פסולת ישראלית, ביוב מעזה והתחממות מים: דו"ח שבדק את מצב הים התיכון מציג ממצאים מדאיגים

ממצאי הדו"ח השנתי לניטור הלאומי בים התיכון מראים שהפחתת הפעילות האנושית המזיקה ברמה המקומית עשויה לשפר משמעותית את מצב המערכת הימית • "יש מגמות מדאיגות שהן תוצר שינוי האקלים והשפעות האדם על הסביבה", אומר מנהל מכון המחקר

חוף ים. צילום: יהושע יוסף

מקום לדאגה: המשרד להגנת הסביבה, משרד האנרגיה והתשתיות והמכון לחקר ימים ואגמים פירסמו הבוקר (שני) את דו"ח הניטור הלאומי בים התיכון השנתי, שכוללים ממצאי מחקרים שונים שבדקו, בין השאר, את מצב זיהום המים, את הטמפרטורה שלהם ואת עליית מפלס הים.

ממצאי הדו"ח מראים כי למרות שהים התיכון הוא מאגר מים גדול המשותף למספר רב של מדינות, עיקר ההשפעה על המערכת בשטח הימי של ישראל נובע מפעילות שמקורה בישראל.

לכן, הפחתת הפעילות האנושית המזיקה ברמה המקומית עשויה לשפר משמעותית את מצב המערכת הימית, הן מבחינת זיהום והן מבחינת השפעת שינוי האקלים על הסביבה הימית.

מראש הנקרה ועד חופי אילת: עשרות אלפי ישראלים יצאו למבצע ניקיון חופים // אנשי הים התיכון, יעלה בן מאיר

הים מתחמם במהירות

בפרק שמוקדש לפסולת ימית בשטח הימי של ישראל, נמצא כי רוב הפסולת שנדגמה כחלק מאיסוף המידע עבור הדו"ח נוצרה במקורה בישראל. 60%-90% מהפסולת החופית שנמצאה היא פלסטיק, כשבמקום השני נמצאים בדלי סיגריות.

בנוסף, הדו"ח מצא כי מגמת התחממות השכבה העליונה של מי הים התיכון בכ-0.13 מעלות צלזיוס לשנה נמשכת, זאת כתוצאה מההתחממות הגלובלית. קצב זה מהיר משמעותית מהקצב העולמי של התחממות האוקיינוסים והימים, על פי תחזית ארגון האקלים העולמי (העומד על 0.055 מעלות לשנה), משום שהים התיכון הוא גוף מים קטן בהשוואה לאוקיינוסים.

מבחינת עליית מפלס הים, נמצא כי בין השנים 2022-1992 נמדדה עליית מפלס  בקצב ממוצע של כ-4.6 מ"מ בשנה. קצב זה מהיר מהקצב העולמי שפורסם על ידי הפאנל הבין־ממשלתי לשינוי האקלים, העומד על 3.69 מ"מ בשנה.

ממצא מעורר דאגה נוסף שעולה מדו"ח הוא הזרמת ביוב גולמי לים מרצועת עזה. הביוב מגיע עד חופיה הדרומיים של ישראל וגם אל מתקן ההתפלה באשקלון. לבקשת המשרד להגנת הסביבה מבוצע מאז תחילת מלחמת "חרבות ברזל" מעקב לווייני על הזרמת הביוב מעזה, והניסיון מראה שזו גדלה בזמן מתיחוּת ביטחונית.

הפסולת שלנו נשארת בים התיכון, צילום: יוסי זליגר

מגמות הולכות ומחמירות

השרה להגנת הסביבה, עידית סילמן אמרה על הדו"ח: "מעקב אחר מגמות השינוי בים מאפשרת לישראל לקבל החלטות מבוססות מדע וידע ולהיערך לעתיד ולהשפעות שינוי האקלים".

שר האנרגיה והתשתיות, אלי כהן, אמר: "משרד האנרגייה רואה חשיבות גדולה בשמירה על האיזון שבין הפיתוח והשמירה על הסביבה. הניטור הימי בים העמוק משמש אחד מהאמצעים העיקריים לבקרה של מצב בריאות הים ואיכות המים תוך כדי הפקת גז טבעי בים ושינויים ארוכי טווח גלובליים. אני שמח לראות כי במהלך חמש שנות הניטור, אשר מתבצע בשיתוף פעולה עם המשרד להגנת הסביבה, עולה כי שיתוף הפעולה בין המשרדים למניעת השפעות שליליות של פעילות סקטור האנרגייה על סביבת ים העמוק נושא פרי ומאפשר לפעילות להתקיים באופן מקיים"..

מנכ"ל המכון לחקר ימים ואגמים, אלון זס"ק: "הדו"ח הנוכחי משקף כמה מגמות מדאיגות שהן תוצר שינוי האקלים והשפעות האדם על הסביבה, שלהם אנו עדים בשנים האחרונות. בין היתר, ממצאי הדו"ח השנתי מצביעים על המשך התחממות הים התיכון באזורנו ועל מגמות זיהום שונות, שהולכות ומחמירות עם השנים".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר