הנזק הבריאותי של משקאות ממותקים בסוכר (להבדיל ממשקאות דיאטטיים עם ממתיקים מלאכותיים) מתברר במלוא היקפו: כ-10% ממקרי הסוכרת החדשים בעולם, וכ-3% ממקרי מחלות הלב וכלי הדם, נגרמים בשל צריכת משקאות אלה. כך עולה ממחקר מקיף של בית הספר פרידמן למדעי התזונה באוניברסיטת טאפטס בארה"ב.
המצב במדינות מתפתחות מדאיג במיוחד: באפריקה שמדרום לסהרה, משקאות ממותקים בסוכר תורמים ליותר מ-21% מכלל מקרי הסוכרת החדשים. באמריקה הלטינית ובאיים הקריביים המצב אף חמור יותר - משקאות אלה אחראים לכמעט 24% ממקרי הסוכרת החדשים ויותר מ-11% ממקרי מחלות הלב וכלי הדם החדשים.
כך פוגעים המשקאות הממותקים בגוף
המחקר מסביר את המנגנון שבו משקאות ממותקים פוגעים בבריאות: בשל היותם נוזליים, הם נצרכים ומתעכלים במהירות רבה, מה שמוביל לשני דברים - האדם אינו חש שובע למרות צריכת הקלוריות הגבוהה, והגוף מקבל מנה גבוהה של סוכר המתעכל במהירות.
כאשר שותים משקה ממותק, הסוכר שבו - המורכב מגלוקוז ופרוקטוז (סוכרים פשוטים) - נספג במהירות בגוף. מנה גבוהה של גלוקוז המתעכל במהירות גורמת לעלייה חדה ברמות האינסולין, מה שמוביל לאורך זמן להצטברות שומן בטני. הפרוקטוז, לעומת זאת, מעובד ישירות בכבד ומפעיל ייצור שומן, מה שמוביל להצטברות שומן מסוכנת בכבד ובשרירים.
בנוסף, אנשים רבים שותים משקאות ממותקים במקום מים או משקאות בריאים יותר, ובכך מגבירים את הנזק הבריאותי. השילוב של עודף שומן בגוף והשפעות הסוכר גורם לתהליכי דלקת בגוף, מעלה את לחץ הדם ואת רמות השומנים בדם, ומגביר את הסיכון לסוכרת ולמחלות לב.
הנפגעים העיקריים: גברים וצעירים
המחקר מגלה כי גברים נפגעים יותר מנשים מצריכת משקאות ממותקים, וכי הסיכון גבוה במיוחד בקרב צעירים. החוקרים מציינים כי בעוד שבמדינות עם הכנסה גבוהה חלה התמתנות או ירידה בצריכת משקאות ממותקים, תעשיית המשקאות פנתה לשווקים מתפתחים, שם האוכלוסייה רגישה יותר לשיווק המציג אורח חיים מערבי נחשק.
נתוני התמותה מדאיגים אף הם: על פי הערכות החוקרים, בשנת 2020 כ-5% ממקרי המוות מסוכרת וכ-2% ממקרי המוות ממחלות לב וכלי דם היו קשורים לצריכת משקאות ממותקים - מספר המוערך בכ-340 אלף בני אדם.
"משקאות ממותקים בסוכר משווקים ונמכרים בצורה אגרסיבית במדינות בעלות הכנסה נמוכה ובינונית. לא רק שקהילות אלה צורכות מוצרים מזיקים, אלא שהן גם פחות מצוידות להתמודד עם ההשלכות הבריאותיות ארוכות הטווח", מסביר פרופ' דריוש מוזפריאן, חוקר בכיר במחקר ומנהל מכון Food is Medicine בבית הספר פרידמן.
נתונים מדאיגים במיוחד
במספר מדינות המצב חמור במיוחד: בקולומביה, יותר מ-48% מכל מקרי הסוכרת החדשים מיוחסים לצריכת משקאות ממותקים. במקסיקו, כמעט שליש ממקרי הסוכרת החדשים קשורים לצריכת משקאות מתוקים, ובדרום אפריקה 27.6% ממקרי הסוכרת ו-14.6% ממקרי מחלות הלב וכלי הדם מיוחסים לצריכת משקאות אלה.
ד"ר לורה לארה-קסטור, החוקרת הראשית של המחקר, מדגישה: "אנחנו זקוקים להתערבויות דחופות ומבוססות ראיות כדי לצמצם את צריכת המשקאות הממותקים בסוכר ברחבי העולם, לפני שעוד חיים יקוצרו בשל השפעותיהם על סוכרת ומחלות לב".
המחקר, שנערך בתמיכת קרן גייטס, האגודה האמריקנית ללב והמועצה הלאומית למדע וטכנולוגיה במקסיקו, מציע שורת צעדים להתמודדות עם התופעה: הגברת מודעות הציבור, הגבלת פרסום המשקאות הממותקים, והטלת מיסים על מוצרים אלה. במקסיקו, למשל, שבה צריכת המשקאות הממותקים היא מהגבוהות בעולם, כבר הוטל מס על משקאות אלה ב-2014 - וממצאים ראשוניים מצביעים על ירידה בצריכה, במיוחד בקרב אוכלוסיות מעוטות הכנסה.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו