ימים ספורים לפני נפילת הנשיא בשאר אל-אסד, רוסיה טענה שהמורדים הסורים שהתקדמו לדמשק היו טרוריסטים. כעת, כשאותם מורדים בשלטון, מוסקבה מזהה הזדמנות להרחיב את טביעת הרגל הכלכלית שלה בסוריה ולשמור על בסיסיה הצבאיים שם.
ולדימיר פוטין היה גורם מכריע בשימור משטר אסד במהלך מלחמת אזרחים בת עשור. לאחר שאסד נמלט מהמדינה, הוא ביקש מקלט במוסקבה. כעת, בעוד שבעלות בריתה של ארה"ב במזרח התיכון מעכבות מימון חירום לממשלה החדשה בשל חוסר בהירות לגבי עמדת ממשל טראמפ, רוסיה מנצלת את ההזדמנות להגביר את נוכחותה.
באחד הסימנים הראשונים להתחממות היחסים, רוסיה סיפקה בחודש שעבר 23 מיליון דולר במטבע סורי לבנק המרכזי בדמשק. הזרמת המזומנים הגיעה בזמן שקטאר וערב הסעודית עיכבו את מתן הסיוע התקציבי למשטר החדש, בהמתינן להבהרות מוושינגטון לגבי הסרת סנקציות.
"היתרון של רוסיה במשא ומתן עם סוריה הוא שהיא אינה מוגבלת על ידי שיקולים אתיים," אמרה ל"וולסטריט ג'ורנל" אנה בורשצ'בסקיה, עמיתה במכון וושינגטון. "השאלה המרכזית היא כיצד המערב ימקם את עצמו כדי להפחית סיבות להסתמך על רוסיה".
הפרס העיקרי עבור מוסקבה יהיה לשמור על בסיסיה הצבאיים בסוריה, המרחיבים משמעותית את הישגיה בזמן שהיא חווה נסיגות באוקראינה. המשא ומתן הפרטי כולל מיליארדי דולרים במזומן והשקעות בשדות גז ונמלים, התנצלות פוטנציאלית מצד מוסקבה על הפצצת אזרחים ואפילו בקשה להסגרת אסד, אותה דחתה רוסיה.
לעומת זאת, ממשל טראמפ טרם פיתח תוכנית למשטר החדש, אמר דיפלומט אמריקאי לשעבר, דייוויד שנקר. "חוסר המעורבות האמריקאית בסוריה מקשה על התנגדות לחזרה רוסית".
הדיונים החלו כאשר בכירים רוסים הגיעו לסוריה בינואר, במקור לדון בעתיד בסיסי חיל האוויר והים הרוסיים, אך השיחות התרחבו לקשרים כלכליים רחבים יותר. היחסים צברו תנופה לאחר שיחה בין פוטין לאחמד אל-שארע, הנשיא הסורי החדש, בה דנו בקשרים כלכליים ובנכונות רוסיה לשפר את המצב בסוריה.
דמשק מציגה את המשא ומתן כניסיון לקבל פיצוי על הסבל שגרמו הכוחות הרוסיים. סוריה מעוניינת גם בהחזרת כספים שהועברו למוסקבה, כולל כ-250 מיליון דולר שהבנק המרכזי הסורי שלח לבנק רוסי, ודירות בשווי 40 מיליון דולר שרכשו בני משפחת אסד.
החוזים הנדונים כוללים בניית נמל טרטוס, פיתוח זיכיונות גז טבעי, מכרות פוספטים ושדות פחמימנים, וכן הקמת מפעל דשנים בחומס.
לרוסיה יש מעט חלופות במקומות אחרים, עם גישה מוגבלת לבסיסים בלוב ללא הצלחה בהקמת בסיס ימי שם. כעת לרוסיה יש הזדמנות לבנות מחדש את נוכחותה בסוריה, בעוד דמשק מחפשת איזון מול השפעתן של טורקיה ואיראן.
נשק, מזומן ושכירי חרב: כך נראית הברית האפלה בין רוסיה לחות'ים בתימן
דיווח: התקדמות בשיחות בין ארה"ב לחמאס על המעבר לשלב ב'; גורם מדיני: "לא מכירים"
פרסומת | פתיתים של תקווה
ללא מוצא: מצרים מנסה לתמרן בסוגיית עזה מול התנגדות סעודיה והאמירויות
כשישראל לא צד בעניין: הצעות חמאס לארה"ב על הפסקת אש ארוכת טווח
"למרות הזוועות של רוסיה בהפצצות ואספקת נשק למשטר הקודם, הסורים אומרים שהם רוצים לפתוח דף חדש," אמר גורם סורי המעודכן בשיחות.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו