ספוגי מטבח הם חמים, לחים, ומלאים בפירורי מזון מזינים, מה שמספק סביבה אידיאלית לחיידקים לשגשג. הספוגים מלאים בחורים וכיסים שמספקים אזורי רבייה לקהילות מיקרוביאליות. "אם היית שואל חיידקים היכן הם היו רוצים לחיות, ספוגי מטבח כנראה היו בראש הרשימה" אמר מרקוס אגרט, מיקרוביולוג מאוניברסיטת פורטוונגן בגרמניה.
ב-2022, לינגצ'ונג יו, ביולוג מאוניברסיטת דיוק, ערך מחקר שמידל את הסביבה של ספוגי מטבח. צוותו של יו מצא שספוגים עם גדלים שונים של חומר נקבובי, כולל חורים גדולים וקטנים, מעודדים את הגדילה המיקרוביאלית הגדולה ביותר. "מצאנו שמגוון גדלים של חללים בספוגי מטבח הוא באמת חשוב מבחינת קידום הגדילה של חיידקים," אמר יו.
ממצא זה נתמך על ידי מחקר נוסף מ-2022 שנערך על ידי סולבייג לנגסרוד, חוקרת במכון המחקר הנורבגי למזון, נופימה. לנגסרוד השוותה בין חיידקים שנמצאו על ספוגי כלים ומברשות, וחשפה שספוגים מכילים יותר חיידקים ברמה שהופכת אותם לפוטנציאלית מזוהמים יותר ממושבי אסלה. כאשר חוקרים הכניסו סלמונלה לספוגי מטבח, הפתוגן התרבה, אך כאשר הם הניחו אותו במברשות, הוא מת.
ב-2017, אגרט פרסם נתונים על המיקרוביום החיידקי של ספוגי מטבח משומשים, לאחר שריצף את המטען הגנטי שנמצא בספוגים. הוא גילה סך הכל 362 מינים של מיקרובים בספוגי מטבח משומשים. בחלק מהאזורים, צפיפות החיידקים יכולה להגיע עד ל-54 מיליארד מיקרובים בודדים לסנטימטר רבוע. "זוהי כמות גדולה מאוד; זה דומה למספר החיידקים שתמצא בדגימה של צואת אדם" אמר אגרט.
למרות המספר הגבוה של חיידקים, אגרט הדגיש שהם ברובם אינם מזיקים לאנשים בריאים. עם זאת, הוא הזהיר שחמישה מתוך עשרת המינים הנפוצים ביותר של חיידקים שנמצאו בספוגי מטבח נמצאו בקרבה גבוהה לכאלו שידועים כגורמים לזיהומים באנשים עם מערכת חיסון מוחלשת.
שיטות ניקוי מסורתיות עשויות שלא לחסל ביעילות חיידקים לאורך זמן. אמצעי ניקוי מיוחדים כמו חימום במיקרוגל או שטיפה במים חמים וסבון לא השיגו את האפקט הרצוי; חלק מהחיידקים מתים, אך זנים עמידים יותר משגשגים. "ההשערה שלנו היא שאמצעי ניקוי עשויים להוביל לתהליך סלקציה, שבו המעט ששרדו יכולים לגדול חזרה למספרים גדולים" הסביר אגרט.
לא כל הממצאים מבהילים. ג'ניפר קווינלן, חוקרת באוניברסיטת פריירי ויו A&M בארה"ב, ערכה מחקר ב-2017 שבו הצוות שלה אסף ספוגים מ-100 משקי בית בפילדלפיה. קווינלן מצאה שרק 1-2% מהספוגים הכילו חיידקים הקשורים להרעלת מזון בבני אדם, ואפילו באותם ספוגים, הפתוגנים היו נוכחים בכמויות נמוכות מאוד. "הרוב המכריע של החיידקים שנמצאו בספוגים אינם גורמים למחלות. הם גורמים רק לריחות רעים. עם הזמן, הם נראים רע," ציינה קווינלן.
מומחי בריאות מציעים להחליף ספוגים מדי שבוע או אפילו לבחור במברשות, מכיוון שמברשות מתייבשות מהר יותר ומצטברים בהן פחות חיידקים. "מברשת הרבה יותר טובה. היא צוברת פחות חיידקים ומתייבשת מהר יותר. בנוסף, קל יותר לנקות אותה" ייעץ אגרט.
ישנן דרכים להאריך את השימוש בספוגי מטבח. הנחת ספוגים במדיח כלים בטמפרטורה גבוהה או חימומם במיקרוגל למשך דקה אחת עד שיוצא אדים יכולים להרוג את רוב הפתוגנים. עם זאת, בעוד שיטות אלה מפחיתות את מספר החיידקים, הן עשויות לא לחסל את כל המיקרובים המזיקים.
המומחים ממליצים לא לאחסן את הספוג בכיור כדי שיהיה לו זמן להתייבש לחלוטין בין שימושים. לאחר השימוש, מומלץ לסחוט מים ולהסיר חלקיקי מזון.
"אני לא הייתי משתמש בספוגי מטבח בכלל. למעשה, אין טעם להשתמש בפריט כזה במטבח" הוסיף אגרט.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו