יין אדום נחשב לעתים קרובות לבחירה בריאה יותר מיין לבן, בעיקר בזכות תכולת רסברטרול גבוהה - פוליפנול נוגד חמצון בעל תכונות אנטי-דלקתיות שנחשב כמגן מפני סרטן. אולם, מחקר חדש מאוניברסיטת בראון בארה"ב מאתגר את התפיסה הזו.
חוקרים מבית הספר לבריאות הציבור באוניברסיטת בראון ניתחו נתונים מ-42 מחקרים תצפיתיים שכללו כמעט 96 אלף משתתפים. המטרה הייתה להשוות בין הסיכון לסרטן הקשור לצריכת יין אדום לבין זה הקשור ליין לבן. המחקר, בהובלתה של פרופ' יוניונג צ'ו, לא מצא ראיות ברורות לכך שיין אדום מפחית את הסיכון לסרטן.
ממצאי המחקר מפתיעים: באופן כללי, כאשר נותחו כל המחקרים יחד, לא נמצא קשר בין צריכת יין לסיכון לסרטן, ולא היה הבדל משמעותי בין יין אדום ליין לבן.
אולם, כאשר החוקרים העמיקו בניתוח, הם גילו שבמחקרים ארוכי טווח, שעוקבים אחר אותם משתתפים לאורך שנים ונחשבים למהימנים יותר מבחינה מדעית, נמצא קשר בין צריכת יין לבן לסיכון מוגבר לסרטן באופן כללי.
בנוסף, כאשר נבחנו תוצאות הנוגעות לנשים בלבד, נמצא כי יין לבן היה קשור לסיכון מוגבר לסרטן באופן משמעותי יותר מאשר באוכלוסייה הכללית. אצל נשים, הסיכון היחסי לפתח סרטן עם צריכת יין לבן היה גבוה ב-26 אחוז בהשוואה לאלו שלא שתו יין, בעוד לא נמצא סיכון מוגבר עם צריכת יין אדום.
הקשר בין יין לבן לסרטן העור
כאשר החוקרים בחנו סוגי סרטן ספציפיים, הם גילו שההבדל המשמעותי ביותר בין יין אדום ליין לבן היה בסיכון לסרטן העור. בשישה מחקרים שבדקו את הקשר הזה, צריכת יין לבן הייתה קשורה לסיכון מוגבר ב-22 אחוז לסרטן העור בהשוואה ליין אדום. למעשה, זהו סוג הסרטן היחיד שבו נמצא הבדל משמעותי סטטיסטית בין שני סוגי היין.
הסיבות לקשר בין יין לבן לסרטן העור עדיין אינן ברורות. החוקרים מציעים שצריכה מוגברת של יין עשויה להיות קשורה להתנהגויות בסיכון גבוה, כגון שיזוף במכוני שיזוף ושימוש לא מספק במסנני קרינה. עם זאת, לא ברור מדוע דווקא יין לבן הוא האשם העיקרי.
המחקר הוא הראשון מסוגו שמשווה באופן שיטתי את הסיכון לסרטן בין יין אדום ליין לבן, ומערער על האמונה הרווחת שיין אדום בריא יותר. הוא גם מצביע על הצורך במחקר נוסף לגבי הקשר בין צריכת יין לבן לסיכון לסרטן, במיוחד בקרב נשים.
אלכוהול - ספציפית, האתנול במשקאות אלכוהוליים - מתפרק לתרכובות הפוגעות בדנ"א ובחלבונים, דבר התורם לסיכון לסרטן. בשנת 2020, צריכת אלכוהול מופרזת נקשרה ליותר מ-740 אלף מקרי סרטן ברחבי העולם, המהווים 4.1 אחוזים מכלל המקרים.
"הוספנו ממצא חשוב לנושא שנוי במחלוקת - האם צריכת יין אדום מפחיתה סיכון לסרטן", ציינה פרופ' צ'ו. "הממצאים שלנו סיפקו מסר בריאותי ציבורי קריטי ששתיית יין אדום עלולה לא להיות טובה יותר משתיית יין לבן מבחינת סיכון לסרטן".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו