בדרכי מאזור השגרירויות של דלהי אמש חזרה למלון, התמלא הנייד שלי בהתרעות. הפעם אלה לא היו התרעות צבע אדום, שאליהן התרגלתי בחודשיים האחרונים, אלא התרעות על פיגוע כאן, בהודו, ארץ השאנטי והיוגה.
הפיצוץ אירע בשעה שעשרות ישראלים נמצאים במתחם השגרירות. לצד המטען נמצא מכתב נקמה ובו מסר הממוען לשגריר ישראל בדלהי, נאור גילאון. האירוע הסתיים ללא נפגעים, אך המל"ל כבר הספיק לפרסם אזהרת מסע לישראלים השוהים באזור.
ההערכות מצביעות על כך שאיראן עומדת מאחורי ניסיון הפיגוע. זו אינה הפעם הראשונה שטהרן משתמשת בהודו כמרחב להפעלת הדוקטרינה שלה. בפברואר 2012 אשת נציג משרד הביטחון בהודו נפצעה בינוני בפיצוץ מטען חבלה שהוצמד למכוניתה סמוך לנציגות בדלהי.
ב־29 בינואר 2021 מטען חבלה התפוצץ בסמוך לשגרירות (לא היו נפגעים). הסוכנויות ההודיות ללוחמה בטרור הצביעו על כוח קודס כאחראי. גם אז הותירו המפגעים מכתב נקמה המכריז על כוונתם לנקום את מותם של בכירים איראנים. מועד הפיגוע נבחר לא במקרה: היה זה יום השנה ה־29 לכינון היחסים הדיפלומטיים בין הודו לישראל.
שיטת הפעולה של איראן בהוצאה לפועל של פיגועים מהסוג הזה זהה: שימוש במטען מאולתר שמופעל בשלט־רחוק, באמצעות מפגעים המשתייכים ליחידה שיעית מקומית, וזאת כדי לשמור על מרחב הכחשה ולהימנע מתשלום מדיני בגין פעולותיה על אדמה של מדינה שיש לה עימה קשרי ידידות. בה בעת, בתנאים האלה המעורבות האיראנית מוגבלת, ולכן איכות הפיגועים פחותה מהראוותנות שאליה כמהה טהרן.
בהודו חיה האוכלוסייה השיעית השלישית בגודלה בעולם, אחרי איראן ופקיסטן, וצעירים בקמפוסים ההודיים מהווים מקור גיוס עיקרי לפעולות מהסוג הנדון. דרך נוספת לגיוס מתבצעת באמצעות הסטודנטים מדרום וממרכז אסיה המגיעים ללמוד במוסדות האקדמיה האיראניים. על פי נתונים של משרד החוץ ההודי, באיראן נמצאים כ־2,000 סטודנטים הודים.
הבחירה בדלהי לא היתה מקרית. נגד הודו נבנה נרטיב של "הבוגדת שהולכת עם המערב", משום שהיא היתה עתידה להיות אחת המרוויחות הגדולות מהנורמליזציה ביחסים עם סעודיה באמצעות פתיחת המסדרון הכלכלי הודו-המזה"ת-אירופה. למרות קשרי הידידות בין דלהי לטהרן, בחמש השנים האחרונות הם נמצאים במשבר: הודו נאלצה להפחית את יבוא הנפט שלה מהרפובליקה האסלאמית, לאחר שארה"ב לא האריכה את ההחרגה מהסנקציות על איראן שממנה נהנתה, והגדילה את רכישות הנפט מארה"ב, מסעודיה ומעיראק.
מאז פרצה המלחמה הודו הביעה תמיכה בלתי מעורערת בישראל וגינתה את חמאס מפורשות, אם כי מטעמים אסטרטגיים איזנה ממשלת מודי את הגינויים בעיקר בכל הנוגע לפגיעה באוכלוסייה האזרחית בעזה. אולם נראה כי האיראנים מושכים את ההודים בעל כורחם לחיק המערב.
בתחילת השבוע דיווחה הסוכנות הבריטית לסחר ימי (UKMTO) כי ספינה בעלת קשר לישראל הותקפה סמוך לחופי הודו בידי כטב"מ ששוגר מאיראן. לפני יומיים ספינה עם צוות הודי נפגעה מתקיפה של החות'ים. בתגובה לאירועים אמר אתמול שר ההגנה של הודו, ראג'נאת סינג: "את אלו העומדים מאחורי המתקפות נמצא אפילו בקרקעית הים וננקוט נגדם צעדים נוקשים".
ככל שתימשך תקיפת האוניות בדרכן להודו או ממנה, תיאלץ דלהי לתת מענה כחלק מרצונה להפגין מנהיגות אחראית ומובילה בארכיטקטורת הביטחון הימי המתפתחת.
הפיגוע בדלהי הוא תזכורת כפולה - לישראל על כך שהאיום האיראני לפיגוע עוצמתי על אדמת הודו קיים, ולדלהי - שעמדתה הפרו־ישראלית עלולה להגיע עם תשלום.
הכותבת היא מומחית למדיניות החוץ והביטחון של הודו, יזמית, יועצת לחברות טכנולוגיה וחוקרת בכירה במכון ירושלים לאסטרטגיה וביטחון (JISS)
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו