שבועיים לפני סיום פגרת הכנסת המפלגות החרדיות לוחצות על הליכוד לממש את התחייבותו בהסכמים הקואליציוניים בנושא חוק הגיוס, ולחוקק חוק שיעניק לצעירים החרדים פטור כמעט גורף מגיוס.
ל"ישראל היום" נודע כי יו"ר יהדות התורה, השר יצחק גולדקנופף, אמר בשיחות סגורות היום (רביעי) כי "אין שום ויכוח על החוק, יש התחייבות ברורה של ראש הממשלה בהסכם הקואליציוני. אנחנו כיבדנו את הדרישות הקואליציוניות שהיו עד כה, וכעת במושב החורף צריך להעביר דבר ראשון חוק גיוס, זה הסיכום. לא נתמוך לפני זה בשום חקיקה משפטית".
בנוסף, גולדקנופף דורש לממש את ההתחייבות של מזכיר הממשלה יוסי פוקס שלפיה יוגש תזכיר לחוק הגיוס עד פתיחת כנס החורף של הכנסת לאחר פגרת החגים. אך שבועיים לפני התאריך שהובטח ישנם עדיין פערים בנושא בתוך הממשלה.
חוק אחד ירד
נכון לכתיבת שורות אלה, בממשלה פועלים כדי לעמוד ביעד שאליו התחייבו והוחלט כי החוק שהוצע לפני כמה חודשים לפטור מלא מגיוס לחרדים בגיל 21 כדי לעודד את השתלבותם בעבודה - כבר לא יקודם.
כעת מדברים בממשלה על מה שכונה בעבר "מתווה אטיאס", חוק אשר יקבע גיל פטור נמוך יותר מהמצב הקיים (26), אך יחייב בהחלטת ממשלה יעדי גיוס כך שבכל שנה יידרשו מספר מסוים של חרדים להתגייס, וכך למעשה לא יהיה פטור גורף. למעשה, לא מדובר בשינוי של המצב הקיים, שכן היעדים יהיו מותאמים לנתוני הגיוס שגם ככה קיימים כבר כיום בחברה החרדית, ומי שלא התכוון להתגייס לא ייאלץ לפתע לעשות זאת בשל החוק.
בניסיון לרכך את הביקורת הציבורית, בקואליציה מנופפים בעובדה שהמתווה החדש עם יעדי גיוס לחרדים שאותו הם מנסים לגבש כבר היה חלק מההסכמים הקואליציוניים עם גנץ בממשלת האחדות של הליכוד וכחול לבן בשנת 2020. אולם באותם הסכמים גם נכתב כי יובא לאחר מכן חוק כולל של גנץ שמסדיר בצורה מקיפה יותר את נושא גיוס החרדים, חוק שעתה לא יחוקק.
חוששים מהמחאה
בכירים בליכוד חוששים כי גם המתווה החדש שיעניק פטור כמעט גורף לחרדים, עלול לעורר עליהם ביקורת ציבורית רחבה ולהבעיר עוד יותר את המחאה ברחובות שקושרת בין התנגדות לרפורמה לשינויים גם בנושאי דת ומדינה.
גפני: "אם חוק הגיוס לא מגיע עד ז' באדר - נפסיק להצביע עם הקואליציה"
השר לשעבר והאב השכול יזהר שי תקף את נתניהו: "ראש ממשלה פחדן וכושל"
פרסומת | יום פתוח באקדמית אחוה 18.3
בנט לאחר איסור הכניסה למליאה למשפחות שכולות: "נתק מוחלט של ממשלת האסון"
רה"מ בדיון 40 החתימות: "נערכים לשלבים הבאים של המערכה, בתמיכת טראמפ"
אותם בכירים מהפלג המתון בליכוד אומרים: "כל שינוי בנושא הגיוס צריך לעבור בהסכמה רחבה", אך האילוץ הקואליציוני והלחץ של החרדים לא מאפשרים לנתניהו ולליכוד מרחב תמרון בנושא, ובסבירות גבוהה הוא ייאלץ להתגמש אל מול דרישותיהם.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו