מחקר חדש חושף ממצאים מדאיגים על הקשר בין צריכת מזון אולטרה-מעובד לבין בריאות השרירים. המחקר, שהוצג בכנס השנתי של האגודה הרדיולוגית של ארה"ב בשיקגו, נערך במסגרת מיזם ארצי של המכונים הלאומיים לבריאות בארה"ב. הוא כלל 666 משתתפים (455 גברים ו-211 נשים) בגיל ממוצע של כ-60. המחקר מצא כי ככל שאנשים צרכו יותר מזון אולטרה-מעובד, כך הצטבר יותר שומן בתוך שרירי הירך שלהם.
"החידוש במחקר הזה הוא שהוא בוחן את ההשפעה של איכות התזונה, ובמיוחד את התפקיד של מזונות אולטרה-מעובדים, ביחס לשומן בתוך שרירי הירך, כפי שנמדד ב-MRI", מסבירה ד"ר זהרה אקאיה מהמחלקה לרדיולוגיה והדמיה ביו-רפואית באוניברסיטת קליפורניה בסן פרנסיסקו. "זהו מחקר ההדמיה הראשון שבוחן את הקשר בין איכות השרירים על פי MRI לבין איכות התזונה".
הממצאים שהתגלו במחקר מעוררים דאגה במיוחד לאור העובדה שהקשר בין צריכת מזון אולטרה-מעובד להצטברות השומן נמצא ללא תלות בגורמים כמו צריכת קלוריות, מדד מסת גוף (BMI), גורמים סוציו-דמוגרפיים או רמות פעילות גופנית. במילים אחרות, גם אנשים שעוסקים בפעילות גופנית סדירה או שומרים על צריכת קלוריות מאוזנת, עדיין חשופים להשפעות השליליות של מזון אולטרה-מעובד על שריריהם.

ממתקים, ממרחים - ודלקת מפרקים ניוונית
המשתתפים במחקר היו בממוצע עם BMI של 27.1, שנחשב לעודף משקל. המחקר מצא כי בממוצע, כ-40% מהמזון שצרכו המשתתפים בשנה האחרונה היה אולטרה-מעובד. מזונות אלה כוללים דגני בוקר, ממרחים, חטיפים ארוזים, נקניקיות, משקאות מוגזים ומשקאות אנרגיה, ממתקים וקינוחים, פיצות קפואות, ארוחות מוכנות, לחמים ולחמניות מתועשות ועוד.
מה שהופך מזונות אלה למושכים במיוחד הוא שילוב של גורמים: אורך חיי מדף ממושך, נוחות השימוש, ותערובת של סוכר, שומן, מלח ופחמימות המשפיעה על מערכת התגמול במוח ומקשה על הפסקת האכילה. אולם, כפי שמראה המחקר, למזונות אלה עלולות להיות השלכות משמעותיות על בריאות השרירים.
המשתתפים במחקר היו בסיכון לפתח דלקת מפרקים ניוונית (אוסטאוארטריטיס) - אך טרם פיתחו אותה. "במחקרים קודמים שלנו ושל אחרים כבר הראינו שירידה כמותית ותפקודית בשרירי הירך עשויה להיות קשורה להתפתחות והתקדמות של דלקת מפרקים ניוונית בברך", מסבירה ד"ר אקאיה. "בתמונות MRI ירידה זו נראית כניוון שומני של השריר, כאשר פסי שומן מחליפים את סיבי השריר".
אקאיה הוסיפה כי "דלקת מפרקים ניוונית היא בעיה בריאותית גלובלית שעלותה הולכת וגדלה. היא התורמת הגדולה ביותר להוצאות בריאות שאינן קשורות לסרטן בארה"ב ובעולם כולו. מכיוון שמצב זה קשור מאוד להשמנה ולבחירות אורח חיים לא בריא, ישנן דרכים אפשריות לשינוי אורח החיים וניהול המחלה".
החוקרים מדגישים כי הבנת הקשר בין צריכת מזון אולטרה-מעובד להרכב השרירים עשויה להיות בעלת השלכות קליניות חשובות, שכן היא מספקת נקודת מבט חדשה על האופן שבו איכות התזונה משפיעה על בריאות השרירים והשלד. ממצאי המחקר מעלים את הצורך בשינויים תזונתיים כחלק מהניהול והמניעה של דלקת מפרקים ניוונית בברך.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו