בשיתוף עו״ד אסף מסדה
במקרים רבים, שמועות, ביקורות, דברים שנאמרים בעלמא ואפילו ניסוח לא מדויק בכתב ובעל פה, עלולים להידרדר במהירות לפגיעה ממשית בשמו הטוב של אדם, או מקום עבודה ולהגיע אף לכדי תביעה משפטית.
חוק איסור לשון הרע במקום העבודה
הדין הישראלי בנושא לשון הרע הוא כללי, ואינו מעניק יחס ייחודי בכל הקשור לעינייני יחסי עובד – מעביד – מקום עבודה. כך, סוגיית לשון הרע במקום העבודה נגזרת, כמו כל תחום אחר מכוחו של חוק איסור לשון הרע, התשכ”ה-1965, שנועד להגן על כבודו ושמו הטוב של האדם. ככלל, החוק מגדיר “לשון הרע” כדבר שפרסומו עלול:
(1) להשפיל אדם בעיני הבריות או לעשותו מטרה לשנאה, לבוז או ללעג מצדם;
(2) לבזות אדם בשל מעשים, התנהגות או תכונות המיוחסים לו;
(3) לפגוע באדם במשרתו, אם משרה ציבורית ואם משרה אחרת, בעסקו, במשלח ידו או במקצועו;
(4) לבזות אדם בשל גזעו, מוצאו, דתו, מקום מגוריו, גילו, מינו, נטייתו המינית או מוגבלותו;
התבטאויות הנחשבות ללשון הרע במקום העבודה
אמירות כמו האשמות בגניבה, טענות על אי-כשירות מקצועית, או פרסום עובדות אישיות בצורה מבזה, הן כמה דוגמאות מרכזיות היכולות להיחשב ללשון הרע. גם שיימינג ברשתות חברתיות, או שליחת מיילים פוגעניים יכולים להוות עילה לתביעה, אם התוכן יגרום להשפלה או לפגיעה בשמו של האדם בעיני אחרים. ראוי להבהיר, כי לא זו בלבד שלא כל התבטאות שאינה נעימה לאזני אדם מסוים תיחשב ללשון הרע, אלא גם שישנן הגנות וחסינויות מפני תביעות, ויש לבחון את הנושא כל אימת ______…
באילו פעולות ניתן לנקוט במקרים של פגיעה מלשון הרע
במקרה של פגיעה אפשרית, מומלץ להתייעץ עם עורך דין מומחה לדיני עבודה. חשוב לתעד בפירוט רב ככל האפשר את ההתבטאויות הפוגעניות ולהכין עדים תומכים במידת האפשר. יש לזכור כי על מנת להגיש תביעה, יש להראות כי הדברים נאמרו או נכתבו בפני צדדים שלישיים, וכי יש להם פוטנציאל פגיעה ממשי (גם אם לא נגרם נזק של ממש ראו לעיל).
תביעות לשון הרע הנידונות בבית הדין לעבודה
תביעות לשון הרע במסגרת יחסי עבודה נידונות בבית הדין לעבודה, בתנאי שהן נוגעות ישירות ליחסי עובד-מעביד (יציין, כי תביעות לשון הרע בין קולגות יידונו בבית משפט השלום / מחוזי בהתאם לסכום התביעה). במקרים בהם לשון הרע הופנתה כלפי עובדים, או מעסיקים לאחר סיום יחסי העבודה, ייתכן כי התביעה עדיין תוגש ותידון בבית הדין לעבודה, כל עוד הדברים קשורים לתקופה בה היו יחסי עבודה פעילים.
מהם סכומי הפיצוי בתביעות לשון הרע במקום העבודה
ככלל, אין מגבלה לגובה הפיצוי במקרה של הוכחת נזק, אולם, החוק מאפשר להגיש תביעת לשון הרע גם ללא הוכחה שכזו.
במקרים בהם אין הוכחת נזק, ניתן להגיע לסכום פיצוי של חמישים אלף ש”ח ולמעלה מכך, ואם התביעה מוכיחה כי הדברים נאמרו בכוונת זדון, ניתן להכפיל את סכום הפיצוי ויותר. במקרים בהם ניתן להוכיח נזק כלכלי ישיר, הסכומים יכולים להיות גבוהים משמעותית, בהתאם לחומרת הפגיעה, על פי שיקול דעתו של בית הדין.
התמודדות משפטית עם לשון הרע ביחסי עבודה
לשון הרע במקום העבודה יכולה להוות מקור למחלוקות ולפגיעה באמון בין עובדים ומעסיקים ואף לגרום לנזק כלכלי ממשי. החוק בישראל מגדיר לשון הרע כפרסום העלול לפגוע בכבודו של אדם, בין אם הדברים נאמרו בעל פה, בכתב או בכל אמצעי אחר. במקרים של פגיעה, או התמודדות עם תביעת לשון הרע, מומלץ לפנות לייעוץ משפטי כדי להבין את האפשרויות המשפטיות.
אם נפגעת מלשון הרע במסגרת העבודה, או הנך עובד או מעסיק התמודד עם תביעה כזו, פנה עוד היום לעו”ד אסף מסדה למידע נוסף ולסיוע.
אסף מסדה – משרד עורכי דין
משרד עו״ד אשר מתמחה בדיני עבודה ומעניק מענה משפטי מלא למעסיקים ועובדים כאשר מחויבות המשרד ללקוח והמענה האישי והמקצועי עומדים תמיד בראש סדר העדיפויות.
המשרד מעניק ליווי וייעוץ משפטי שוטף לארגונים, חברות, מעסיקים גדולים וקטנים במשק, מסייע לכונן מדיניות העסקה אשר מותאמת לצרכי החברה, ייצוג בבתי הדין לעבודה ועוד.
עו”ד מסדה בעל ידע משפטי רחב, ניסיון בתיקים מורכבים, מומחה בדיני עבודה ובכל מה שנדרש לבעל עסק.
יצירת קשר
כתובת: דרך בגין 65, תל אביב
טלפון: 03-7941080
מייל: office@masada-law.co.il
אתר: https://masada-law.co.il/
בשיתוף עו״ד אסף מסדה