שִׂים לֵב: בְּאֲתָר זֶה מֻפְעֶלֶת מַעֲרֶכֶת נָגִישׁ בִּקְלִיק הַמְּסַיַּעַת לִנְגִישׁוּת הָאֲתָר. לְחַץ Control-F11 לְהַתְאָמַת הָאֲתָר לְעִוְורִים הַמִּשְׁתַּמְּשִׁים בְּתוֹכְנַת קוֹרֵא־מָסָךְ; לְחַץ Control-F10 לִפְתִיחַת תַּפְרִיט נְגִישׁוּת.

הסכם כעת - מעמדה של כוח

חיזבאללה פורק מנכסיו וממנהיגיו, והוא צריך שקט כדי להשתקם • המשך הלחימה בחורף הלבנוני עלול לעלות לישראל ביוקר • סגירת הזירה הצפונית תאפשר לנו להתמקד בעזה ובחטופים • האתגר האמיתי, בכל הסכם שיגיע, הוא ברגע שבו יופר על ידי חיזבאללה

פעילות כוחות צה"ל בעזה , דובר צה"ל
פעילות כוחות צה"ל בעזה. צילום: דובר צה"ל

העיסוק בהפסקת אש בצפון אינו תיאורטי. על הפרק יש הצעה מעשית שתסיים את המלחמה בתנאים שנוחים לישראל, ושתאפשר לה להתמקד בסיום המערכה בעזה ובהשבת החטופים.

תיעודים מתקיפות חיל האוויר בלבנון וברצועת עזה | דובר צה"ל

בשבועות האחרונים ישראל הבהירה שתסכים להפסקת אש בצפון בשלושה תנאים מרכזיים: הראשון - יישום מלא של החלטה 1701 של מועצת הביטחון, ובראשה מניעת התעצמות חיזבאללה ואיסור פעילותו הצבאית מדרום לליטני. השני - פריסת כוחות מתוגברים של צבא לבנון ושל יחידות איכותיות יותר של יוניפי"ל בדרום לבנון. והשלישי - חופש פעולה מלא לצה"ל במקרה שחיזבאללה ינסה להפר את ההבנות.

מבין שלושת התנאים האלה, הבעייתי ביותר הוא השלישי. ישראל היתה מעוניינת לקבל מהמעצמות המתווכות (ארה"ב וצרפת, ובמידה פחותה גם רוסיה) "צ'ק פתוח" לפעילות עתידית. לבנון תתנגד לכך כדי לשמר את ריבונותה, והנושא יישאר עמום וכפוף להחלטה ישראלית. בעבר ממשלות ישראל ידעו לאיים הרבה וליישם מעט, והמבחן יהיה בהפרה הראשונה - ותהיה כזאת - כשיהיה צורך לתקוף משאית נשק שתנסה לעבור מסוריה ללבנון, או חוליית חיזבאללה שתסתנן לכפרים באזור הגבול.

נעים קאסם. אמר שיסכים להפסקת אש, צילום: רויטרס

מנהיג חיזבאללה החדש, נעים קאסם, אמר בפומבי בנאומו האחרון שארגונו יסכים להפסקת אש, כלומר לניתוק הזיקה בין חיזבאללה לחמאס ובין לבנון לעזה. המדיניות הזאת שהוביל חסן נסראללה היא שגררה את הצפון למלחמה של שנה ויותר, והיא שהביאה בסופו של דבר לחיסולו ולהשמדת הערך אדירת־הממדים של ארגונו. קאסם, שמעולם לא נחשב מועמד להנהגת הארגון, ושלא נהנה מההילה או מהכריזמה של נסראללה, זקוק לשקט כדי לבנות את סמכותו ולשקם את ארגונו. סביר שלדבריו האלה שותפים גם פטרוניו האיראנים, שחוששים מאובדן מוחלט של השקעתם בלבנון.

לא לשקוע בבוץ הלבנוני

רבים בישראל, ובהם גם שרי קבינט ובכירים במערכת הביטחון, סבורים שאין לישראל סיבה לשחרר לחיזבאללה חבל הצלה, ושעליה להמשיך ללחוץ על הגז. זאת גישה לגיטימית, אם כי רווית בעיות. צה"ל יכול להמשיך להילחם בלבנון לנצח, ומטרות זמינות יהיו לו תמיד, אבל את עיקר עוצמתו של חיזבאללה הוא כבר הכריע: שר הביטחון גלנט קבע שחיזבאללה נותר עם 20% מכוחו בלבד, ולראיה - הקושי שבו נתקל הארגון בסנכרון ירי משמעותי לשטח ישראל (למרות המחיר הכואב של הרוג נוסף בירי אתמול במעלות תרשיחא).

הרמטכ״ל במתחם בבונקר של חיזבאללה בדרום לבנון, צילום: דובר צה"ל

יתרה מזאת, להמשך הלחימה יהיה מחיר כבד בהרוגים, שיאמיר עם השקיעה בבוץ הלבנוני בעונת החורף, ויהיו לו גם מחירים בשחיקה נוספת בלגיטימציה הבינלאומית של ישראל, בכלכלה, בהעמקת הנטל על מערך המילואים ובהרחקת מועד חזרתם של תושבי הצפון לבתיהם.

לעומת זאת, אם ההסכם יידע לרתום את ממשלת לבנון למהלך משמעותי שבו גם ישוב ללבנון האיזון הבין־עדתי, ניתן יהיה לדבר על אפשרות לאופק שונה בגבול הצפון - כאמור, בכפוף לשימור הרתעה ישראלית חזקה ולנוכחות צבאית הרבה יותר מאסיבית לאורך הגבול מזאת שהיתה בו ב־7 באוקטובר.

השלמת המהלכים האלה היא אפשרית בטווח של ימים. ממילא צה"ל ישלים את החלק הנוכחי של המשימה שהוטלה עליו בדרום לבנון בתוך כשבועיים - פרק זמן שניתן יהיה לנצלו גם להמשך הציד של בכירי חיזבאללה, ואולי גם של קאסם עצמו, ולהעמקת הפגיעה במערכים האסטרטגיים של הארגון בביירות ובעומק לבנון.

גלנט ונתניהו. לתרגם את היתרון הצבאי להישג מדיני, צילום: אורן בן חקון

סיום המערכה בצפון גם יחזיר את ישראל לנקודה שבה התחיל הכל: עזה. בלי קשר לזהותו של הממשל שייבחר בשבוע הבא בוושינגטון, ישראל לא תוכל לחמוק לאורך זמן מהכרעה בנוגע לעתיד הרצועה, ובעיקר בסוגיית החטופים.

בדיוק כמו בלבנון, ההישגים הגדולים שצה"ל גרף בשדה הקרב מאפשרים לישראל לפעול מעמדת כוח, ובידיעה שתוכל לחדש את המערכה בכל עת שתחליט.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר