איש השב"כ שעומד במרכז פרשת ההדלפות החדשה שהותרה לפרסום היום (שלישי) יישאר במעצר לפחות עד מחר בשעות הצהריים. זאת לאחר שבית המשפט דחה את הערר שהגישו באי כוחו.
משפחתו של החשוד בדיון הארכת המעצר | שמואל בוכריס
בית המשפט קבע החלטתו כי "החשוד פעל בצורה מתוחכמת כדי להוציא מסמכים שסיווגים סודי מתוך מערכות מידע של השב״כ וכי פעל להעביר את תוכנם של אותם מסמכים למספר גורמים. בית המשפט ציין כי מהדיון שנערך בפניו עולה כי אותם גורמים אינם רק עיתונאים ושר בממשלה, אלא קיימת התקדמות כאשר מפעם לפעם מתגלים גורמים נוספים שאליהם הועברו המסמכים".
בשב"כ הוציאו הודעה כי "החשוד הוציא חומרים מסווגים, באופן מגמתי מתוך מערכות המידע של השירות, בניגוד לחוק ולכללים אליהם מחויבים עובדי הארגון. מדובר במקרה חמור וחריג, אשר מלכתחילה לא היה ברור היקף המידע שנלקח ונמסר לגורמים בלתי מורשים, ובהתאם חייב טיפול לעצירת דלף המידע. שב״כ מבקש להדגיש כי בשום שלב עיתונאים לא נחקרו ולא נעשו האזנות לעיתונאים".
בתוך כך, ראש הממשלה בנימין נתניהו ביטל דיון ביטחוני בהשתתפות ראש השב"כ רונן בר. כזכור, השר וחבר הקבינט בצלאל סמוטריץ' הודיע כי לא יגיע לדיון קודם לכן בעקבות חקירת פרשת ההדלפות.
מח"ש: מדובר בעובד שירות שמעל באמון שניתן בו
עו״ד שקד דהן מהמחלקה לחקירת שוטרים: "אנחנו לא עוסקים פה באידיאולוגיות או בשמירה על הדמוקרטיה אלא בשאלות האם הקמה עילת מעצר. לא מדובר בתיק של הדלפה, היא לא מתארת את החשדות שמיוחסים לעורר. מדובר פה בתיק שבו עובד שירות, 25 שנים, מעל באמון שניתן בו מעצם תפקידו, הוציא חומרים סודיים והעביר אותם לגורמים שלא מורשים לקבלם וזה לא משנה מה זהותם".
"יש לעורר גישה למסמכים מתוקף תפקידו בלבד כעובד שירות, הוא מעל באמון הזה, הוציא חומרים סודיים מתוך מחשבי השירות והעביר אותם לגורמים שונים. בכך קם חשד לעבירות מסירת ידיעה סודית וגילוי בהפרת חובה ובכך הוזהר העורר. העורר מסר כמה גרסאות, לא נמסרה גרסה אחת שבה העורר ניקה עצמו ומסר את כל ההתנהלות" הוסיף נציג מח"ש. "לא לחינם נעשו מספר חיפושים בביתו, לאור העובדה שהגרסאות שלו הן גרסאות מתפתחות ומה שהיה ידוע בהתחלה זה לא מה שידוע כשמאמתים את העורר עם חומרי חקירה נוספים".
עו"ד קורב: "צריך לעזור לשב"כ לשמור על עצמו"
סנגורו של איש השב"כ העצור, עו"ד אורי קורב, הרחיב במהלך הדיון על מניעי מרשו: "מלחמה על דמוקרטיה כוללת הרבה דברים ואחד הדברים זה זכות הציבור לדעת והרעיון שיש מידע שהציבור צריך להכיר וגם מנהיגי הציבור".
"השב״כ אחד הגופים הטובים והחשובים שיש כאן וצריך לשמור עליו ולפעמים לעזור לו לשמור על עצמו וזה המקרה כאן", הוסיף קורב. "כנראה בגלל מאורעות והתרחשויות חיצוניות אנשים מאבדים את שיקול הדעת - וזה מה שקרה כאן".
עו"ד קורב פנה גם לבית המשפט: "כשמגיעות רשויות האכיפה עם סיסמאות, קשה לבית המשפט לעמוד מנגד ואני מבקש ממנו לעמוד מנגד כאן כי הדברים ברורים".
לדבריו, "ברור לחלוטין לכל מי שמסתכל שהוא עשה את זה בגלל שהוא חשב שזה מידע שיש אינטרס ציבורי שהציבור יידע אותו וגם הדרג המדיני איתו הוא התייעץ והראה לו את המידע - שר במדינת ישראל".
קורב חשף פרטים נוספים: "המידע הראשון שהוא העביר לעמית סגל הוא מידע בדבר פעולה של השב״כ שמעוררת סימני שאלה בדבר הנחיצות והחוקיות של הפעולה. הדבר נעשה בזמן שהחקירה הסתיימה. מרשי חשב שהפעולה הזאת היא פעולה שהציבור צריך להכיר שנעשתה וגם הדרג המדיני".
"המידע הזה לא מסכן ביטחונית את מדינת ישראל וגם לא את הציבור. עצם פרסום המידע הספציפי הזה אין בו שום סכנה לביטחון המדינה או הציבור", הדגיש. "הראייה לכך שהמידע פורסם באישור הצנזורה".
הסנגור הוסיף: "צריך להיזהר שהשב"כ לא יחזיק מידע שלא בהכרח סודי רק כי הוא יכול, ושהשב״כ לא יגלוש לחקירה אחר דרג מדיני".
חיפשו "פלישת כהניזם" למשטרה
בהמשך דבריו, חשף עו"ד קורב פרטים מטרידים לטענתו: "לא ברור מה עמד בפני דרג מקבלי ההחלטות בשב״כ שהם החליטו לבדוק את הדבר הזה. זה לא ברור וטריוויאלי שהדבר אפשרי, בגלל שגם אחרי שהסתיימה הבדיקה והחקירה והסתבר שאין ממצאים, כותב ראש השב״כ משהו כמו 'תמשיכו לחפש ותעבירו לי כל מידע שיש על פלישת כהניזם לשורות משטרת ישראל'. את זה הוא אומר אחרי שהבדיקה לא העלתה ממצאים".
"חשוב להסביר שבשלב שהוא שלח את זה לעיתונאי, הדבר הזה לא רק שלא פגע אלא עבר צנזורה", הדגיש הסנגור.
כששאלה השופטת "עובר צנזורה מבחינת העיתונאי?", השיב עו"ד קורב: "נכון. הדלפה מכל גוף היא סטייה מהכללים, השאלה היא האם זו עבירה פלילית והאם זה מצדיק את השימוש הדרקוני באמצעים שהמחוקק נתן בפרק עבירות הביטחון למקרים של פגיעה בביטחון המדינה. מקרים שכולנו יודעים שאי מתן זכות היוועצות הוא דבר דרמטי".
"היה עיוות בתחקיר 7.10"
עו״ד קורב המשיך: "סוג המידע השני שהעביר העורר גם לשר שיקלי וגם לעיתונאית שירית אביטן מ'ישראל היום' הוא מידע שנוגע לדבר הבא - השב״כ ערך תחקיר לגבי אירועי שבעה באוקטובר ואז הוציא תמצית של התחקיר. בתמצית הוא לכאורה כתב את ממצאי התחקיר, לתחושת לא מעטים הפנה אצבע לדרג המדיני".
"הבעיה הייתה בעיניו של מרשי, שהכיר את התחקיר, שדברים שנעשו בשב״כ והתגלו בתחקיר קודם לשבעה באוקטובר לא הוצגו באותה תמצית שנשלחה לציבור", הוסיף הסנגור.
"למשל שראש השב״כ סמוך למועד שבעה באוקטובר המליץ ואמר שצריך לבדל את הזירות בין עזה לבין יו״ש ותמך בתמיכה כלכלית ובהעברת כספים לעזה", חשף עו"ד קורב. "כשהוא עשה את זה, הוא הקפיד מאוד לא להעביר שום דבר שיכול לפגוע בביטחון המדינה".
כאשר השופטת העירה "לפי דעתו...", השיב עו"ד קורב: "אני אציין שהוא עסק בזה בעצמו בשירות שלו בשב״כ בעניין מה מותר להוציא ומה לא. לא רק שיש לו את הניסיון של 25 שנות שירות, הוא גם עסק במסגרת תפקידו על חומרים האם אפשר להוציא או לא".
השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר, שהגיע לדיון בהארכת המעצר, צייץ בחשבון ה-X שלו לפני זמן קצר על רונן בר "זה לא ראש שב"כ, זה ראש מאפיה.
החשוד: שירת עשרות שנים בשב"כ - אחראי לסיווג המידע בארגון
אתמול סנגוריו של החשוד, עוה״ד אורי קורב וסיון רוסו, הגישו ערר דחוף לבית המשפט המחוזי מרכז-לוד על החלטה להאריך את מעצרו של איש שב"כ לשעבר עד למחר.
החשוד, אשר שירת בשב"כ במשך עשרות שנים, נעצר ביום ברביעי האחרון בחשד להדלפת מידע לעיתונאים ולשר עמיחי שיקלי. במסגרת מעצרו בוצע שימוש באמצעי חקירה קיצוניים כדוגמת מניעת מפגש עם עורך דין במשך 8 ימים.
בערר נטען כי המידע שהודלף אינו "ביטחוני" ואין בו כדי לסכן את ביטחון המדינה או הציבור. עוד נכתב כי מטרתו של החשוד הייתה להביא לידיעת הציבור נושאים בעלי עניין וחשיבות ציבורית מהמעלה הראשונה, נושאים שלטענתם הוצגו לציבור באופן מסולף על ידי גורמים בעלי עניין. בערר נכתב: "מתי אי פעם נעצר אדם שנחשד שהדליף מידע לעיתונאי או לשר בממשלה - שאין בו כל סיכון לביטחון המדינה?".
בהחלטת בית משפט שלום נטען כי החשוד השתמש ב"דרך מתוחכמת", טענה שהסנגורים מכחישים בערר וטוענים כי היא חסרת בסיס ואחיזה. כמו כן, בית המשפט נימק את המשך המעצר בכך שישנן חקירות ה"חשופות לשיבוש", אך בערר נכתב כי אין בכך די כדי להצדיק המשך מעצר מאחורי סורג ובריח, במיוחד לאחר יותר משמונה ימי חקירה וחמישה ימי מעצר.
עוד נכתב בערר כי החשוד הקפיד שלא להעביר מידע העלול לפגוע בביטחון המדינה, והפרסומים עברו את אישור הצנזורה הצבאית. בערר מודגש כי החשוד שיתף פעולה באופן מלא עם החקירה מיום מעצרו, ואף ביקש לעבור בדיקת פוליגרף. יתר על כן, מתוך תא מעצרו בשבת האחרונה, יזם החשוד בעצמו פנייה לחוקרים כדי לשתפם במידע נוסף הרלוונטי לחקירה, אך החוקרים לא הגיעו במשך יומיים לחקור אותו - עובדה המלמדת, לטענת הסנגורים, כי המידע אינו כרוך בכל חיוניות ואינו מגלם כל מסוכנות.
הקשר בין החשוד לשר שיקלי
השר שיקלי בהפגנת התמיכה באלי פלדשטיין ויתר העצורים (ארכיון)// דוברות עמיחי שיקלי
מוקדם יותר הבוקר, השופט מנחם מזרחי התיר לפרסם את פרטי פרשת ההדלפות החדשה. בהחלטה שניתנה הבוקר נכתב כי צו איסור הפרסום שהוטל על הפרשה ביום 6.4.2025, מוסר "נוכח הפצת מידע חלקי ושגוי, במטרה לבלום את המשך הפצת המידע המוטעה". לאור הסרת הצו, ניתן כעת לפרסם את פרטי החקירה, למעט שמו של החשוד. במסגרת הפרשה, נחקר החשד כי איש השב"כ הדליף מידע גם לשר עמיחי שיקלי.
השתתף בהכנת הידיעה: דני זקן ולילך שובל
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו