מלך בחריין חמד בן עיסא אאל ח'ליפה | צילום: איי.פי

גורם במנאמה: מלך בחריין הציע לארח פסגה ישראלית-פלשתינית לחידוש המו"מ

בשיחה עם "ישראל היום", אמר הגורם הבחרייני הבכיר כי ההצעה עלתה במפגש שהתקיים היום בין מלך ירדן עבדאללה לבין מלך בחריין ויורש העצר של אבו דאבי בן זאיד • בתוך כך, ברשתות ערביות דווח כי הרש"פ תשיב את שגריריה לאיחוד האמירויות ובחריין

גורם בכיר במשרד החוץ במנאמה בשיחה עם "ישראל היום": "מלך בחריין הציע לארח מפגש פסגה לחידוש המו"מ בין ישראל לפלשתינים.

במקביל לביקורו ההיסטורי של שר החוץ הבחרייני אלזיאני בירושלים, הגיע היום (רביעי) מלך ירדן עבדאללה השני לביקור בזק בבירה השלטונית של איחוד האמירויות אבו דאבי, ובמהלכו נפגש עם מלך בחריין חמד בן עיסא אאל ח'ליפה ויורש העצר של אבו דאבי מוחמד בן זאיד.

סוכנות הידיעות הרשמית של בחריין אף פירסמה תמונות מהפסגה המשולשת שנערכה באבו דאבי, שבה השתתפו כאמור מלך בחריין, יורש העצר של איחוד האמירויות ומלך ירדן עבדאללה השני.

גורמים בכירים במנאמה בירת בחריין, באבו דאבי ובעמאן בירת ירדן מסרו ל"ישראל היום" כי המפגש של שני המלכים ויורש העצר של אבו דאבי עסק בעיקר בגיבוש חזית ערבית אחידה לנוכח האיום האיראני על האזור, וכן בגיבוש אסטרטגיה עתידית מול ממשלו המתהווה של הנשיא האמריקני הנבחר ג'ו ביידן שהצהיר כי בכוונתו לשוב להסכם הגרעין עם איראן. הדבר העלה חשש רב בקרב מדינות המפרץ הפרסי וציר המדינות הערביות הסוניות המתונות, בהן ממלכת ירדן ומצרים.

יש לציין כי לאחרונה צורפו ירדן ומצרים, לבקשתן, למועצת מדינות המפרץ שבה חברות סעודיה, איחוד האמירויות, בחריין, עומאן, קטר וכווית.

מלך בחריין חמד בן עיסא אאל ח'ליפה // צילום ארכיון: איי.פי
מלך בחריין חמד בן עיסא אאל ח'ליפה // צילום ארכיון: איי.פי

גורם בכיר במשרד החוץ במנאמה אמר ל"ישראל היום" כי במהלך המפגש המשולש באבו דאבי עלתה האפשרות שבחריין תפעל לתווך לחידוש המו"מ בין ישראל והרשות הפלשתינית, ומלך בחריין אף הציע לארח במנאמה ועידת פסגה בהשתתפות בכירים ישראלים ופלשתינים בניסיון להתניע את תהליך השלום התקוע.

יש להדגיש כי חתימת הסכמי אברהם בין ישראל, איחוד האמירויות ובחריין, והסכם השלום שנחתם לאחרונה בין ישראל וסודאן, ערערו את היחסים המדיניים בין איחוד האמירויות והרשות הפלשתינית. ברמאללה אף לא הסתירו את כעסם על בחריין, אולם בניגוד ליחסים הרעועים בין אבו דאבי לרמאללה - הקשרים בין בחריין והרשות הפלשתינית נותרו יציבים.

לדברי הבכיר הבחרייני, המלך עבדאללה נתן את ברכת הדרך לאפשרות שתיערך פסגה ישראלית-פלשתינית במנאמה, והדגיש בפני מלך בחריין ויורש העצר של אבו דאבי בן זאיד כי ממלכת ירדן תסייע ככל שנדרש בחידוש המו"מ לשלום בין ישראל והפלשתינים, וכן להשבת היחסים המדיניים בין רמאללה ואבו דאבי למסלול תקין.

"השגרירים הפלשתינים ישובו לאמירויות ובחריין"

בתוך כך, לאחר הזעם הפלשתיני על איחוד האמירויות ועל בחריין בעקבות הנורמליזציה עם ישראל, ברשת אל-ערבייה ובסוכנות שיהאב הפלשתינית דווח הערב כי יוחזרו השגרירים הפלשתינים לשתי המדינות. ככל הנראה, מדובר בקריצה נוספת של רמאללה לנשיא ארה"ב הנבחר ג'ו ביידן ואנשיו לאחר השבת התיאום הביטחוני עם ישראל.

לאחר ההודעה על כינון היחסים עם ישראל, קראה ההנהגה הפלשתינית לבחריין לנסיגה מיידית מהסכם השלום: "מדובר בצעד מסוכן ביותר שיפגע ביוזמת השלום הערבית". בנוסף, ראש הוועד הפועל של אש"ף, סאיב עריקאת, שמאז הלך לעולמו, אמר כי השגריר הפלשתיני במנאמה קיבל הוראה לעזוב את בחריין.

גם בארגון אש"ף גינו את ההסכם וכינו אותו "בגידה". ארגון הטרור הג'יהאד האסלאמי פרסם הודעה קצרה שבה נכתב: "ההסכם ממחיש את הפיקוח האמריקני על בחריין, וכיצד מלך בחריין וממשלתו פועלים בהתאם להוראות אמריקניות".

דובר ארגון הטרור חמאס, חאזם קאסם, הגיב בזעם: "מדינות שמצטרפות לנורמליזציה עם ישראל הופכות את עצמן לשותפות בתוכנית המאה, שמהווה תוקפנות נגד עמנו. הנורמליזציה גורמת לפגיעה גדולה בנושא הפלשתיני ומהווה תמיכה בכיבוש ובנרטיב הציוני".

אבו מאזן // צילום ארכיון: איי.אף.פי
אבו מאזן // צילום ארכיון: איי.אף.פי

גם באיראן, שכנתה של בחריין, מיהרו לתקוף את ההסכם. אמיר עבדולליהאן, יועצו לנושאים בינלאומיים של יו"ר הפרלמנט האיראני, מוחמד באכר כליבאף, אמר: "הנורמליזציה ביחסיה של בחריין עם ישראל היא בגידה קשה בפלשתין. השליטים הפזיזים של בחריין ואיחוד האמירויות לא חייבים לסלול את הדרך לציונים באזור. בחריין ואיחוד האמירויות צריכות לחשוב על הימים הקשים שצפויים להם ולהפיק לקחים מההיסטוריה".

מנגד, במדינות הסוניות המתונות בירכו על הסכמי אברהם. נשיא מצרים, עבד אל פתאח א-סיסי, פרסם הודעה קצרה מטעמו שהתייחסה להסכם בין ישראל ובחריין ובה נכתב כי "ההסכם בין ישראל לבין בחריין הוא צעד לקראת השגת הסכם צודק וארוך טווח בנושא הפלשתיני".  א-סיסי גם טלפן למלך בחריין חאמד בן איסע אל חליפה. "הסכם השלום עם ישראל יגדיל את הסיכויים להשגת שלום במזרח התיכון", אמר א-סיסי למלך חאמד.

דוברת משרד החוץ של איחוד האמירויות, הינד אל-עוטייבה, הגיבה אז: "אנחנו מוסרים את ברכתנו לבחריין ולישראל על החלטתן לכונן יחסים דיפלומטיים מלאים. היום הזה מהווה הישג משמעותי והיסטורי נוסף שיתרום רבות ליציבות ולשגשוג האזור".

ההתנהלות הפלשתינית הובילה גם לביקורת חסרת תקדים מצד ריאד. הנסיך הסעודי בנדר בן סולטן, שכיהן בעבר כשגריר סעודיה בוושינגטון ועמד בראש המועצה לביטחון לאומי בממלכה, הגדיר את התגובה הפלשתינית להסכמי אברהם ככזאת שהיא  "לא מקובלת ומגונה".

הוא הוסיף: "לצאת במתקפת מילים ברמה כל כך נמוכה נגד מדינות המפרץ כפי שעשו אבו מאזן ואנשיו גרם לנו לכאב וצער רב. ההנהגה הפלשתינית המושחתת, שגרמה רק נזק לאינטרסים הפלשתיניים, היא זו שבוגדת בעמה".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...