לזריני מחפש עבודה, אונר"א מצמצמת פעילות בעזה, אבל לא ביו"ש - תמונת מצב

בדיון ביטחוני שהתקיים לאחרונה בנוגע לסוכנות הפליטים שסייעה לחמאס, אמר גורם: "אונר"א על סף תהום, העולם מבין שמשהו השתנה" • בתוך כך, תנועת רגבים שיגרה הבוקר מכתב לשר לביטחון לאומי חיים כ"ץ ובה דרשה לקבל מידע על היערכות המשטרה ליישום החוק להפסקת פעילות אונר"א

מחבלי חמאס במתחם האו"ם ברפיח. צילום: דובר צה"ל

עשרה ימים לאחר כניסת חוק אונר"א לתוקף, מדיון ביטחוני שהתקיים בימים האחרונים ופרטיו הגיעו לידי "ישראל היום" עולה כי הסוכנות לפליטים פלשתינים שאנשיה השתתפו בטבח השבעה באוקטובר מצמצמת אט אט את אחזקתה בעזה.

פשיטה על מתחם אונר"א: הכוחות מצאו רחפנים, רקטות, מקלעים ועוד// דובר צה"ל

לפי נתוני מתאם פעולות הממשלה בשטחים שהוצגו בדיון - כוחה של אונר"א בעזה נחלש ועל פי הערכות ישראליות ראש אונר"א פיליפ לזריני כבר מחפש תפקיד חדש. לפי הנתונים שהוצגו חלוקת הדלק כולה עברה מאונר"א לארגון UNOPS, מסך המרפאות בעזה מנהלת אונר"א 3 בלבד לעומת 22 לפני כניסת החוק לתוקף ו-58 נקודות רפואיות לעומת 126 שהיו בתחילת המלחמה.

פיליפ לזאריני, הנציב הכללי של אונר"א, צילום: אי.אף.פי

במתפ"ש אמרו בדיון כי מאז ה-31.1 לא הוכנס סיוע על שם אונר"א לרצועה והוא עובר דרך ה-WFAP, בנוסף הוסרו כל הסמלים של אונר"א ממשאיות ומוצרים. לעומת הנתונים הישראליים על צמצום הפעולה של אונר"א, לזריני עצמו מדווח ברשת X על פעולות שוטפות גם אחרי החוק ומבקש להגביר את התמיכה באונר"א. אלא שבישראל מעריכים כי "הנרטיב של לזריני לא מצליח להתקבע" ובקרב הארגונים ההומניטריים אין מחסור בשום דבר לעומת טענות אונר"א. "אונר"א על סף תהום. העולם מבין שמשהו השתנה", אמר גורם שהשתתף בדיון.

יו"ש, בינתיים מחוץ לתחום האכיפה

אלא שבעוד שבעזה נראה שאונר"א מאבדת אחיזה, בירושלים - מבנה אונר"א עוד מאוכלס והיא נותנת עוד שירותים מוניציפליים בשכונות במזרח העיר. חמור יותר המצב ביו"ש שם נראה כי ממשלת ישראל לא ממהרת לבחון כיצד להחיל את החוקים שעברו. רק בדיון החסוי שהתקיים השבוע בוועדת החוץ והביטחון עלתה ההצעה להחיל את החוקים באמצעות צווי אלוף. בינתיים החוקים ישנם, אך המימוש בעצלתיים.

ג'נין, יו"ש. בינתיים, ממשלת ישראל לא ממהרת לבחון כיצד להחיל את החוקים שעברו, צילום: אי.פי

בתוך כך, תנועת רגבים שיגרה הבוקר (שלישי), מכתב לשר לביטחון לאומי חיים כ"ץ ובה דרשה לקבל מידע על היערכות המשטרה ליישום החוק להפסקת פעילות אונר"א.

כזכור אחרי מאבק ממושך, החוק להפסקת פעילות אונר"א בשטח מדינת ישראל עבר ברוב מוחץ של 92 חברי כנסת בקריאה שלישית בסוף אוקטובר ונכנס לספר החוקים של מדינת ישראל. על פי האמור בחוק, תוקפו החל לפני כעשרה ימים בסוף חודש ינואר. החוק קובע כי: "אונר"א לא תפעיל כל נציגות, לא תספק כל שירות ולא תקיים כל פעילות, במישרין או בעקיפין, בשטחה הריבוני של מדינת ישראל".

יש הלכה, ומעשה?

במכתבם מבקשים ברגבים לברר 'כיצד נערך המשרד לביטחון לאומי ליישום החוק' ולצורך כך ציינו מספר שאלות בירור לשר: "האם התבצעה בדיקה במשרדים ובמוסדות של אונר"א, במטרה לוודא שהפעילות במקום הופסקה? האם המשטרה הונחתה למנוע נסיעה של רכבי אונר"א בירושלים או במקומות אחרים? האם מתקיימות חקירות שנועדו להתחקות אחר פעילות עקיפה של אונר"א? האם התקיימו פעולות אחרות?"

אברהם בנימין מנהל אגף מדיניות בתנועת רגבים: "שנים ארוכות שאנו מניפים דגל אדום בוהק אודות פעילותה המסוכנת והעוינת של סוכנות הפליטים אונר"א. הטבח המחריד בשביעי לאוקטובר חשף וגילה לעולם את מעורבות עובדי אונר"א במעשי טבח, חטיפות וסיוע רצחני לטרור. המאבק לסגירת ארגון הטרור אונר"א-חמאס, אליו היו שותפים חברי כנסת הן מקואליציה והן אופוזיציה הוא צעד מתבקש ראשון וחשוב שהוכיח את יכולת העמידה מול לחצים בינלאומיים חסרי תקדים, על עקרונות מדינת ישראל וביטחונה. כעת, אנו עוקבים מקרוב כדי לוודא שהחוק אכן מיישם בפועל, בשטח. ריבונות ישראל וקיום חוקי הכנסת אינן פריבילגיה בעיר הבירה של מדינת ישראל, אלא דרישה בסיסית".

האמת נחשפה

באוגוסט 2024, לאחר חודשים של האשמות - הגיעה לבסוף ההודאה: האו"ם הודיע כי תשעה מעובדי אונר"א היו מעורבים בטבח 7 באוקטובר.  "ההאשמות הובאו לתשומת לב הסוכנות בינואר", נמסר מטעם מזכ"ל אונר"א לאזריני. "בהתייעצות צמודה עם מזכ"ל האו"ם, סיימתי מיד את החוזים של אנשי הצוות הנדונים".

על פי נציב האו"ם, במקרה אחד לא הושגו ראיות והעובד חזר לעבוד. "לגבי תשעת המקרים הנותרים, הראיות - אם יאומתו ויאוששו - עשויות להצביע על כך שעובדי אונר"א אלה עשויים היו להיות מעורבים בהתקפות של 7 באוקטובר. החלטתי כי במקרה של תשעת אנשי הצוות הנותרים הללו, הם לא יוכלו לעבוד באונר"א. כל החוזים של אנשי צוות אלה יסתיימו לטובת הסוכנות".

אמילי דמארי. הוחזקה במתקן של אונר"א, צילום: מתוך אינסטגרם

שגריר ישראל לאו"ם דאז, גלעד ארדן, הגיב ל"תחקיר" (המרכאות בהודעת השגריר): "תחקיר האו"ם, שהתמקד אך ורק ב-19 עובדי אונר״א הוא חרפה! מעט מידי ומאוחר מידי. התחקיר התעלם מאלפי עובדי הסוכנות המעורבים בפעילות הטרור של חמאס, ומהיקף המעורבות. ישראל העבירה לאו״ם פרטים מדוייקים של למעלה ממאה מעובדי אונר״א החברים בארגון הטרור חמאס".

לאחר שחרורה של אמילי דמארי משבי חמאס, אמה חשפה בפני ראש ממשלת בריטניה, כי "היא הוחזקה במתקן של אונר"א". אמילי ואמה, שתיהן בעלות דרכון בריטי שוחחו עם ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר לאחר שחרורה מהשבי וחשפו בפניו תנאים קשים במתקני אונר"א, שם הוחזקה ללא טיפול רפואי במשך 15 חודשים.

יוזמת החוק להפסקת פעילות אונר"א, ח"כ יוליה מלינובסקי, מסרה בתגובה: "הסיבה לכך שדווקא ביו"ש ובשטחי ישראל הפעילות של אונר"א ממשיכה כאילו החוק לא עבר היא שראש הממשלה לא דופק על השולחן ולא מנחה את משרדי הממשלה שהוא עומד בראשם ליישם את החוק. העפת ארגון הטרור אונר"א לא נמצאת בסדר העדיפויות של ראש הממשלה וזה די ברור שמאוד נוח לו שהם ממשיכים לפעול כאן".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר