"עברתי התפכחות - אנחנו חיים כאן בג'ונגל": רוביק דנילוביץ' מדבר על הכל

זו לא המלחמה הראשונה שלו כראש העיר באר שבע, אבל הפעם לדנילוביץ' יש ביקורת רבה על התנהלות הממשלה • על פינוי תושבי הצפון: "זה ביטא חולשה וכך האזור מבין את זה" •  על סיום המלחמה: "צריך הכרעה שתאפשר 50-60 שנות שקט - אבל אני נגד התכנסות ושקיעה רק בהגנה" • ראיון מיוחד על מצבה של ישראל בשעתה הקשה

"בשביל ישראל" עם רוביק דנילוביץ'

"הקיטוב בישראל הוא הנקודה המפריעה והכואבת לי ביותר", פותח רוביק דנילוביץ', ראש עיריית באר שבע, את השיחה בפודקאסט "בשביל ישראל". "לצערי יש בארץ 7-6 אחוזים של אנשים מכל צד שמושכים את כולנו למקומות קיצוניים. לשאר הציבור יש מכנה משותף רחב ברוב מוחלט של הדברים. לכן מה שצריך לעשות כעת זה לדבר ולהקשיב צד לצד השני, לשים את האגו בצד ולעבוד יחד''.

דנילוביץ' שנבחר לראשונה לתפקיד בשנת 2008 מזכיר את לקחי העבר. "מחלוקות תמיד היו בתנועה הציונית - ממש מההתחלה שלה, אבל האבות המייסדים ידעו לשים את האגו בצד ולשתף פעולה וגם להקים מדינה. זה מה שגם צריך לעשות היום. הצדדים בעם הם לא אויב אחד של השני ואם לא נשתף פעולה אז לא נהיה כאן''.

כאמור, דנילוביץ' בתפקיד זה 17 שנה, וזו לא המלחמה הראשונה בה הוא מכהן כראש העיר. שלושה שבועות לאחר כניסתו לתפקיד החלה מבצע "עופרת יצוקה". בבוקר 7 באוקטובר, דקות לפני השעה 6 וחצי בבוקר הוא התארגן לריצת הבוקר שלו. "אני מתארגן ושומע פתאום אזעקה ועוד אזעקה ולכן הדלקתי את הטלוויזיה וראיתי את כל המסך כתום. חשבתי שמדובר בטעות כי הכתום היה על כל חלקי הארץ".

הוא הגיע לחמ"ל של העירייה שם קיבל עדכון שמדובר באירוע חריג. "אחרי כן התחילו כבר לצאת כל מיני סרטונים והתחושה הייתה נוראית. בצהריים הגיעו אלינו ניצולים מהמסיבה בנובה ולסורוקה הגיעו 800 פצועים. זה השלב שאתה מתחיל להבין מה קורה".

רובניק בהלווית יעקב טרנר, צילום: קוקו

"הגיעו ידיעות על הלחימה של הצעירים שלנו מכל צד במפה הפוליטית", הוא ממשיך בהתרגשות. "אני אומר שבספרי ההיסטוריה של המדינה ייכתב כי צעירים בני 19-18הצילו את המדינה במלחמת חרבות ברזל. כשאני רואה את מסירות הנפש שלהם אני שואל את עצמי מה אנחנו כעת כעם מכל הצדדים הפוליטיים במפה, עושים כהמשך למסירות הנפש הזו?"

"בשבוע הראשון הייתי כל יום בחמש הלוויות", מספר דנילוביץ' בקול רועד. "אלו היו נופלים מכל המגזרים והעדות בישראל. איך אפשר שלא לבכות בהלוויה של ילד בן 19 שמסר את נפשו על המדינה. יש את ההספדים ורואים גם הורים שבורים. אלמנות, יתומים, איך אפשר לקבל את זה? לכן אני בוכה''.

ולמרות הקושי הוא אופטימי. "הרוח של הצעירים משאירה אותי אופטימי. אני מבקר המון פצועים ואני מקבל תקווה ועוצמה מהרוח שלהם. אני גם מאחל למדינה להתאחד ולעשות יחד את הכי טוב. אנחנו מצויים בשעה שדומה לזו שהייתה לפני קום המדינה וכעת התפקיד שלנו הוא להמשיך לשנות ולנוע קדימה''.

לא לוותר על שטחים

כשהודיעו על פינוי יישובי הצפון דנילוביץ' חש כעס רב. "אנחנו לא מפנימים שאנחנו נמצאים במזרח התיכון, שבו אחד הדברים החשובים ביותר זה הקשר לקרקע. זה ממש ביטא חולשה וכל האזור מבין את זה. לקיחת קרקע היא ביטוי לכוח".

"האם יש מישהו בארץ שחושב עוד שיש למי להחזיר שטחים?". כוחות צה"ל בחרמון הסורי, צילום: דובר צה"ל

הוא לא מסתיר את תפיסתו המדינית, ולדבריו אסור לוותר כל כך מהר על האזורים עליהם כוחות צה"ל השתלטו במהלך הלחימה. "אולי לא צריך להתיישב בהם אבל גם לא לוותר - זה ביטוי לכוח והרתעה. אני לא רוצה למשל לדמיין, על רקע המתחולל בסוריה, מה היה קורה אם היו מחזירים לאסד את כל רמת הגולן. בכלל כשרואים את האזור שלנו ואת מה שקורה בו אז עולה השאלה האם יש מישהו בארץ שחושב עוד שיש למי להחזיר שטחים? אנחנו חיים כאן בג'ונגל, זו המסקנה שלי וזה היה מבחינתי תהליך של התפכחות".

לדבריו, המדינה נמצאת כרגע בשעת כושר שצריך לנצל ולכן הוא קורא להגיע להכרעה נרחבת. "צריך לאפשר לדורות הבאים 50-60 שנות שקט. זה תלוי גם בהכרעת איראן ובעמדות של הנשיא הנכנס בארצות הברית. צריכה להיות התפכחות זה ברור, העניין הוא שמאז שמחת תורה מדברים על הקונספציה שהייתה בלי לדבר על כך שמדובר בקונספציה ארוכת טווח של כל הממשלות במשך שנים רבות, למעשה מאז מבצע עופרת יצוקה".

דנילוביץ' מעלה שאלות נוקבות על האסטרטגיה הביטחונית של ישראל, אותה לדבריו, יש לשנות."אני חושב שצריך לבדוק כיצד השפיעה סוללת כיפת ברזל על ישראל. אני בעד סוללות הגנה אבל אני נגד התכנסות ושקיעה רק בהגנה. כשיש מצב ביטחוני ברור שצריך להגן על הציבור אבל במקביל אני חושב שצריך לתת מכה אחת אפיים על כל פגיעה בישראל. מצב כזה היה מונע את כל הנזקים הרבים שספגנו עם השנים".

התפוררות המערכות

"אני 27 שנים במערכת הציבורית", אומר דנילוביץ', "10 שנים כסגנו של ראש העיר המנוח יעקב טרנר ו-17 שנים כראש עיר. לצערי לאורך השנים האלו אני רואה את ההתפוררות של המדינה, זה בולט בהמון מערכות כמו מערכת החינוך, ביטחון הפנים והבריאות''.

טנדלר ודנילוביץ', צילום: ישראל היום

הוא מתריע על המצב במערכת החינוך. לדבריו הסיבה לכך שהיום אין מועמדים למשרות ניהול בבתי הספר הוא השתלטות ההורים על המערכת וחוסר גיבוי של אנשי החינוך. "מורה צריך את כל התמיכה וגם שכר טוב, הוא עובד בעבודה שרובנו כלל לא מסוגלים להחזיק בה יותר משעה''.

באשר למשטרה ומערכת הבריאות יש לו ביקורת נוספת: "צריך לראות איך מדברים לשוטרים בארץ, ולהשוות לכבוד שזוכה לו שוטר בארצות הברית למשל. אי נתינת הכבוד לשוטרים זה משהו שלא פוגע במשטרה בלבד אלא בכולנו", הוא מדגיש. "במערכת הבריאות - מי ממשיך לקבוע שבארץ יהיו כל שנה רק מעט סטודנטים לרפואה? למה לא לשנות את זה? הרי יש מחסור עצום ברופאים במערכת. מה שקורה היום זה שבמקום ללמוד בארץ צעירים רבים נוסעים ללמוד בחו"ל וגם אז כשהם חוזרים עושים להם בעיות''.

"צריך להשקיע בבדואים"

דנילוביץ' מאמין כי הפתרון לקידום המדינה הוא פיתוח הנגב. "כאן יש עתודות קרקע וכאן אפשר ליצר את העתיד הבא של מדינת ישראל. אבות הציונות כולם ובראשם בן גוריון תמיד ציינו שהעתיד של עם ישראל הוא בנגב''. והוא גם פועל כדי לקדם את מה שהוא מאמין בו. "אני שנים מנדנד ופועל בתחום והבאתי לכאן פארק הייטק, קריית סייבר, את התעשיות הביטחוניות, את קריית התקשוב ואת קריית המודיעין. בבאר שבע יש 9000 סטודנטים להנדסה ואני כדי להשאיר אותם כאן גייסתי אנשי עסקים וחברות הייטק''.

מגורי בדואים בנגב, צילום: דודו גרינשפן

"אני אומר לאנשי העסקים וההייטק במדינה: בואו אלינו, כאן תוכלו להתפתח ולא נגביל אתכם בכלל בחלומות", הוא קורא. "אני אומר גם לאנשים האלו שהכי קל להיות בוועד של מוסד תרבותי במרכז, אבל התרומה האמיתית תהיה בתמיכה בתיאטרון באר שבע למשל''.

למרות דעתו הברורה הוא מצביע על מספר אתגרים בהם יש לטפל. "כדי שהתנופה הזו תמשך צריך להשיב את המשילות ואת תחושת הביטחון לנגב. זו חובתה של המדינה. צריך להשקיע בבדואים, חלקם מכהנים ועובדים בתפקידים טובים מאד אבל יש אצלם גם 50 אחוזי אבטלה, אין אצלם שום אכיפה גם של בנייה בלתי חוקית. אצלי אני מפעיל אכיפה על חריגה של פרגולה ואצלם אין שום משילות''.

דנילוביץ' מתייחס גם לסוגיות רגישות: "צריך למנוע את תופעת הנישואין השניים והשלישיים במגזר הזה. הם מביאים נשים מיו"ש ומעזה וכך נולדים פה ילדים שמנוכרים למדינה לחלוטין. אחרי כן בתי המשפט מחייבים אותי לרשום את הילדים האלו למערכת החינוך שלי. כל פעם מחדש אני משתגע מול פסיקות כאלו של בית משפט שמנותקות לחלוטין ממה שקורה''.

"אפשר להפגין ולבטא מחאה אבל במסגרת המותר בדמוקרטיה", צילום: AFP

"צריך לחזור אל הרוח הזו''

לדנילוביץ' יש דעה ברורה באשר להפגנות נגד הממשלה. "כשנבחרת ממשלה בישראל צריך לכבד אותה", הוא אומר בנחישות. "כמובן אפשר להפגין ולבטא מחאה אבל במסגרת המותר בדמוקרטיה. אחרת השמאל היום מפגין ובעתיד כשתקום ממשלת שמאל הצד השני יפגין והרי גם הימין יודע לחולל מהומות וכך תהיה כאן טרפת ענקית מכל צד''.

"אני רוצה להגיד לפוליטיקאים ולציבור - קחו למשל דוגמה משמיר ופרס. בתקופתם הייתה אינפלציה של 500 אחוזים, מצב מדיני קשה, היינו שקועים בבוץ בלבנון ושניהם, למרות שהם ממש לא אהבו אחד את השני, הבינו את גודל השעה, התעלו מעל הטינה האישית, ראו את צרכי העם ויחד חוללו פלאים. צריך לחזור אל הרוח הזו''.

למרות שהוא אינו אדם דתי, דנילוביץ' מאמין כי על המדינה להישאר מחוברת למסורת שמייחדת את מדינת ישראל. "בלעדיה נהיה עוד סתם מדינה אירופאית שמי באמת צריך אותה כאן במזרח התיכון. כמובן גם המיעוטים שחיים איתנו צריכים לקבל את הכל אבל צריך שיהיה ברור שאנחנו מדינה יהודית וזו ההגדרה שלנו''.

תמלל וערך: אסף גולן

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר