ראש ממשלת ספרד בנאום חריף: "נמשיך לתמוך באונר"א ונפעיל לחץ בינלאומי על נתניהו"

פדרו סנצ'ז הכריז כי בכוונתו לכונן יחסים בילטרליים עם "המדינה הפלשתינית" • "אנו מצפים לחתום כמה הסכמים לשיתוף פעולה בין שתי המדינות" הכריז • ממשלת ספרד הנוכחית מנהלת מדיניות עוינת למדי כלפי ישראל, והיא נחשבת לאחת מהמדינות הביקורתיות ביותר כלפיה באירופה

ראש ממשלת ספרד, פדרו סאנצ'ס. . צילום: רויטרס

האם ישראל וספרד בדרך להעצמת המשבר המדיני? אחרי שממשלת ספרד הכירה לאחרונה במדינה פלשתינית והצטרפה להגשת חוות דעת משפטית נגד ישראל לבית הדין הבינלאומי בהאג, ראש ממשלת ספרד פדרו סנצ'ז הכריז אתמול (רביעי) כי בכוונתו לכונן יחסים בילטרליים עם "המדינה הפלשתינית" כדי להעמיק את הקשר עם הפלשתינים.

סנצ'ז אמר בנאום: "נמשיך לתמוך בעם הפלשתיני בעזה, באונר"א, להפעיל לחץ על נתניהו בבית הדין הפלילי הבינלאומי, באו"ם ובאיחוד האירופי, ולחזק את הקשרים שלנו עם המדינה הפלשתינים. השנה גם נקיים את הפסגה הבילטראלית הראשונה של ספרד - פלשתין".

הפגנה פרו-פלשתינית בספרד, צילום: אי.פי

לדברי ראש ממשלת ספרד, לא מדובר רק על מהלך הצהרתי של חיזוק הקשר עם הפלשתינים, אלא מדובר על שת"פ של ממש, "אנו מצפים לחתום כמה הסכמים לשיתוף פעולה בין שתי המדינות" הכריז סנצ'ז.

ממשלת ספרד הנוכחית מנהלת מדיניות עוינת למדי כלפי ישראל, והיא נחשבת לאחת מהמדינות הביקורתיות ביותר כלפיה באירופה, יחד עם מדינות כגון אירלנד, בלגיה ונורבגיה. היא הייתה המדינה הראשונה באיחוד האירופי שהצטרפה לתביעה של דרום אפריקה נגד ישראל בבית הדין הבינלאומי בהאג.

לדברי אליאס לוי, עיתונאי ישראלי-ספרדי עצמאי, ההכרזה של ראש ממשלת ספרד בנאום שנשא אתמול לרגל פתיחת המושב הפוליטי שנפתח לאחר חופשת הקיץ היא עוד צעד לאסקלציה מול ישראל, "הייתה גישה מחשבתית שהמדיניות העקבית של ספרד נגד ישראל, אשר התעצמה החל מסוף 2023 ובמחצית הראשונה של השנה הנוכחית, הייתה קשורה בעיקר לבחירות לפרלמנט האירופי ביוני ולניסיונו של סנצ'ז לקחת קולות מהשמאל הקיצוני היושב בממשלתו. כעת נראה שלא כך הדבר.

"הצהרתו של סנצ'ז שספרד תמשיך להפעיל לחץ על נתניהו באמצעות בית הדין הפלילי חמורה מאוד. בדבריו הוא מוביל קו של דמוניזציה נגד ישראל וממשלתה, ושם את נתניהו באותה משוואה עם פוטין בגלל המלחמה באוקראינה. רק שמקרה של פוטין הוא זה שפתח במלחמה, וישראל הייתה הצד המותקף".

לדברי לוי, המתגורר במדריד וחקר בעבר את יחסי ישראל-ספרד בתקופה שלא היה ביניהן יחסים רשמיים, "היחסים הפוליטיים בין שתי המדינות נמצאים בשפל חסר תקדים ובמקום הנמוך ביותר מאז ששתי המדינות כוננו יחסים דיפלומטיים בשנת 1986, ואף לפני. מהלך שכזה צפוי לדרדר עוד יותר את היחסים בין שתי המדינות". 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר