בא מבית מדרש שונה: הפער בין תפיסות העולם גדול - אייל זמיר הוא פשוט שריונר

בעוד קציני החי"ר מוכשרים בעיקר בתפיסת לחימה של מבצעים מיוחדים, קציני השריון מחונכים לתפיסת השטח ולאיום בראיית מאקרו • זמיר התבטא בעבר באופן ביקורתי ביחס להקטנת הצבא וניתן להעריך שיפעל לבניין כוחו באופן שיתאם לאיום • ניתן להאמין שערכיו ומסלול ההתקדמות האחר שלו, יביאו לצה"ל רוח חדשה

אייל זמיר. צילום: דובר צה"ל

נדמה שמעולם לא היה מינוי של רמטכ"ל חדש עניין כה רגיש ומורכב מבחינה ציבורית, כמו מינויו של אייל זמיר בעת הנוכחית. הרשתות החברתיות וערוצי התקשורת השונים משקפים דיון ער וביקורתי לעיתים רבות, ביחס למינוי.

יביא רוח חדשה לצה"ל. זמיר בשירותו הצבאי כאלוף, צילום: דובר צה"ל

כישלונו של צה"ל להגן על תושבי הדרום ב-7 באוקטובר גרם לעיסוק נרחב בשאלות שבעבר כמעט ולא עלו בשיח הציבורי, כגון הזהות האידאולוגית ותפיסות העולם של הרמטכ"ל, לרבות עמדתו לגבי מבנה הצבא וגודלו. עוד טרם פורסמו תחקירי המלחמה, ברור לכולם כי במשך שנים ארוכות צה"ל הוקטן לממדים שאינם תואמים את האתגרים הביטחוניים הניצבים בפני מדינת ישראל. תפיסה זו, אשר זכתה לכינוי "צבא קטן וחכם", קודמה על ידי רמטכ"לים אשר כולם באו מבית גידול דומה – יחידות החי"ר, בדגש על צנחנים וסיירת מטכ"ל.

צה"ל לדורותיו לא השכיל מעולם להעמיד בראשו ראש מטה כללי שהתגייס והתקדם במסלולו הצבאי בחיל השריון. בניגוד לדעה הרווחת, אפילו דדו, רמטכ"ל מלחמת יום הכיפורים, החל את שירותו בצה"ל בחיל הרגלים ועבר רק בשלב מאוחר הסבה לשריון. זהו איננו עניין סמנטי. יש פער גדול בין תפיסות העולם של מפקדים שצמחו בחיל השריון, לכאלה שעשו את המסלול בחי"ר, קל וחומר כאלה שהגיעו מיחידות מיוחדות.

לוחמי צה"ל במרחב נהר הליטני, צילום: דובר צה"ל

קציני החי"ר, ובעיקר קציני היחידות המיוחדות, עוברים הכשרה המתמקדת ברובה בתפיסת לחימה של מבצעים מיוחדים. היחידות המיוחדות בצה"ל נחשבות, ובצדק, לטובות מסוגן בעולם.

מנגד, חיל השריון בנוי במהותו לתמרון ואש בשטחים נרחבים שיכולים להגיע לעשרות קילומטרים ומכיוון שכך קציני השריון מחונכים לתפיסת השטח והאיום בראיית מאקרו. קיים פער גדול בין הגדרתו של חיל השריון כמרכיב המכריע בעוצמתו של מערך היבשה בצה"ל, לעובדה שעד כה לא מונה רמטכ"ל שיריונר. את הסיבות לכך ניתן לתלות, בין היתר, ביחסי הציבור הגרועים להם זכה החיל. 

בא מבית מדרש שונה. אייל זמיר, צילום: דובר צה"ל

העובדה שצה"ל מובל במשך עשרות שנים בעיקר על ידי חובשי הכומתות האדומות משקפת בעיה כפולה; האחת - המטכ"ל הפך להיות מונוליטי ושכפל את עצמו לקצינים שבאו כולם מאותו בית מדרש. זוהי התנהלות שגויה מבחינה ארגונית. היא מייצרת תחושה של מועדון חברים סגור. האחרת – העובדה שהמטכ"ל מובל ברובו על ידי אנשי יחידות מיוחדות הביאה גם להטמעת תפיסת המב"מ – המערכה שבין המלחמות, בצה"ל, אך דומה שהצורך להתכונן למלחמה בהיקף נרחב – נזנח. צה"ל הפך במידה רבה ליחידה מיוחדת מוגדלת.

אייל זמיר בא מבית מדרש שונה. הוא אף התבטא בעבר באופן ביקורתי ביחס להקטנת הצבא וניתן להעריך שיפעל לבניין כוחו של צה"ל באופן שיתאם לאיום. בכך לא מסתיימים האתגרים העומדים לפתחו, שיחייבו אותו להשיב לפיקוד הבכיר בצה"ל את אמון העם, הכרוך בין היתר בחזרתו להיות צבא תוקף, מכריע ויצירתי. 

אייל זמיר. התבלט תמיד מעל סביבתו כקצין מצטיין ואדם ערכי., צילום: דובר צה"ל

זכיתי לשרת עם איל זמיר בתקופת ההכשרה בחיל השריון ואף להיות מפקדו בקורס קצינים. הוא התבלט תמיד מעל סביבתו כקצין מצטיין ואדם ערכי. ניתן להאמין שערכיו אלה ומסלול ההתקדמות האחר שלו, יביאו לצה"ל רוח חדשה. ביטחוננו תלוי במידה רבה בכך.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר