חוקרים מצאו שסולפוראפאן, תרכובת שנמצאת בשפע בברוקולי וירקות מצליבים אחרים, יכולה להפחית רמות סוכר בדם באנשים עם טרום סוכרת. המחקר, בהובלת פרופסור אנדרס רוזנגרן מאוניברסיטת גותנבורג, מספק הוכחות שסולפוראפאן יכול לשמש כאמצעי זול ונגיש למניעת ההתקדמות מטרום סוכרת לסוכרת מסוג 2.
המחקר כלל 74 משתתפים בגילאי 35 עד 75 שסווגו כטרום סוכרתיים בגלל רמות סוכר בדם מוגברות בצום, וכל המשתתפים היו בעלי משקל עודף או השמנת יתר. המשתתפים חולקו באופן אקראי לקבלת סולפוראפאן או פלסבו למשך שנים עשר שבועות, ולא המשתתפים ולא החוקרים ידעו מי שובץ לאיזו קבוצה.
בסוף הניסוי, אלו שקיבלו סולפוראפאן הראו הפחתה ברמות הסוכר בדם, עם הפחתה ממוצעת כוללת של 0.2 מילימול לליטר. חלק מהמשתתפים חוו ירידה גדולה יותר ברמות הסוכר בדם, ובקרב אנשים בתת-קבוצה מסוימת עם חיידקי מעיים מועילים ההבדל היה עד 0.7 מילימול לליטר.
טרום סוכרת מתרחשת כאשר רמת הסוכר בדם של אדם היא מעל הטווח הנורמלי אך עדיין לא הגיעה לסף לאבחנה של סוכרת מסוג 2, המאופיינת בעלייה איטית ברמות הסוכר בדם בשל ירידה בייצור האינסולין. מוערך שהיא משפיעה על מאות מיליוני אנשים ברחבי העולם, עם שיעורי תחלואה עולים. טרום סוכרת והיא לא רק סימן אזהרה לסוכרת - היא מגדילה את הסיכון לשבץ, התקף לב, ובעיות קרדיווסקולריות.
השיפורים הגדולים ביותר ברמות הסוכר בדם נראו באנשים עם סימנים מוקדמים של סוכרת הקשורה לגיל, במיוחד אלה עם BMI נמוך יחסית, התנגדות נמוכה לאינסולין, שכיחות נמוכה של מחלת כבד שומני, והפרשת אינסולין נמוכה יותר, עם הבדל של 0.4 מילימול לליטר ברמות סוכר בדם בצום.
סולפוראפאן, תרכובת שנמצאת בברוקולי, כרוב ניצנים, כרוב, כרובית, וחלקי לפת עליונים, ידועה בתכונותיה האנטי-דלקתיות ונוגדות החמצון. התרכובת משתחררת בעת חיתוך או לעיסת ברוקולי.
"נמשיך את המחקר כדי להבין טוב יותר איך סולפוראפאן עובד ואיך ניתן להשתמש בו במניעה [של התפתחות סוכרת]" אמר רוזנגרן.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו