מפגינה איראנית (ארכיון) // צילום: אי.פי

למרות הפחד: איראן מלאה בתומכי טראמפ

רוב האיראנים משוועים להפלת המשטר, אך יודעים שהקורבנות יהיו רבים • המצב הכלכלי הקשה, שצפוי להחמיר, מקרב את המדינה לנקודת רתיחה • פרשנות

המשטר האיסלאמי באיראן אמנם חסם את הישומון הפופולרי טלגרם, כדי לפגוע באפשרויות הקשר בין האזרחים ולהקשות על העברת ידיעות, תמונות וסרטונים לחו"ל, אולם לכלי תקשורת עולמיים המשדרים בפרסית יוצאות מדי יום אלפי תגובות מאיראן. רוב המסרים האלה מביעים תודה והערכה להחלטת הנשיא טראמפ על יציאתו מהסכם הגרעין, ומצפים ממנו להגיש עזרה מעשית לאזרחי איראן בהתקוממותם להפלת המשטר. אזרח איראני כתב, למשל "יש לרשום את שמו של טראמפ באותיות זהב על פני הכוכבים שבשמיים". ואילו אזרח אחר הוסיף: "חמינאי איים בזמנו להעלות באש את הסכם הגרעין אם ארה"ב תכריז על יציאתה ממנו. למה היום הוא מהסס לעשות כך?" בשל הפחד מהמשטר, כל המסרים האלה מתפרסמים בעילום שם או בשם בדוי.

הנה עוד כמה דוגמאות: "כבוד המנהיג העליון, אולי טראמפ הוא המשיח שהמוסלמים השיעים ממתנים זמן כה ארוך להופעתו הברוכה!", או למשל: "מוכנים לשאת בכל סבל, בתקווה שנוכל להפיל את משטר הדיכוי". כאמור, מאות רבות של מסרים מסוג זה מתפרסמים בימים באתרים ובכלי תקשורת בשפה הפרסית מחוץ לאיראן.

אזרח איראני שניתח את המצב בשיחת טלפון עם קרובו בגרמניה אמר כי "הכל מוכן לחידוש ההתקוממות העממית, שמטרתה הפעם להביא לנפילת המשטר". הוא דיבר על המצב הכלכלי החמור במדינתו, והעריך שהחזרת הסנקציות תביא להתמוטטות סופית של רוב מערכות הכלכלה במדינה. ואכן, שער הדולר הוכפל תוך כמה שבועות. לפני 39 שנים, עם עליית חומייני לשלטון, שער הדולר היה 7 ריאל. היום הוא נסחר באלפי אחוזים יותר, וגם במחיר הזה בלתי אפשרי למצוא בשוק שטר ירוק אחד.

אזרח אחר סיפר בשיחה עם קרובים בחו"ל שסגר את חנות מוצרי היבוא שלו בטהרן. זינוק המט"ח הוא כל כך גדול, שהוא לא יוכל עוד לייבא את המוצרים במחירים שבהם הוא מוכר היום ללקוחות.

ההערכה היא שרוב רובם של האיראנים תומכים בהחלפת המשטר, אולם הם יודעים שהמחיר יקר והקורבנות עלולים להיות רבים. הם מסתכלים על המתרחש בסוריה, ונרתעים ממספר הרב של הרוגים ומאי הצלחת ההתקוממות. הם מתלוננים על העדר מנהיג שיוכל לאחד ולכוון את תנועת המחאה, מצפים לתמיכה מעשית ורצינית מצד ארה"ב - ומברכים את טראמפ על כל לחץ שיפעיל על המשטר

ואם יש בתוך האלפים האלה גם מאות מסרוני תמיכה במשטר, יש להניח שנכתבו על ידי אנשי הצבא הסייברי של איראן, שתפקידם לדאוג לפרסום תעמולה לטובת המשטר ברשתות החברתיות בעולם. אזרח אחד, אולי איש הצבא הסייברי, כתב כי "המדינות המעטות שתמכו במדיניות טראמפ הן סעודיה, התומכת בטרור; ישראל, הממשיכה לבצע פשעים נגד העם הפלשתיני; ועוד כמה אמירויות שהן למעשה גרורות של סעודיה".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...