על ראש היזם בוער הכובע: המנכ"ל שהבטיח להילחם בהונאות נידון למאסר על הונאה

פול רוברטס הודה באשמת הונאת ניירות ערך וירצה שנה בכלא • הוא הציג נתונים מזויפים על טכנולוגיית הבינה המלאכותית של החברה במטרה להעלות את ערכה בבורסה • החברה טענה ליכולת "זיהוי ומניעת 300% יותר מהמתחרים הונאות פרסום דיגיטליות"

פול רוברטס , צילום מסך, פייסבוק
פול רוברטס. צילום: צילום מסך, פייסבוק

אירוניה מרה בעולם הטכנולוגיה: פול רוברטס, מנכ"ל חברת Kubient, שהבטיחה "עולם ללא הונאות", נידון לאחרונה למאסר של שנה - אחרי שהודה בהונאת משקיעים בהיקף של מיליוני דולרים.

במאי 2024, אתר האינטרנט של Kubient התפאר כי החברה מהווה "שילוב מושלם" של ותיקי תעשיית הפרסום ומפתחים טכנולוגיים, "המחויבים לפתרון הבעיה הגדלה של הונאות" בפרסום דיגיטלי. כמו אתרים תאגידיים רבים, האתר כלל גם קישורים לפוסטים ישנים בבלוג החברה, ביניהם פוסט ממאי 2022 שכותרתו "כיצד ליצור עולם נטול הונאות: הנוסחה הסודית של Kubient". כיום, אתר האינטרנט של החברה אינו נגיש עוד והצוות התפרק.

רוברטס, בן 48, הודה בבית המשפט בארה"ב כי זייף דוחות ונתונים על כלי הבינה המלאכותית של החברה במטרה להציג הכנסות מזויפות של 1.3 מיליון דולר ערב הנפקת החברה לציבור. לפי כתב האישום, רוברטס הורה לעובדיו "לייצר דוחות מזויפים המבוססים על מדדים בדויים, ללא שימוש בנתוני אמת".

הטכנולוגיה המדוברת, המכונה "קאי" (Kubient Artificial Intelligence), הוצגה למשקיעים כ"כלי מהפכני המסוגל לזהות הונאות פרסום דיגיטליות בזמן אמת". במסגרת התרמית, רוברטס יצר מערכת של תשלומים הדדיים עם חברה נוספת, כאשר כל צד חייב את האחר בסכומים כמעט זהים, כביכול עבור שירותי זיהוי הונאות באמצעות טכנולוגיית קאי.

הפרשה התגלתה בעקבות חקירה משולבת של רשות ניירות הערך האמריקנית, שירות הדואר האמריקני והתובע הכללי במחוז הדרומי של ניו יורק.

בתשקיף ההנפקה של Kubient מאוגוסט 2020, הציגה החברה נתונים מרשימים לפיהם היא מסוגלת לזהות ולמנוע "כ-300% יותר הונאות פרסום דיגיטליות מהמתחרים". בעקבות זאת, החברה הצליחה לגייס כ-33 מיליון דולר בהנפקה הראשונית ובגיוסי המשך.

אולם, מה שהוצג כ"רשת נוירונים לומדת" ו"בינה מלאכותית המשתפרת בקביעות", התגלה כמצג שווא שנועד להרשים משקיעים. התובעים הדגישו כי רוברטס עצמו הוסיף את הניסוחים המטעים לחומרי השיווק של החברה.

חומרים שיווקיים באתר החברה, צילום: צילום מסך

מה הוביל להתרסקות?

מומחי אבטחת סייבר הסבירו למגזין המקוון Ars Technica כי תעשיית הפרסום הדיגיטלי סובלת מהונאות בהיקף עצום, המוערכות בעשרות מיליארדי דולרים מדי שנה. "זה תחום שבו הבטחות לפתרונות קסם באמצעות AI מושכות השקעות עצומות, אך לעתים קרובות הטכנולוגיה אינה בשלה כפי שמציגים אותה".

לצד רוברטס הואשמו גם שני בכירים נוספים בחברה - מנהל הכספים ויו"ר ועדת הביקורת, שהיו מודעים לצעדים המפוקפקים של המנכ"ל. Kubient עצמה דווחה כנמצאת בהליכי פירוק פשיטת רגל בעת הודאתו של רוברטס באשמה.

רוברטס, שעמד בפני עונש מרבי של עד 20 שנות מאסר על עבירה אחת של הונאת ניירות ערך, ירצה בסופו של דבר שנת מאסר אחד "בלבד". הוא גם יהיה כפוף לשנת פיקוח אחרי שחרורו הצפוי מהכלא.

נדמה שהפרשה מדגישה את הסכנות הטמונות בהתלהבות המוגזמת סביב טכנולוגיות AI, במיוחד כאשר הן מוצגות כפתרונות קסם לבעיות מורכבות, ומזכירה למשקיעים את חשיבות הבדיקה המעמיקה של טענות טכנולוגיות מרחיקות לכת.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר