"מדובר בהצלת נפשות": בגוואטמלה צפויים לדון בעוד שבוע (רביעי הבא) בעניינים של ארבעה ילדים, בעלי אזרחות ישראלית, שחולצו מהכת "לב טהור" ומוחזקים במתקנים בגוואטמלה. אם לא יימצא פיתרון לילדים הללו, הם עשויים לחזור לידי הכת.
לפי שעה, לא יתייצב בדיון נציג של המדינה. גלעד קריב, יו"ר ועדת העלייה, הקליטה והתפוצות של הכנסת מחה על היעדר נציג ישראלי, כמו גם חברי כנסת נוספים, בטענה כי "מותחים את גבולות אחריות המדינה".
עשרות שוטרים סמוך למבנה של כת "לב טהור" בגואטמלה
אלו דבריו המלאים של יו״ר הוועדה, גלעד קריב: ״ביום רביעי הבא, ייתכן ויקבע כי ילדים, אזרחים ישראלים יוחזרו לידי כת מתעללת. זה המצב. אני מבקש לדעת האם ביום רביעי הבא יתייצב עורך דין שמייצג את המדינה או גורם דיפלומטי בדיון המשפטי. למה מחכים? זאת הצלת נפשות", אמר. "מה חסר לכם כדי להחליט שעו״ד או קונסול מתייצב ביום רביעי באולם בית המשפט (בגואטמלה)?״.
״אני באמת שואל. ממה שראיתי אין אמירה מפורשת גם על ילדים עם אפוטרופסות, אזרחות או צווי הבאה. לא קיבלתי הסבר מניח את הדעת למה אין את האמירה הזאת", ממשיך קריב. "אם יש סיבה לפער אני מבקש לדעת. למה אנחנו מצפים? החלטת ממשלה? החלטת רה״מ?״.
"לממש צווי אפוטרופוסות"
עו״ד מרב מרקס, אגף היעוץ המשפטי אמר: ״אין ספק שצריך לממש את צווי האפוטרופסות. לפנות לגבי כלל הילדים זה מורכב יותר. אנחנו מותחים את גבולות אחריות המדינה בתחום האחריות על ישראלים בחו״ל. אין פה חוסר הבנה על הדחיפות, אין פה מנוחה".
אורית כהן, שאחייניה מוחזקים בכת: ״המשפחה שלי, לפני 15 שנה התרעתי שהאחיינים שלי בסכנה. הפכתם אותי לדודה אובססיבית, גיביתם את אחי, אפשרתם לו שלוש פעמים להבריח ילדים", אמרה.
"שתי בנות שהוברחו לקנדה, שישה ילדים שהועברו דרך הגבול לירדן, למרות הבקשות להוציא את הילדים מהבית האוזניים שלכם היו אטומות"' המשיכה. "הלכתם שוב עם אחי, הפקרתם שוב את האחיינים שלי. בפעם השלישית אחי הבריח ילדים עם דרכונים מזויפים, וסברתם להחזיר אותם, למרות שהתרענו בלי סוף״.
גיבוש תוכנית חירום ממשלתית
בכינוס הוועדה האחרונה, שהתקיימה בתחילת חודש מרץ, ועדת העלייה, הקליטה והתפוצות של הכנסת דרשה מראש הממשלה בנימין נתניהו, משר המשפטים יריב לוין, משר הרווחה יעקב מרגי, משר החוץ גדעון סער ומשר האוצר בצלאל סמוטריץ' - לגבש תוכנית חירום ממשלתית לחילוץ ילדי כת "לב טהור" מגואטמלה. הדיון התרחש בהשתתפות שורד הכת וקרובת משפחה. בעקבות רגישות הסוגיה, חלק מהדיון היה חסוי.
139 קטינים חולצו מכת "לב טהור" והם מוחזקים במתקנים שונים ברחבי גואטמלה, מרביתם בגילאי שנתיים עד תשע. עד כה הוצאו צווי אפוטרופסות בישראל ל- 34 קטינים שחולצו מהכת והליך משפטי מתקיים לגבי עוד 59 ילדים נוספים. לאור דיוני הוועדה, במשרד רה"מ בוחנים אפשרות להוצאת משלחת בין משרדית מורחבת לגואטמלה שתסייע לניצולי הכת. באוצר מעריכים כי יידרש תקציב של עשרות מיליוני שקלים לצורך שיקום הניצולים.