הטענות לאכיפה בררנית מגיעות לשולחן הממשלה בראשון- אך העימות כבר כאן: ביום ראשון הקרוב תציג היועמ"שית את מדיניות האכיפה באשר לאיומים ופגיעה בנבחרי ציבור, קריאות למרי אזרחי וחסימות כבישים ושביתות בלתי חוקיות.
כבר לפני מספר שבועות ביקשה הממשלה כי בהרב-מיארה וגורמי אכיפת החוק יגיעו להציג בפני הממשלה את הדרך שבה הם פועלים אל מול ההפגנות שהחלו לפני חצי שנה נגד הרפורמה המשפטית ובסמוך לשרים ונבחרי ציבור.
ערוץ הכנסת
מטעם היועמ"שית בהרב-מיארה נמסר: "במכתב הבהירה היועצת המשפטית לממשלה, בין היתר, כי מערכת אכיפת החוק מחויבת להפעיל את הסמכויות שנמסרו לה בדין, באופן מקצועי ועצמאי. עצמאות זו מהווה ערובה מרכזית לשמירת זכויות האדם. דווקא בעת מחאה נגד מדיניות הממשלה ושריה, על הממשלה להקפיד הקפדה יתרה להימנע מפעולות שיש בהן כדי להתפרש כניסיון להשפיע באופן לא לגיטימי על שיקול הדעת המקצועי של גורמי אכיפת החוק".
הסקירה תימשך בהמשך לדיון המצומצם של נתניהו עם השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר ושר המשפטים יריב לוין על הגברת אכיפה נגד מפגינים שפורסם לראשונה ב"ישראל היום".
מציאות מקוממת
הדיון כלל ויכוח קשה בין השרים שנכחו ליועמ"שית ולפרקליט המדינה. בן גביר דרש להציג כמה כתבי אישום הוגשו נגד פעילי המחאה בחצי השנה האחרונה ושר המשפטים תקף: "תפסיקו להפיל אחריות על המשטרה, אתם קובעים".
מי שיזמו את הגעתה של בהרב-מיארה לממשלה הם רה"מ נתניהו, השר לוין והיועמ"שית עצמה שעד כה נמנעה מלזמן דיון לצורך גיבוש מענים לתופעת ההפגנות וחסימות הכבישים תידרש כעת להציג את המדיניות שלה בנושא.
רק אתמול בערב נחסם שוב הכביש באיילון לשעות ארוכות בעקבות הפגנות המוחים נגד הממשלה וטענות השרים נשמעו שוב באשר לאכיפה בררנית אל מול המפגינים.
שתי מערכות של דינים
בתחילת חודש יוני עלה שר המשפטים להשיב במליאת הכנסת לשאילתא של ח״כ אביחי בוארון במהלכה מתח ביקורת על חוסר במדיניות של גורמי אכיפת החוק אל מול ההפגנות.
הדלקת מדורות ועימותים עם כוחות הביטחון: אלפים מפגינים באיילון
לוין אמר כי "יש אכיפה בררנית, וזו מציאות מקוממת. אני לא זוכר אף מילה שנאמרה על ידי היועצת המשפטית לממשלה מאז שהחלו הפרות הסדר הללו, האיומים וההתנכלות לאישי ציבור. הייתי אומר שאולי זו גם מדיניות חדשה - שתיקה ואי אמירת דבר".
לוין הוסיף: "נשאלת השאלה: האם לא נכון שממשלת ישראל תשב על המדוכה ותתווה מדיניות לפרקליטות, שכביכול עושה כבשלה, וקובעת את התנאים, איך ומתי להגיש כתבי אישום, ולא מייצרת הנחיות ברורות".
"נוצרות שתי מערכות של דינים," סיכם השר. "מפגינים מהימין זוכים במרכאות ליד קשה, ומפגינים מתנגדי הרפורמה זוכים ליד רכה. יש כאן איפה ואיפה, ואולי זה המקום שהממשלה תשב ותיוצר מדיניות עם קריטריונים אחידים לפרקליטות".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו