לריקבון שיניים ולמחלות חניכיים.

סיכון למחלות כרוניות. סוכרת סוג 2: צריכה מוגברת של סוכרים חופשיים יכולה להוביל לעמידות לאינסולין ולהגברת הסיכון לפיתוח סוכרת סוג 2. מחלות לב: סוכרים חופשיים מגבירים את הסיכון למחלות לב וכלי דם, עקב השפעתם על רמות הכולסטרול והטריגליצרידים בדם.

השפעה על תפקוד מטבולי. שומן בכבד: צריכה מוגברת של סוכרים חופשיים, במיוחד פרוקטוז, יכולה להוביל להצטברות שומן בכבד ולמחלת כבד שומני לא אלכוהולי. רמות אנרגיה משתנות: סוכרים חופשיים יכולים לגרום לעלייה מהירה ברמות הסוכר בדם ולאחר מכן לירידה חדה, מה שגורם לתחושות עייפות ורעב מוגבר.

החלפת מזונות מזינים. חוסר תזונתי: מזונות ומשקאות עתירי סוכרים חופשיים לעיתים קרובות מחליפים מזונות מזינים בתזונה, מה שגורם לחסרים תזונתיים של ויטמינים, מינרלים וסיבים תזונתיים.

צריכה מוגברת של משקאות ומזונות עתירי סוכרים חופשיים גורמת לעלייה במשקל, במיוחד בקרב ילדים., צילום: מערכת feedy באמצעות הבינה המלאכותית ideogram

דוגמאות למזונות ומשקאות עתירי סוכרים חופשיים: משקאות מוגזים ומשקאות ממותקים, עוגות, עוגיות ודברי מאפה. ממתקים ושוקולדים. רטבים מתוקים כמו קטשופ ורוטב ברביקיו, יוגורטים ממותקים ומשקאות חלב ממותקים. 

לסיכום, למרות שסוכר חופשי מזיק לבריאות וקשור להשמנה, עששת ומחלות כרוניות, הסוכר הטבעי שבפירות אינו מזיק במידה שווה. הסוכרים שבפירות מגיעים יחד עם סיבים תזונתיים, ויטמינים ומינרלים החיוניים לגוף ומשפרים את בריאות מערכת העיכול, מערכת החיסון ותפקוד הלב. פירות מספקים תחושת שובע ומפחיתים את הצורך באכילת יתר. 

בהכנת הכתבה הסתייענו ב-ChatGPT. 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר