ברקע המתיחות מול ארה"ב: באיראן מציגים "עיר טילים" תת-קרקעית נוספת

בסרטון שפורסמם נראים טילים מתקדמים מאוחסנים במנהרה ארוכה • התיעוד שודר בטלוויזיה הממלכתית והופץ ברשתות המזוהות עם ציר ההתנגדות • המהלך מגיע על רקע איומי טראמפ והצבת מפציצים חמקניים אמריקניים באזור, כמו כן ניסיונות לקיים משא ומתן

"עיר הטילים" של איראן , ללא קרדיט
"עיר הטילים" של איראן. צילום: ללא קרדיט

באיראן פרסמו בימים האחרונים סרטון תעמולה חדש מתוך מתקן תת-קרקעי רחב ממדים, שבו נראית מנהרה ארוכה ועמוסה בטילים מתקדמים. מדובר במתקן חדש שמכונה בתקשורת האיראנית "עיר הטילים", והוא כולל אמצעי לחימה שאיראן השתמשה בהם בעבר בתקיפות, ביניהם טילי שיוט וטילים בליסטיים מדגמים שונים. הסרטון שודר בטלוויזיה הממלכתית והופץ בערוצי תקשורת המזוהים עם ציר ההתנגדות, ונועד להעביר מסר הרתעתי כלפי האיומים האחרונים מצד ארצות הברית.

החשיפה התרחשה על רקע מתיחות אזורית גוברת, כשבמקביל תגברה ארצות הברית את כוחותיה במזרח התיכון. בין היתר נשלחו לאזור שתי נושאות מטוסים, מטוסי קרב מתקדמים ומפציצים חמקניים שנפרסו באוקיינוס ההודי – מהלך שמבהיר כי גם מתקנים תת-קרקעיים עלולים להיפגע במקרה של עימות. בנוסף, הנשיא טראמפ הציב לאחרונה אולטימטום של חודשיים לאיראן להגיע להסכם גרעין חדש, והבהיר כי היא עלולה להיכנס למעגל הלחימה מול ארה"ב אם תמשיך לתמוך בפעילות חתרנית באזור. 

רק אתמול דווח כי ארה"ב מציבה כוח אווירי משמעותי בבסיס דייגו גרסיה שבאוקיינוס ההודי – מיקום אסטרטגי המאפשר תקיפה ישירה במזרח התיכון. לפי אתר החדשות הצבאיות "אזור המלחמה" (The War Zone), צולמו במקום מספר מפציצים חמקניים מדגם B-2 Spirit, הנתפסים כאחד מכלי הנשק האסטרטגיים החשובים ביותר שברשות חיל האוויר האמריקני. מדובר במטוס חמקני במיוחד, שנועד בתחילה לשאת נשק גרעיני, אך כיום מותאם גם לפצצות קונבנציונליות מדויקות וטווח פעולה ארוך – מה שהופך אותו לאיום משמעותי גם על מתקנים תת-קרקעיים מבוצרים. 

ה-B-2, המפציץ המתקדם ביותר של ארה"ב, צילום: Getty images

לצד התעמולה הצבאית, הסרטון חשף גם פגם חמור באופן אחסון הטילים: המתקן בנוי כמנהרה אחת ארוכה ורחבה, והטילים מאוחסנים לאורכה ללא דלתות הדף או מחסומים מבודדים. לפי פרשנים, הדבר עלול להוביל לשרשרת פיצוצים הרסנית במקרה של אפילו פגיעה אחת במתחם, מה שעלול לשתק את כל יכולת השיגור ממנו. מדובר בכשל חריג ביחס למתקנים איראניים אחרים שבהם נראו בעבר אמצעי הגנה בסיסיים מסוג זה.

בשנים האחרונות פרסמה איראן שורת סרטונים המציגים מתקנים תת-קרקעיים צבאיים – בהם מערכת מסילתית לשיגור טילים שנחשפה לראשונה ב-2020, וכן מתקן תת-קרקעי לאחסון מטוסי קרב ישנים. למרות הרושם של עמידות בפני תקיפה אווירית, תקיפות קודמות שיוחסו לישראל בסוריה ובלבנון הוכיחו שגם מתקנים מסוג זה עלולים להיפגע, בין אם מהאוויר ובין אם באמצעות חדירה קרקעית.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר