אף שמבקר צה"ל וחבר פורום המטה הכללי, תא"ל עופר שריג, ביקש להשתתף בהצגת התחקירים לרמטכ"ל מתוקף תפקידו כמבקר, בלשכת הרמטכ"ל החליטו שלא לאפשר לו להיכנס לחדר הצגת התחקירים, למעט במקרים חריגים - כך נודע ל"ישראל היום".
הרמטכ״ל בהערכת מצב: ״כל חריגה אנחנו אוכפים באש. זו החובה שלנו לתושבי הצפון״ (28.11.24) // דובר צה"ל
בכירים במערכת הביטחון טוענים כי ההחלטה נובעת מהעובדה שהוא נחשב לעומתי ובעל דעה שונה, מי שבטנו מלאה על התנהלות הצבא ולא מסתיר את ביקורתו. "הוא לא נוח להם, ולכן לא אישרו לו להגיע", אמר ל"ישראל היום" גורם אשר מעורה בפרטים. בצה"ל דוחים את הטענות הללו ומבהירים כי יש כמה סיבות לכך שמבקר צה"ל, תא"ל שריג, לא מזומן להערכות המצב.
ראשית, מסבירים בצבא, הצגת התחקירים מתבצעת בפורום מצומצם יחסית, בין היתר כדי לאפשר למושאי התחקור להרגיש בנוח ולדבר בפתיחות ובחופשיות. כמו כן, מסבירים בצבא כי מבקר צה"ל חשוף לתחקירים שמוצגים בגופים עצמם, גם אם אינו נוכח בהצגתם לרמטכ"ל. לפי הצבא, מבקר צה"ל לא אמור להיכנס לחדרי הצגת התחקירים "כאוות נפשו" או מתוך "סקרנות", ויש גורמים נוספים שלא מורשים להיכנס להצגת התחקירים האינטימית לרמטכ"ל.
עוד מסבירים בצה"ל כי יש שלושה גופי ביקורת שצה"ל נדרש לתת להם דין וחשבון - מבקר צה"ל, מבקר מערכת הביטחון ומבקר המדינה, והעבודה ביניהם צריכה להיות מסונכרנת כדי שלא ייווצר מצב של כפילות ביקורת על ידי שלושת הגופים הללו.
גורמים צבאיים הוסיפו כי מאחר שמבקר צה"ל אינו צד בתחקיר, הוא לא משתתף בדיוני הצגת התחקירים, וכי כשיסוכמו התחקירים ויוצגו לפורומי מפקדים בכירים בצבא, המבקר ינכח גם בהם.
שאלה של תפיסה
על פי פקודות מטכ"ל, אחד מתפקידיו של מבקר צה"ל הוא לבדוק אם פעולות צה"ל ובעלי התפקידים בו, לרבות תהליכי קבלת ההחלטות, תקינות מבחינת השמירה על החוק, על המנהל התקין ועל טוהר המידות, ואם הן יעילות ומועילות להשגת היעדים שנקבעו להן.
לפיכך, למרות הטיעונים הטובים המבקשים להסביר את ההחלטה, יש לתהות אם בלשכת הרמטכ"ל היו נעתרים לבקשתו של תא"ל שריג להיות נוכח בעת הצגת התחקירים, כחלק מתפקידו, אילו היה פחות ביקורתי ולעומתי. בהקשר זה נזכיר עוד כי צה"ל ניהל קרב בלימה מול מבקר המדינה כדי לעכב, או אולי למנוע, את ביקורתו בכל הנוגע למלחמה. הטיעון המרכזי היה שצה"ל נלחם, וכי הביקורת רק עשויה להסיט את הקשב שלו מהמלחמה לטובת ההכנות וההיערכות לביקורת, אשר עליה, כידוע, כל אחד רוצה להשפיע כדי לקבע את תפיסתו ואת הנרטיב שלו.
כך או אחרת, עם הפסקת האש בצפון והירידה בעצימות המלחמה, במטה הכללי של צה"ל האיצו את הצגת התחקירים. בשבוע שעבר החלה הצגת מאמצי הבלימה של פיקוד הדרום, וכן תחקיר הלילה שבין 6 ל־7 באוקטובר, וההצגה צפויה להימשך גם השבוע.
נזכיר כי בשבוע שעבר פרסם שר הביטחון ישראל כ"ץ הודעה חריגה, שלפיה הנחה את הרמטכ"ל רא"ל הרצי הלוי להשלים את התחקירים עד סוף חודש ינואר הקרוב, ולהעביר אליו את כל התחקירים שכבר הושלמו. בד בבד, הודיע השר לרמטכ"ל כי לא יאשר מינויי אלופים חדשים עד שיקבל לידיו את התחקירים, ילמד ויבין את משמעותם ואת השפעתם האפשרית על המועמדים לקידום.
על פניה, ההחלטה מתבקשת, אלא שהסגנון בעייתי מעט ועדיף היה שהשר ינסה לפתור את הדברים עם הרמטכ"ל בארבע עיניים, ולא יפרסם את ההנחיה בהודעה לתקשורת בשעה שהרמטכ"ל עדיין בלשכת השר. בצה"ל אכן מתכוונים להאיץ את הצגת התחקירים, אך מסבירים כי ההצגה מורכבת ולוקחת זמן, וכי ספק אם יצליחו לסיימה עד סוף חודש ינואר 2025.
מדובר צה"ל נמסר ל"ישראל היום" בתגובה כי "צה"ל נמצא בעיצומו של הליך התחקור המבצעי של אירועי 7 באוקטובר ומה שקדם להם. התחקירים מתבצעים בימים אלו, וכשיסוכמו יוצגו בשקיפות לציבור. מתוקף תפקידו מבקר צה"ל אמון על ביקורת בתחומים שבהם צה"ל פועל, לצד גורמי ביקורת נוספים דוגמת מבקר מערכת הביטחון ומבקר המדינה. למבקר צה"ל יש גישה לכלל המידע והחומרים הרלוונטיים בנושא".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו