מה נשתנה? ליבת כדור הארץ 

מחקר חדש חשף שינויים בפני השטח של הליבה הפנימית של כדור הארץ

ליבת כדור הארץ (אילוסטרציה). צילום: Rost9, שאטרסטוק

לפי מחקר שפורסם בכתב העת Nature Geoscience הליבה הפנימית של כדור הארץ מתעוותת בגבול שבו היא פוגשת את הליבה החיצונית הנוזלית, ממש בנקודת ההתכה.

"מה שאנחנו רואים במחקר בפעם הראשונה זה איך הליבה החיצונית גורמת לשינויים בליבה הפנימית" הסביר פרופסור ג'ון וידייל, שהוביל את המחקר. הוא הוסיף שקצוות הליבה הפנימית עשויים להיות מעוותים.

החוקרים ניתחו גלים סיסמיים שנוצרו על ידי רעידות אדמה. "אנחנו יכולים להשוות את האותות שאנחנו רואים כאשר הליבה הפנימית חוזרת למיקום שבו הייתה בזמן אחר ולראות אם יש הבדלים שלא ניתן להסביר על ידי סיבוב [כדור הארץ]" הסביר וידייל.

הצוות בחן דפוסים של גלים סיסמיים מ-121 רעידות אדמה חוזרות שהוקלטו ליד איי דרום סנדוויץ' באנטארקטיקה ומול חופי דרום אמריקה בין השנים 1991 ו-2024. הם התמקדו בדפוסי גלים מזוגות של רעידות אדמה שהוקלטו בהפרש של עשורים. ההקלטות חשפו הבדלים עדינים אך ברורים והעידו שמבנה הליבה הפנימית מתפתח לאורך זמן.

הליבה הפנימית של כדור הארץ היא מסה מוצקה לוהטת של ברזל וניקל, בקוטר של כ-2,440 קילומטרים שממוקמת כ-5,150 קילומטרים מתחת לפני האדמה. היא מוקפת בליבה חיצונית נוזלית. שכבות אלה אחראיות יחד ליצירת השדה המגנטי של כדור הארץ.

בעבר, מדענים האמינו שהליבה הפנימית מסתובבת באופן עצמאי מהליבה החיצונית הנוזלית ושאר כדור הארץ, לעתים מעט מהר יותר מפני השטח של כדור הארץ. מחקרים שפורסמו לאחרונה מצביעים על כך שסיבוב הליבה הפנימית משנה מהירות לאורך זמן ועשוי אפילו להפוך כיוון ביחס לשאר כדור הארץ.

"מחקרים קודמים כבר דנו באופן שבו סיבוב הליבה הפנימית השתנה במהלך העשור האחרון. המחקר החדש מגיע מזווית אחרת - - שינויים שאינם סיבוביים"הסביר ד"ר יושי מיאזאקי, פרופסור באוניברסיטת רטגרס.

הנתונים מצביעים על כך שהליבה הפנימית גמישה יותר ממה שחשבו בעבר, במיוחד בגבול שבו היא פוגשת את הליבה החיצונית הנוזלית. ממש בנקודת ההתכה יכולים השינויים להגיע עד כדי 100 מטר.

"השדה המגנטי הראה 'זעזועים' בזמנים שונים בעשורים האחרונים, ואנחנו רוצים לדעת אם זה קשור למה שאנחנו מבחינים בגבול של הליבה הפנימית" ציין וידייל.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר