רומא, ברלין, פאריז, לונדון: בימים האחרונים ערך נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי מסע דילוגים בין בעלות הברית המערב-אירופיות של ארצו, אולם היום הוא יוצא למסע באסיה – הראשון מאז החלה המלחמה.
התחנה הראשונה שלו תהיה ג'דה, שבה נערכת הפסגה ה-32 של הליגה הערבית. זלנסקי הוזמן לאירוע בידי מלך ערב הסעודית. מדובר בהתפתחות מפתיעה לנוכח העובדה שהליגה נמנעה עד כה מלנקוט עמדה לגבי הפלישה הרוסית לאוקראינה.
הבוקר (שישי) דווח כי מסעודיה צפוי זלנסקי לצאת להירושימה, שם נערכת פסגת ה-G7, אולם מאוחר יותר פרסמה מועצת הביטחון של אוקראינה כי זלנסקי יופיע בפני מנהיגי הדמוקרטיות המערביות באמצעות שיחת וידיאו. המלחמה באוקראינה נמצאת בראש האג'נדה של הפסגה, וראשי השביעייה צפויים להביע שוב את אחדותם בתמיכה במדינה וכן לחשוף צעדים חדשים לפגיעה כלכלית וטכנולוגית ברוסיה.
לפני הוצאת ההודעה על ההשתפות באמצעות שיחת וידיאו, אמר מזכ"ל המועצה האוקראינית, אולכסיי דנילוב: "בפסגה יתקבלו החלטות בנושאים מאוד חשובים, ולכן הנוכחות הפיזית של הנשיא שלנו במקום משמעותית ביותר כדי לעמוד על האינטרסים שלנו, לתת תמונה ברורה של המתרחש ולספק נימוקים חותכים. כאשר אדם נמצא הרחק מעבר לים, הם (בעלי בריתנו) לא תמיד מרגישים ומבינים מה קורה כאן במדינתנו".
ראש ממשלת בריטניה, רישי סונאק, הוביל את ההכרזות, כאשר הודיע היום כי ייאסר ייבוא יהלומים רוסיים לבריטניה. בשנת 2021 ייצאה רוסיה יהלומים בסך 4 מיליארד דולר, אולם עד כה נמנעו מדינות הקואליציה של הדמוקרטיות המערביות נגד רוסיה מלנקוט צעדים בתחום. האיחוד האירופי צפוי להצטרף לסנקציות הבריטיות.
בריטניה תשית מגבלות גם על ייבוא נחושת, אלומיניום וניקל. "על רוסיה לשלם מחיר בגין מעשיה", אמר סונאק ל-BBC. "אנו מאמינים בדמוקרטיה, חירות ושלטון החוק, ונכון שנעמוד מאחורי הערכים האלה". לצד אלה, בריטניה הטילה סנקציות על 86 אישים וחברות, הקשורים בגניבת החיטה האוקראינית בשטחים שנכבשו בידי רוסיה. אוסטרליה הטילה סנקציות פיננסיות חדשות על גופים המשתפים פעולה עם תעשיית הנשק הרוסית וכן אסרה כל ייצוא של מרכיבי מכונות לרוסיה.
גם ארה"ב מכינה חבילת סנקציות משלה. "זו תהיה חבילה משמעותית מאוד", אמר בכיר אמריקני ל-CNN. בינתיים, גילו בממשל ביידן כי טעות בסך 3 מיליארד דולר בחישובי הסיוע הצבאי שהעניקה ארה"ב עד כה לקייב – והמשמעות היא שהסכום השתחרר להענקת הסיוע בפועל.
אוקראינה אמנם נמצאת בראש הדיונים בפסגת הירושימה, אולם לא תהיה הנושא היחיד. הבוקר הניחו מנהיגי השביעייה – ארה"ב, בריטניה, קנדה, צרפת, גרמניה, איטליה, יפן וכן האיחוד האירופי – זרים באנדרטה לזכר הנספים בהטלת הפצצה האטומית על העיר ב-6 באוגוסט 1945. כ-140 אלף בני אדם נהרגו בפיצוץ. היה זה ביקור חסר תקדים של מנהיגי השביעייה במוזיאון הירושימה – במידה רבה מחווה למארח הפסגה, ראש ממשלת יפן, פומיו קישידה, שאמר כי עבורו פירוז העולם מנשק גרעיני הוא "משימת חיים". בכירים אמריקנים אמרו כי הנשיא ביידן לא צפוי להתנצל על ההפצצה.
נושא שיתפוס תשומת לב בולטת הוא האסרטיביות הגדלה של סין, בלי או עם קשר ליחסיה הקרובים עם מוסקבה. התחזקות סין היא אחת הסיבות שבגללן הוזמנו השנה לפסגה ה-G7 עוד 8 מדינות – אוסטרליה, הודו, ברזיל, דרום קוריאה, וייטנאם, אינדונזיה, איי קומורו (כנציגה של איחוד מדינות אפריקה) ואיי קוק (כנציגה של איחוד האיים באוקיינוס השקט).
ראשי ה-G7 מעוניינים לתת משקל נגד להידוק הקשרים עם סין (כמו במקרה של ברזיל), לקרב מדינות נייטרליות או בעלות קשרים היסטוריים קרובים עם רוסיה (כמו וייטנאם והודו), וכן לתת ביטוי למדינות הדרום הגלובלי שנפגעו מעליית המחירים שנגרמה כתוצאה מפלישת רוסיה ואשר הסדקים ביחסיהן עם המערב הפכו לבעיה אסטרטגית ממעלה ראשונה עבור ברית הדמוקרטיות המערביות.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו