סדק במפלגה של גנץ: החלופה החדשה של סער

שינוי מינורי בשם של "תקווה חדשה" מרמז על מפץ עתידי ב"ימין הממלכתי" • ציר הידברות נפתח כבר עם בנט • בסביבת גנץ לא מתלהבים

יעקב ברדוגו. צילום: אריק סולטן

הרחק מהמדורות באיילון ומהדיונים הסוערים בכנסת, ח"כ גדעון סער ביצע לאחרונה שינוי קטן. לכאורה מדובר בתיקון סמנטי. עד אתמול היה שם סיעתו "תקווה חדשה - אחדות לישראל", אך מעתה ייקרא שמה: "תקווה חדשה - הימין הממלכתי".

על פניו נראה שמדובר באותה גברת בשינוי אדרת. רצון כן להשתלב עם סיעת המחנה הממלכתי של בני גנץ, שותפו הפוליטי, נכון לעכשיו. אך המציאות מורכבת יותר, שכן השינוי הוא למעשה קריאת השכמה למפלגה חדשה, שאיתה מאיים סער על גנץ. קודם ניקח לך את השם, אחר כך ננכס לנו את הקהל של הימין - ואז נלחץ עליך מבפנים או מבחוץ. "בטוב" מבפנים או "ברע" מבחוץ.

אין זה סוד ששמח לאחרונה בקרבת גנץ. זה חודשים מחמיאים הסקרים לשר הביטחון לשעבר, שלראשונה מתייצב כמועמד הגוש לראשות הממשלה ללא צל ושותפות כפויה עם יאיר לפיד. ביום טוב גנץ מרשה לעצמו לפנטז על כניסה ללשכת ראש הממשלה כשמאחוריו כמעט 30 מנדטים.

גנץ: כשיהיה דם ברחוב - נתניהו יהיה אחראי // צילום: מתוך עמוד הפייסבוק של בני גנץ

גנץ, בהתנהלות פוליטית נכונה ותוך הליכה בין הטיפות של מסרים מתונים אך עם קריצה למחאה, הצליח להרבות נכסים. סער, שרואה עצמו כבעל מניית זהב בהצלחת גנץ, מעוניין גם הוא בדיבידנד מהרווחים. השלב הראשון בתמרון שלו הוא ניכוס המילה "ממלכתיות" בשם הסיעה - מותג שגנץ טיפח יחד עם שותפו גדי איזנקוט זמן רב. המטרה כפולה: הבטחה מגנץ להמשך שותפות, ואף דרישה להנהגה שוויונית במפלגה לקראת המרוץ לכנסת הבאה.

בסביבת גנץ לא ממהרים לשתף פעולה עם המהלך. הם לא מוצאים סיבה להעניק לכלה את הנדוניה ולא מזהים תרומה משמעותית שלה לעלייה בסקרים, בטח לא כזו שמצדיקה כניעה לדרישותיו. לכל היותר, אומרים מקורבי גנץ, סער יוכל לקבל 5-4 מקומות בשתי העשיריות הראשונות, ויחס מכובד כשותף במפלגה. על האפשרות לשותפות בהנהגת המפלגה מגיבים בקרבת גנץ בגיחוך ובשלילה מוחלטת.

סער הביא בחשבון שהניסיון ללחוץ על גנץ לא יניב תוצאות, ולצורך כך הכין אלטרנטיבה שתגוון את תיק המניות הפוליטיות שלו. בשבועות האחרונים הוא פתח ציר הידברות עם נפתלי בנט, בעצמו דמות שמבקשת להתהדר בנוצות הממלכתיות, ומי שישמח לשאוב מנדטים מגנץ. על פי מקורבים ששוחחו עם הצמד, השושבין בקשר סער־בנט הוא לא אחר מאשר היועמ"ש לשעבר אביחי מנדלבליט. היועץ הפך למגשר, וממשיך בכך את הסיוע שהעניק לשניים מהלשכה בעבר.

בנט וסער הפיקו את הלקחים מממשלת השינוי. בעיקר שפוליטיקאים חסרי אלקטורט משמעותי יכולים להשיג גם את התפקידים הבכירים ביותר. לצד הממלכתיות מגויסת גם הימניות, שאמורה למשוך מצביעים שמאסו במצב הנוכחי, אך יתקשו להצביע לשמאל. סער מעוניין לנצל את השסע בישראל כדי למשוך מצביעים דרך המושג האמורפי של הממלכתיות, שאיש אינו יודע להגדיר מהו. כעת שניים אוחזים בטלית הממלכתיות. גנץ אומר כולה שלי, סער אומר היתה שלך, עכשיו כולה שלי, בתקווה שגם מצביעיך יהיו שלי.

קרן נאמנות

המרכז האקדמי למשפט ולעסקים ברמת גן הכריז השבוע על מינוי דיקן חדש. מינוי לתפקיד רם כדיקן דורש התמחות, פרסום מאמרים אקדמיים וקורות חיים מרשימים. אך במרחב הציבורי כבר מזמן התהפכו היוצרות, וללשכת הדיקן ברמת גן ייכנס אביחי מנדלבליט. במקביל, הוא ימשיך בתפקידו גם באוניברסיטת בר־אילן, וזאת בתוספת לפנסיה הצבאית המכובדת.

היועמ"ש לשעבר, מנדלבליט, צילום: גדעון מרקוביץ'

היועץ המשפטי לשעבר מעולם לא פרסם מאמרים אקדמיים ראויים לציון, רוב חייו עברו עליו כאיש צבא, וגם בתחום ההוראה שמו עדיין לא יצא למרחוק. ובכל זאת, התמזל מזלו והוא נמנה עם קבוצת אישים שמעשיהם, נאמנותם והמילים שהם אומרים מזכים אותם בכרטיס כניסה לתפקידים הבכירים ביותר. כך, למשל, המשנה לנשיאת העליון בדימוס, חנן מלצר, מונה עם פרישתו ליו"ר מגדל אחזקות. השבוע פרסמה החברה את דוחותיה, ומתברר שהשופט הנכבד לשעבר ישתכר במיליונים - דרך שכר, אופציות ורכיבים נוספים תמורת שירותיו.

שניהם כמובן לא היחידים. אבי ניסנקורן, שר המשפטים לשעבר, מונה במאי ליו"ר הוועד המנהל באוניברסיטת בן־גוריון. ושי ניצן, פרקליט המדינה לשעבר, מונה לרקטור הספרייה הלאומית. מתברר, אפוא, שנאמנות היא השקעה משתלמת.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר