נניח שאתם נכנסים לחדר שמעולם לא ביקרתם בו, אבל פתאום עולה בכם תחושה מוזרה שכבר הייתם שם בעבר. או שמישהו אומר משפט מסוים, ואתם משוכנעים שכבר שמעתם אותו - למרות שאתם יודעים שזו הפעם הראשונה. זוהי תופעת הדז'ה וו (Déjà vu), תחושה מוזרה שחווינו כבר בעבר את אותה חוויה חדשה. זוהי תחושה ספונטנית וחמקמקה שחושפת את פעולת התודעה, ומדגימה את הפער בין מה שאנחנו מרגישים לבין מה שאנחנו יודעים שהוא אמת.
ד"ר אקירה אוקונור, פסיכולוג ומרצה בכיר בבית הספר לפסיכולוגיה ומדעי המוח באוניברסיטת סנט אנדרוז, הוא אחד המומחים הבודדים בעולם לחקר התופעה. לדבריו, דז'ה וו מתרחש כאשר אזורים מסוימים במוח, בפרט אלה האחראים על זיהוי דברים מוכרים, "מתעוותים" או שולחים אותות היכרות שגויים. זה יוצר בלבול קצר שמעורר תחושת היכרות ומתנגש עם התפיסה הנוכחית שלנו.
מחקרו של אוקונור מציע שהתופעה קשורה למנגנון שליפת הזיכרונות במוח. למשל, כניסה לחדר משמשת כטריגר שמפעיל שליפת זיכרון לא רצונית - אך מכיוון שאין זיכרון אמיתי להשוות אליו, נוצרת רק תחושת ההיכרות עצמה. דז'ה וו היא למעשה תהליך שבו המוח מתקן את הטעות הזו ומוודא שלא נפעל כאילו אנחנו באמת זוכרים משהו שמעולם לא התרחש.
בריאות משונה
במחקר מעניין שבחן את התופעה, השתמשו החוקרים במציאות מדומה כדי ליצור סצנות יומיומיות כמו מסלול באולינג או גינה. כשהציגו למשתתפים סצנה חדשה שדמתה במבנה המרחבי שלה לסצנה קודמת, הם דיווחו על תחושת היכרות מוזרה. המחקר הראה שגם אם סצנה אינה העתק מדויק של קודמתה, אם היא דומה מספיק במבנה שלה, היא יכולה לעורר את אותה תחושת היכרות מוזרה ואת חוסר היכולת לשחזר את החוויה המקורית.
המעניין הוא שהמודעות שלנו לכך שהזיכרון אינו אמיתי היא דווקא סימן חיובי. "עבור טעות בזיכרון, אם זה אכן מה שזה, דז'ה וו מתרחש דווקא כשהמוח שלנו במצבו הבריא ביותר", מסביר אוקונור. היא מעידה על תפקוד תקין של האונות הקדמיות במוח, שמצליחות לזהות את חוסר ההתאמה בין תחושת ההיכרות לבין המציאות.
לעומת זאת, אצל אנשים הסובלים ממצבים מסוימים, כמו דמנציה, האונות הקדמיות עלולות להיכשל בבדיקת העובדות. במקרים אלה, התוצאה עלולה להיות תחושות היכרות חוזרות ונשנות, כאשר כל דבר מתחיל להרגיש מוכר, גם אם הזיכרונות הללו אינם אמיתיים. מצב זה עלול אפילו לעכב אבחון נכון, מכיוון שנראה כאילו החולים שחזרו את זיכרונותיהם, בעוד שלמעשה לא כך הדבר.
המפתיע ביותר הוא שלמעשה אין סיבה אמיתית שבני אדם יחוו דז'ה וו - זו פשוט הדרך ה"תקולה" של המוח שלנו לנסות להבין חוויה אנושית מבלבלת. "זה מראה לנו שאנחנו מכונות של יצירת משמעות", מסביר אוקונור. "אנחנו תמיד מנסים להבין את הסביבה שלנו ואת כל מה שסביבנו. אנחנו מזהים תבניות ומנסים להבין מדוע דברים שמחוץ לנו מתרחשים". או אם לומר זאת בפשטות, "אנחנו פשוט מבחינים שזה מוזר - ואז ממשיכים הלאה".
הכתבה מבוססת על מאמר שהתפרסם באתר Popular Science
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו