מחקר של 30 שנה: זו התזונה האופטימלית להזדקנות בריאה

החוקרים עקבו אחר כ-105 אלף מבוגרים בגיל העמידה במשך עשרות שנים ובחנו את ההשפעה של הרגלי האכילה שלהם • "אולי אין מזון-על או תזונה שמצילה את כולנו, אבל יש דיאטות שיכולות לשפר את בריאותנו"

אוכלים בריא. צילום: Jelena Zelen, שאטרסטוק

לפי מחקר חדש ב-Nature Medicine תזונה עשירה במזונות מבוססי צמחים, עם צריכה מתונה של מזונות בריאים מן החי ופחות מזונות אולטרה-מעובדים, קשורה להזדקנות בריאה. המחקר, שכותרתו "דפוסי תזונה אופטימליים להזדקנות בריאה", נערך על ידי חוקרים מבית הספר לבריאות הציבור הרווארד ט.ה. צ'אן, אוניברסיטת קופנהגן ואוניברסיטת מונטריאול.

החוקרים עקבו אחר כ-105 אלף מבוגרים בגיל העמידה במשך 30 שנה, ובחנו את ההשפעה של הרגלי התזונה שלהם על תוצאות בריאותיות עם הזדקנותם. המשתתפים מילאו באופן קבוע שאלוני תזונה, שהחוקרים דירגו על פי מידת ההיצמדות שלהם לשמונה דפוסי תזונה בריאים.

הזדקנות בריאה הוגדרה כחיים עד גיל 70 ללא מחלות כרוניות כגון סוכרת ואי ספיקת לב, עם ציונים חיוביים במדדים של בריאות קוגניטיבית, פיזית ונפשית. המחקר מצא כי למבוגרים שדבקים בתזונה עשירה במזונות מבוססי צמחים ומגבילים מזונות אולטרה-מעובדים בעשורים האמצעיים לחיים יש סיכוי גבוה יותר להגיע ליום הולדתם ה-70 ללא מחלות כרוניות משמעותיות.

"מחקרים בעבר חקרו דפוסי תזונה בהקשר של מחלות ספציפיות או כמה זמן אנשים חיים. המחקר שלנו שואל כיצד תזונה משפיעה על יכולתם של אנשים לחיות באופן עצמאי וליהנות מאיכות חיים טובה בגיל זקנה", הסביר החוקר פרנק הו.

קצת מעל תשעה אחוזים ממשתתפי המחקר - 9,771 במספר מדויק - הזדקנו באופן בריא, מה שמעיד על כך שפחות מאחד מכל עשרה אנשים אכן עמדו בקריטריונים להזדקנות בריאה. 

שמונת דפוסי התזונה שנחקרו היו מדד התזונה הבריאה האלטרנטיבי (AHEI), מדד הים התיכון האלטרנטיבי (aMED), הגישות התזונתיות לעצירת יתר לחץ דם (DASH), התערבות ים תיכונית-DASH לעיכוב ניווני עצבים (MIND), מדד התזונה הצמחית הבריאה (hPDI), מדד התזונה לבריאות כדור הארץ (PHDI), דפוס התזונה האמפירי הדלקתי (EDIP), והמדד התזונתי האמפירי להיפראינסולינמיה (EDIH).

התזונה הבריאה המובילה שזוהתה במחקר הייתה מדד התזונה הבריאה האלטרנטיבי (AHEI), המעודד צריכה של פירות, ירקות, דגנים מלאים, אגוזים ושומנים בריאים תוך הפחתת בשר אדום ומעובד, משקאות ממותקים ונתרן. משתתפים שעקבו אחר AHEI ברמות הגבוהות ביותר היו בעלי סיכוי גבוה ב-86 אחוז להזדקנות בריאה עד גיל שבעים וסיכוי גבוה פי 2.2 להגיע לגיל 75 בבריאות טובה בהשוואה לאלה עם ההיצמדות הנמוכה ביותר.

"הממצאים מראים שאין גישה אחת שמתאימה לכולם" לתזונה הבריאה ביותר, אמרה אן-ז'ולי טסייה. המחקר זיהה את מדד התזונה לבריאות כדור הארץ (PHDI) כתזונה מובילה נוספת להזדקנות בריאה, שמדגישה מזונות מבוססי צמחים וממזערת מזונות מבוססי בעלי חיים הן לבריאות האדם והן לבריאות הסביבה.

החוקרים העריכו את צריכת המזונות האולטרה-מעובדים של המשתתפים. מזון אולטרה-מעובד תעשייתי מכיל לעיתים קרובות רכיבים מלאכותיים, סוכרים מוספים, נתרן ושומנים לא בריאים. צריכה גבוהה יותר של מזונות אולטרה-מעובדים, במיוחד בשר מעובד ומשקאות ממותקים ודיאטטיים, הייתה קשורה לסיכויים נמוכים יותר להזדקנות בריאה. 

"אולי אין מזון-על או תזונה שמצילה את כולנו, אבל יש דיאטות שיכולות לשפר את בריאותנו", אמרה מרתה גואש-פרה, אחת ממחברות המחקר. היא גם ציינה שניתן להשתמש בממצאים כדי לשנות את הנחיות התזונה ולעזור לתמרץ אנשים לבחור בחירות אוכל בריאות יותר.

"האם אנחנו באמת רוצים לחיות יותר, או האם אנחנו רוצים לחיות טוב יותר?" שאלה גואש-פרה. "כמובן שהזדקנות בריאה לא קשורה רק לתזונה אבל כל שיפור בתזונה יכול לעזור" היא הוסיפה. 

 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר