העשור האחרון הוא החם ביותר שנמדד אי פעם - כך קובעים מדעני הארגון המטאורולוגי העולמי ה-WMO. בדוח קשה ומטריד במיוחד, ציינו חוקרי הארגון כי לדעתם הנתונים החדשים אמורים לזעזע את כל ממשלות העולם ולדחוף אותן לפעילות דרסטית בנושא משבר האקלים.
בדוח מציינים החוקרים כי ריכוזי הפחמן הדו-חמצני, המתאן ותחמוצת החנקן באטמוספרה הם ברמה הגבוהה ביותר שהייתה ב-800 אלף השנים האחרונות. כמו כן, 2024 קבעה שיא חדש והיתה לשנה החמה אי פעם שנמדדה מאז החלו המדידות - לפני 175 שנה (השנה הקודמת שהחזיקה בשיא הייתה 2023).
מנתוני הדוח עולה, כי ב-2024 חצה ממוצע הטמפרטורות העולמי את רף העלייה ב-1.5 מעלות הצלזיוס בממוצע יחסית למצב קודם למהפכה התעשייתית.
ביטוי למצב הקשה שבו נמצא כיום כדור הארץ מתבטא בשיאי החום שאליהם הגיעו האוקיינוסים בעשור האחרון. ב-8 מתוך 10 השנים נרשמו במים טמפרטורות שיא. האוקיינוסים סופגים כ-90 אחוז מעודפי החום שמייצרת האנושות ולכן המשך תהליך התחממות העולם יביא להמשך התחממות המים באוקיינוסים ובימים.
קצב התחממות המים בשני העשורים האחרונים הוא יותר מפי שניים מקצב ההתחממות שנרשם בין 1950-2005. חום כזה מעצים את סופות ההוריקן והטייפון, שגורמות נזקי ענק בערי החוף ברחבי העולם, עוקר בני אדם רבים מבתיהם (2024 הייתה ישאנית היסטורית גם בתחום זה) ופוגע אנושות גם בשוניות האלמוגים.
יותר מ-50 מעלות בסעודיה
כמה חם היה השנה? בערב הסעודית, למשל, גל חום שהתחולל במהלך העלייה המסורתית לרגל החאג' חצה את 50 מעלות הצלזיוס. החום הכבד הוביל גם לבצורות קשות מאוד במדינות שונות בעולם ולפגיעה בביטחון התזונתי של מיליוני בני אדם.
מזכ"לית הWMO סלסט סאולו, העירה בנוגע לדו"ח כי למרות חומרת המצב, למדינות רבות בעולם אין מערכות התרעה שיזהירו את הציבור מאירועי אקלים מסוכנים. מדינות אלו, אגב, שוכנות ברוב המקרים בנקודות הפגיעות ביותר בעולם בתחום האקלים. "רק למחצית ממדינות העולם יש מערכות התרעה מפגעי מזג אוויר. הדבר הזה חייב להשתנות", אמרה.
המצב הנוכחי מייאש מדענים רבים, שמזהירים שוב ושוב מפני המגמה הנוכחית ומרגישים שקולם לא נשמע. שרה פרקינס-קירקפטריק, מרצה בבית הספר לסביבה באוניברסיטה הלאומית האוסטרלית, אמרה אחרי פרסום הדוח כי "העולם הגיע לנקודה שבה הקטנת הפליטות לרמה של אפס פליטות כבר לא תספיק כדי לעצור את ההתחממות של כדור הארץ. לדבריה "ההתחממות שוברת שוב ושוב שיאים חדשים. כמה עוד נצטרך לזעוק ולצרוח שהשינוי באקלים הוא דבר אמיתי. מדובר בתהליך שמתחולל בגלל האנושות ושיחמיר כל שנה. ככל שנמשיך להתעלם כך יהיה יותר קשה לתקן את המצב".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו