אנסטסיה גורבנקו. בדרך לפריז עוצרים בקטאר. צילום: אורן אהרוני

מלחמת אין ברירה: למרות החששות, המשלחת הישראלית צפויה להשתתף באליפות העולם בשחיה בקטאר

הוועד האולימפי היה מעדיף לוותר בגלל הסכנות הביטחוניות • אבל העובדה שמדובר בתחרות הקריטריון האחרונה לפני המשחקים האולימפיים לא הותירה אפשרות אחרת • מאחורי הקלעים של הדיונים הדרמטיים והבטחות המארגנים

בתחילת 2024 כינס הוועד האולימפי הקטארי (QOC) מסיבת עיתונאים חגיגית, שבה חשף את לוח התחרויות לשנה זו, הכולל מספר שיא של 85 אירועים, שיגיעו מ־32 ענפי ספורט שונים. בין הנתונים המרשימים בולטת העובדה כי 52 מהאירועים הם בינלאומיים ו־15 מתוכם אליפויות גדולות.

את בעיטת הפתיחה (תרתי משמע) לשנה הספורטיבית הגדולה במדינה הוציא לדרך בסוף השבוע גביע אסיה בכדורגל, באותם אצטדיונים שאירחו בסוף 2022 את המונדיאל. בהמשך ייערכו במדינה גביע העולם בהתעמלות מכשירים, הסבב העולמי בטניס לנשים, והשנה תינעל בדצמבר בתחרות הסבב של מרוץ המכוניות המפורסם בעולם – פורמולה 1.

גולת הכותרת תגיע כבר בחודש הבא עם פתיחתה של אליפות העולם ה־21 בענפי המים שתיערך בבירה דוחא בין 2 בפברואר ל־18 בפברואר. האליפות תכלול את חמשת המקצועות האולימפיים הכרוכים בשחייה: שחייה תחרותית, קפיצות למים, שחייה אמנותית, כדורמים ושחייה במים פתוחים. בנוסף תיערך תחרות בקפיצה למים מגובה.

כ־2,600 ספורטאים מ־190 מדינות יגיעו לדוחא כדי להתחרות ב־75 אירועים שונים, ובעיקר להבטיח את מקומם במשחקים האולימפיים בפריז באמצעות תחרות המבחן הגדולה ביותר לפני האולימפיאדה. אך גם ברגעים אלה סימן השאלה הגדול הוא אם גם ישראל תהיה חלק מזה.

תחרות קרטריון אחרונה לפני פריז 2024, צילום: AFP

המשחק הכפול של קטאר
מלחמת חרבות ברזל גרמה כאבי ראש לקברניטי הספורט הישראלי. חלק מהענפים נאלצו לנדוד ולשחק את המשחקים "הביתיים" מחוץ לגבולות המדינה, חלק ביטלו אירועים שהיו אמורים להתקיים בארץ, כמו אליפות אירופה בכדורמים, הגרנד סלאם בג'ודו, טורניר ה־ATP ועוד.
הבעיה הגדולה היתה יציאת המשלחות, כשבוועד האולימפי החליטו לבדוק את חשיבות האירועים ולבטל את יציאת משלחות נוער. מי שכבר יצא - עשה זאת תחת אבטחה כבדה, מה שהביא להגדלת ההוצאות.

כשעברו אנשי הוועד על לוח התחרויות הקרובות נדלקה נורה אדומה על קטאר, אותה מדינה שמצד אחד מנסה להתקרב למערב ומארחת אירועי ספורט חשובים רבים ואף חולמת על המשחקים האולימפיים ב־2036 ומצד שני משמשת מקלט לראשי חמאס וגם נחשבת לאחת המממנות הראשיות של ארגון הטרור.

בתחילת דצמבר התקיימה שיחת וידאו מיוחדת בין אנשי איגודי השחייה והכדורמים בישראל לבין בכירי איגוד השחייה העולמי. המטרה היתה מציאת פתרונות חלופיים לקביעת קריטריונים אולימפיים לפריז 2024 במקרה שישראל לא תוכל להשתתף באליפות העולם מסיבות ביטחוניות.
עשרה נציגים מהאיגוד העולמי שהשתתפו בפגישה קיבלו בתחילתה סקירה כללית על המצב הביטחוני בישראל. במהלך השיחה אף נשמעו אזעקות שגרמו לעיכוב, כיוון שכמה משתתפים נאלצו להיכנס למרחבים מוגנים.

נבחרת ישראל בכדורמים. אליפות אירופה שהייתה אמורה להתקיים בישראל הועתקה למקום אחר, צילום: איגוד הכדורמים

המסר של האיגודים הישראליים היה שאם השב"כ יאפשר למשלחת לצאת לדוחא אז ישראל תשתתף באליפות העולם. באיגוד העולמי הביעו הזדהות עם הטרגדיה שעוברת ישראל. המסר שלהם היה שהם מבינים את המצב, ישקלו את כל הפתרונות האפשריים ויעלו אותם לדיון בפגישה נוספת, אך ככל שעבר הזמן כל הצדדים הבינו שלא תהיה אפשרות אחרת חוץ מלהשתתף באליפות.

"ביטחון הספורטאים מעל הכל"
בשנים האחרונות ספורטאים ישראלים רבים השתתפו באירועים בקטאר, ולכולם ברור שהסיפור הפעם הוא שונה לגמרי. במאי 2023 כבר אפשר היה לחוש בעוינות של המקומיים, שהפגינו במהלך אליפות העולם בג'ודו כמה פעמים בתוך האולם עם דגלי פלשתין.
יו"ר איגוד השחייה מיקי חליקה הבהיר: "ביטחון הספורטאים מבחינתנו הוא מעל הכל. אנחנו מעוניינים להגיע לדוחא ונעשה זאת רק אם המדינה והשב"כ יאשרו לנו להיות שם".
גם דובר World Aquatics (איגוד השחייה העולמי) ג'יימס פירס ניסה להרגיע: "בטיחותם של כל ספורטאי המים תמיד נשארת בראש סדר העדיפויות, ואירוע אליפות העולם במים בדוחא 2024 אינו שונה מהבחינה הזו.

"המארגנים והרשויות בקטאר הציבו תוכניות והכנות נרחבות כדי לוודא שכל אמצעי האבטחה הדרושים יופעלו כדי להגן על כל המשתתפים", הבהיר פירס. "איגוד השחייה העולמי מודע למורכבות שעלולה להיווצר אם ישראל תבחר שלא להתחרות בדוחא".
מי שעוד התייחס למצב הסבוך הוא יו"ר הוועדה המארגנת לאולימפיאדת לוס אנג'לס 2028, קייסי וסרמן, שאמר כי הוא לא תומך בהעברת אליפות העולם מדוחא.

קייסי וסרמן. היה בקאטר ב-7 באוקטובר, צילום: GettyImages

וסרמן היה בעיר ב־7 באוקטובר, בדיוק ביום שבו אירעה המתקפה האכזרית על עוטף עזה ויישובי הדרום. "הייתי עם שייח' ג'ואן, שהוא חבר", אמר וסרמן בהתייחסו לשייח' חמד בן חליפה אאל תאני, ראש הוועד האולימפי של קטאר. "יומיים אחר כך אמרתי לו 'אתה צריך לכתוב מכתב לוועד האולימפי הישראלי ולהגיד שלא רק שאתם מוזמנים, אלא גם נדאג שננקטים כל אמצעי הזהירות ונוודא שהנבחרת שלכם תוכל להתחרות עם כל נבחרת אחרת ללא קשר למצב שבו אתם נמצאים'. למען האמת, מה שהוועד האולימפי (IOC) צריך לעשות הוא לדרוש זאת מכל אירועי המוקדמות, כי זה אמור להיות הסטנדרט ללא יוצא מן הכלל".

כשעד כה לא נמצאו פתרונות אלטרנטיביים ונראה כבר שלא יהיו כאלה, ההשלכות על אי־השתתפות הספורטאים הישראלים בקטאר יהיו קשות. בלי להשתתף לא תהיה להם הזדמנות נוספת לקבוע את הקריטריונים לאולימפיאדה למשחי השליחים בבריכה, לתחרויות המים הפתוחים ולשחייה האמנותית. בשל כך, ההערכה היא שהנבחרת תיסע תחת אבטחה כבדה ותקווה להישגים ספורטיביים שיצדיקו את הסיכון ואת המאמצים.

israelhayom

הכתבות ועידכוני הספורט החמים אצלך בטלגרם

להצטרפות
מתן רודיטי. ככל הנראה יגיע לקאטר, צילום: סימונה קסטרווילארי, איגוד השחייה
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...