"אין לנו ביטחון שהנציגים הישראלים מייצגים נאמנה את רצון המשפחות": אביו של איתי חן מספר על הביקור החריג בקטאר

הוריו של החלל החטוף של איתי חן ביקרו בדוחא ונפגשו עם בכירים על מנת לדון בעסקה • ""היא יכולה להיות בשלבים אבל לכלול את כולם" • "מטרוריסטים אין לי שום ציפיות, אבל הנציגים הישראלים היו איכשהו צריכים למצוא את הדרך ליצור אמון", אמר • וגם: הביקורת על ההדלפות לתקשורת

רובי חן, אביו של איתי חן, על ביקורו בקטאר השבוע // אדיר סטופ

"אחרי ההצהרות של ראש הממשלה ושרים בכירים כמו סמוטריץ' לפיהן תהיה פעימה שנייה לעסקה, וכולנו רוצים להיות בראשונה, אמרנו שאנחנו חייבים לעשות מעשה", כך סיפר הערב (מוצ"ש) רובי חן, אביו של החלל החטוף איתי חן על החלטת המשפחה לבקר בדוחא בירת קטאר באופן עצמאי ויוצא דופן. 

בקטאר פגשו בין השאר רובי, ואמו של איתי, חגית את צוות המו"מ, נציגי ראש הממשלה הקטארי ואת שליחו של ביידן ברט מקגורק. עוד פגשו את שגרירי ארצות הברית וגרמניה בקטאר וכן ציינו "אנחנו נמצאים בקשר טלפוני רצוף עם שליחו של טראמפ סטיב וויטקוף.

 
סמ"ר איתי חן ז"ל, צילום: ללא

"בתור אזרחים אמריקנים ואזרחית גרמניה החלטנו לנסוע לקטאר בצורה פרטית. זה התחיל ברשימות שיצאו לתקשורת בשבועיים האחרונים. כאשר כל אחת מהמשפחות החליטה לנסות בתורה לנסות לתעדף לתעדף את היקיר שלהם או היקירה שלהם שיהיה בשלב הראשון של העסקה". 

רובי חן – אביו של סמל איתי חן, נפל בקרב ונחטף לעזה. גופתו נמצאת בשבי חמאס, צילום: גדעון מרקוביץ'

"כשאנחנו ראינו את זה אמרנו שאנחנו חייבים לעשות מעשה. כנראה שהכי חשוב שהמתווכים הקטארים והאמריקנים ישמעו את כולנו. את כל מה שחשוב לנו, למשפחות. ולצערי אין לנו ביטחון שהנציגים הישראלים אכן מייצגים נאמנה את רצון המשפחות. רצון המשפחות הוא שלא תהיה סלקציה. אלו מושגים שעיקרנו מסבא וסבתא שלי, מהשואה".

מחויב כמתווך. א־תאני, ר"מ קטאר, צילום: רויטרס

"אנחנו לא רוצים לשמוע על עסקה חלקית", אומר חן בשער בגין בתל אביב. "אנחנו רוצים לשמוע על עסקה שיכולה להיות בשלבים, אבל כוללת את כולם".

"האנלוגיה שהשתשמשנו בה היא שהיא איתי וכל שאר החטופים היו על האוטובוס שיוצא מהתחנה. לא כולם צריכים לצאת מאותה תחנה. אבל שידעו שהוא על האוטבוס כמו כל השאר".

"הסברנו לשליח טראמפ מה אנחנו עושים וגם לקטארים. היה חשוב לקטאר לשמוע את כל המשפחות ומה חשוב לנו. שאלו אותנו הרבה שאלות ואני מקווה שעצם זה שדיברנו והיינו מולם גרם להם להבין את החשיבות של הנושא לכולם".

"הבעיה - ביטחונות המעבר בין השלבים"

"להבנתנו הבעיה כרגע במשא ומתן היא המחויבות או הביטחונות של המעבר משלב א' לשלב ב'. לצערי אחרי 463 ימי אי-האמון ששורר בין הצדדים הוא מאוד גדול, ועל זה אני מצפה לשמוע את הצוות הישראלי. 

סטיבן וויטקוף (ארכיון). קשר טלפוני., צילום: רויטרס

"מטרוריסטים ג'יידיסטים אין לי שום ציפיות, אבל הנציגים הישראלים היו איכשהו צריכים למצוא את הדרך למצוא את האמון בצד השני כדי לשחרר את יקירינו. הצורך הזה לבוא ולבנות עסקה הוא מאוד קשה למתווכים הקטארים. אמרו לנו שהם עשו מסע למען שחרור חטופים בכל מקום בעולם אך במצב כזה הם טרם נתקלו. מישהו פה שעושה קצת עסקים יודע שאתה נכנס לחדר ואתה עושה משא ומתן, וכשאתה יוצא ממנו אתה בדרך כלל נוהג לדבר על מה שהסכמת עליו ומה שלא - אתה משאיר בחדר ומנסה לפתור. פה קורה בדיוק ההפך. על מה שהם מסכימים נשאר בחדר ואף אחד לא בדיוק יודע מה. אבל מה שאין עליו הסכמה שני הצדדים רצים לתקשורת וזה עוד יותר מקשה על יצירת אמון בין הצדדים שיאמינו שתהיה עסקה שתשרת את שני הצדדים ולא כזו בה אחד יכופף את ידו של השני".

"לצערי הרב, ואת זה גילינו על בשרנו אחרי 463 ימים, זה צריך להיות הסכם שמשרת גם את הרצון של חמאס וגם את הרצון שלנו. אפשר לחזור ולהמשיך להילחם בכל רגע נתון בחמאס אחרי שהילדים שלנו חוזרים. כרגע יש לממשלת ישראל שהייתה אחראית על הכישלון הקולוסלי של 7 לאוקטובר אחריות אחת מרכזית והיא לעשות עסקה שתחזיר את כל 98 החטופים.

אחר כך שראש הממשלה יביא את העסקה הזאת, ואז היא תפנה לשאר הדברים, בעיקר לאחות את הקרע בעם והשיח הזה, של שישה באוקטובר. מה שהיה לפני שבעה בואקטובר חוזר לנו שוב, ועל ראש הממשלה לפתור את הבעיה הזאת של הקרע בעם. לא יכול להיות שאנחנו נתנו את הדבר הכי יקר לנו, כמו מאות חיילים, מתקרבים כבר ל-900. 

"ואני שואל את עצמי בכל פעם, כשרק השבוע גילינו על עוד שישה חיילים ושלושה אזרחים שנרצחו. והשבת הזו היא גם שבת קשה עם בשורות איוב אחריהן נשמע את המילים הותר לפרסום". 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר