למרות התגובה האיטית של הצבא רבים מסכימים: "לקח להרצי זמן, אבל הוא יצא מזה חזק"

כמו רבים בצה"ל, גם רא"ל הלוי הוכה בהלם בשבעה באוקטובר - אך התעשת בתוך ימים ספורים: "הוא היה זה שהרים את כולם מהרצפה" • הפרופיל המלא - במוסף "שישבת" המורחב

הרמטכ"ל הרצי הלוי. צילום: הרצי שפירא

ב-12 באוקטובר, חמישה ימים לאחר ההפתעה האסטרטגית שהיכתה את צה"ל בהלם, נערך בקבינט דיון גורלי בשאלת הכניסה לעזה.

לאחר הדיון נפגש הרמטכ"ל הלוי עם קצין בכיר שמכיר אותו היטב. "בסוף השיחה המקצועית בינינו נתתי להרצי חיבוק, ואמרתי לו: 'שמע, הפתעת אותי'", מספר הקצין. "הוא אמר: למה אתה מתכוון? אמרתי לו שהוא נראה לי חזק, ערני, ברור ובהיר כרגיל, ושזה משמח אותי. כמו רבים בצבא, הייתי באותם הימים בתחושת דכדוך, והנה - הרצי עומד מולי יציב ועם עמוד שדרה".

הרמטכ"ל בחאן יונס: להביא להסכם שחרור החטופים זו משימה עליונה. היא תגיע רק מלחץ חזק יותר, ואנחנו נלחץ כמה שיהיה צריך // דובר צה"ל

הרמטכ"ל הלוי לא התחיל את המלחמה כך. לדברי כמה גורמים בדרגים המדיני והצבאי, לקח לו זמן להתאושש מאירועי שבעה באוקטובר. "בימים הראשונים היה ניכר שלהרצי אין את שיא ההבנה של האירוע עד הסוף", טוען גורם צבאי.

אלא שכולם גם מסכימים שבתום כמה ימים סוערים - ביטחונו של הלוי חזר. "לקח להרצי זמן לצאת מזה, אבל הוא יצא מזה חזק", ממשיך אותו גורם צבאי. לדברי גורם אחר בצה"ל, "הרצי היה זה שהרים את כולם מהרצפה".

"אירוע שלא כל אחד מסוגל לעמוד בו". הרצי הלוי, צילום: דובר צה"ל

התיאור הזה של הלוי חוזר על עצמו. גם אלו שלא נחשבים מאוהדיו הגדולים מספרים שלאחר ההלם הראשוני, להלוי היה תפקיד מרכזי בהוצאת צה"ל מתחושות הייאוש של שבעה באוקטובר. "להרים את עצמך ואת הצבא כולו ולהיכנס לאחת מהמלחמות המורכבות והקשות שהיו לנו אי-פעם - זה אירוע שלא כל אחד מסוגל לעמוד בו", אומר זהר פלטי, לשעבר ראש האגף הביטחוני־מדיני במשרד הביטחון, שנפגש עם הלוי כמה פעמים לאורך המלחמה.

ממעט לשתף ברגשות

זה לא פשוט לפצח את דמותו של הרצי הלוי. גם האנשים הקרובים אליו ביותר מגדירים אותו כאדם דיסקרטי, שממעט לשתף ברגשות. "לבד־לבד בחדר, בסיטואציות מסוימות, הוא גם מצחיק", חושף אחד מחבריו הטובים, "אבל רק בודדים זכו לצחוק מהבדיחות שלו".

ובכל זאת, שיחות שקיימנו בשבועות האחרונים עם שורה של בכירים בדרג המדיני, בצה"ל ובשאר גופי הביטחון משרטטות את דמותו של הלוי: מהלו"ז הצפוף שמתחיל ב־6:30 בבוקר ומסתיים ב־2:00 בלילה, דרך ישיבות הקבינט המורחב שמעיקות עליו במיוחד, ועד לביקורת על יכולתו להשיג את מטרות המלחמה.

"הצבא עושה עבודה לא רעה". חיילי צה"ל בעזה, צילום: דובר צה"ל

"הצבא עושה עבודה לא רעה מאז 8 באוקטובר", אומר בכיר בצה"ל, "אבל במשך חצי שנה הרצי לא הצליח להביא להכרעת חמאס, לא לסיכול של סינוואר או של דף ולא להשבת כל החטופים".

הכתבה המלאה - ביום שישי במוסף "שישבת"

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר