זה השלב הבא בעסקה

מומלץ לצרף גורמים מסייעים כגון הסעודים והטורקים, ולהכריז על מועד התחלה וסיום, כך שיהיה ברור לכולם שהתכלית היא לדון עד שיוצא עשן לבן ויש הסכם ומנגנוני אכיפה

מחבלי חמאס בפעימה השניה בעסקת החטופים, צילום: רויטרס

ב-24 בנובמבר 2023, בפעימה השמינית, חמאס טען שאין ביכולתו לאתר את יתר הנשים, והציע כחלופה ליום זה להתחיל בשחרור מבוגרים. בינתיים, ישראל החליטה להפסיק את העסקה ולחזור לתמרון העצים. היה איש אחד, גדי איזנקוט, שהבין אז כי לא נראה את אותם מבוגרים חוזרים בחיים, לחץ על המשך העסקה - אך ללא הועיל. המבוגרים נשארו ברצועה, ומרביתם מצאו שם את מותם.

ראשית לגבי הרכב צוות המשא ומתן, אתחיל ואומר שאין מחלוקת כי נציג שב"כ הכרחי בשיחות על שחרור אסירים, הוא הגורם המקצועי שצריך לתת את הערכת הסיכון לגבי כל משתחרר. כמו כן, אין עוררין כי שיחות עקיפות באמצעות ארגוני ביטחון של מדינות זרות צריכות לכלול גם נציג מוסד.

לגבי השתתפות גורם מטעם הדרג המדיני, הפוליטי - בעבר מונה איש מקצוע על ידי ראש ממשלה מכהן. בדרך כלל הוא היה בכיר לשעבר באחד הארגונים הביטחוניים, אשר לא היה מחויב עוד לארגונים ונאמנותו לראש הממשלה שמינה אותו היתה גבוהה. אני סבור שצריך לשמר את ההרכב הזה, וכך להביא לידי ביטוי את הניסיון והידע המקצועי.

ככלל, בהסתכלות על תוצאות המשא ומתן הנוכחי, אי אפשר להצביע על הישגים דרמטיים; חמאס עדיין דורש הפסקה מוחלטת של המלחמה, עדיין דורש נסיגה מלאה של צה"ל מהרצועה והוסיף במהלך השנה האחרונה גם דרישות הכרוכות בשיקום הרצועה, ומסרב עדיין לרדת מהשלטון ובוודאי לצאת מהרצועה.

נוסף על כל אלה, קיימים ה"מפתחות" לשחרור, שהלכו ועלו ככל שהזמן התארך. אם במבצע "דלתות שמיים" שחררנו שלוש אסירות עבור מיה רגב, ב-30 בינואר האחרון שחררנו 30 אסירים, כולל כאלה עם "דם על הידיים", בעבור ארבל יהוד - פי עשרה. אותו הדבר נעשה תמורת גדי מוזס, ששוחרר עבור 30 אסירים, ובהם רוצחים, אחרי 482 ימים שבהם סבל בשבי, במקום עבור שלושה אסירים ביום ה־50 או ה־60 למלחמה.

בסוף השבוע הנוכחי ישראל הודיעה כי היא משחררת 600 אסירים, ובהם 48 אסירי עולם ו-47 משוחררי שליט שנעצרו ונכלאו מחדש אחרי הרצח של שלושת הנערים גיל־עד שער, איל יפרח ונפתלי פרנקל ז"ל ביוני 2014.

מנהלי המשא ומתן בשילוב המתווכות גיבשו הסכם מסגרת שלבי, שכולל רק פרטים והסכמות על השלב הראשון. לגבי שאר השלבים (ב' ו־ג'), הסכימו על עקרונות מפולפלים ועמימות לגבי פרטי היישום.

כדי לקצר את הזמן, לצמצם את המחירים ולצלוח את כל המוקשים שבדרך, ארה"ב צריכה להציע מכניזם חדש חלופי לאופן שבו מתנהל המשא ומתן

לצורך המטפורה, יש לנו מסגרת תמונה עם שליש תמונה שצויר באופן מפורט ושני שלישים של תמונה שאין בהם הסכמה לא על הפרטים ולא על הצבעים. חמאס היו רוצים גוונים של ירוק, ארה"ב צבעי אדום-כחול-לבן, וישראל כחול-לבן.

כדי לקצר את הזמן, לצמצם את המחירים ולצלוח את כל המוקשים שבדרך, ארה"ב צריכה להציע מכניזם חדש חלופי לאופן שבו מתנהל המשא ומתן. המכניזם החדש צריך להיות מרתון שיחות, שכולל את כלל המשלחות באופן מעובה, באתר שבו המשלחות יקיימו התייעצויות בהרכבים שונים. כמו כן, מומלץ לצרף גורמים מסייעים נוספים, כגון הסעודים והטורקים. צריך שתהיה הכרזה על מועד התחלה ומועד סיום, כך שברור יהיה לכולם שהתכלית היא: יושבים, דנים ומתווכחים עד שיוצא עשן לבן ויש הסכם כולל, לפרטי־פרטים, כולל צבעים ומנגנוני אכיפה.

ברקע מרתון השיחות, נכון שהנשיא טראמפ יכריז כי אם לא יגובש הסכם לישראל יש מנדט מלא לפעול בכל דרך ואופן שתבחר. ארה"ב צריכה להיות סוג של "בורר" (בגיבוי הסעודים) בין הצדדים ולהכריע בסוגיות השנויות במחלוקת.

הכנסת כל הצדדים לקוראלס תקצר את לוחות הזמנים, תייצר דינמיקה של מומנטום שהיא רכיב הכרחי במשא ומתן מסוג זה, תצמצם את הסבל המיותר של החטופים ומשפחותיהם ותציל את אלו שחייהם תלויים על בלימה.

אל"ם (מיל') דורון הדר הוא לשעבר מפקד יחידת המשברים והמשא ומתן של צה"ל

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר