סבתא וסבא: פתרון למצוקת דור ה-Z?

דור ה-Z, בני הנוער של היום, גדל בעידן טכנולוגי חסר תקדים. הם מוקפים במסכים, מחוברים לרשתות חברתיות, ולכאורה יש להם גישה לכל העולם במרחק לחיצת כפתור. אך מאחורי המסכים מסתתרת מציאות שונה לחלוטין

צילום עמותת סבבתא

בשיתוף עמותת סבבתא

הרשתות החברתיות הפכו לכלי מרכזי בתקשורת ובבניית זהותם האישית של בני הנוער. עם זאת, מחקרים מצביעים על כך שהרשתות, שאמורות לקרב ולחבר, לעיתים דווקא מעצימות תחושות של ניתוק ובדידות. השוואות בלתי פוסקות לחיים “מושלמים” של אחרים, פחד להחמיץ (FOMO), והיעדר חיבורים אמיתיים, יוצרים מציאות שבה רבים מהצעירים חווים חרדה, דיכאון ותחושת ריקנות.

בישראל, המציאות מורכבת אף יותר. תחושות אלו הועצמו בעקבות מלחמת “חרבות ברזל”. צעירים רבים שחוו את המלחמה מקרוב – בין אם באמצעות אזעקות, שהות במקלטים או אובדן במשפחה – או שחוו אותה מרחוק דרך דיווחים בלתי פוסקים בתקשורת וברשתות, מצאו עצמם מחפשים תשובות. בתוך מציאות מאתגרת ומלאת אי-וודאות, הם חיפשו ביטחון, משמעות ושייכות – דברים שלעיתים נדמה כי קשה למצוא בעידן הדיגיטלי.

הפתרון: חיבור בין-דורי

דווקא בתוך המציאות המורכבת הזו, עולה פתרון מפתיע – קשרים בין-דוריים. אחת היוזמות המובילות בישראל בתחום זה היא תנועת “סַבָּבְּתָא” – תנועת הנוער הבין-דורית הראשונה בישראל. התנועה מחברת בין בני נוער לאזרחים ותיקים במודל ייחודי, המעניק לכולם תחושת שוויון וחיבור על בסיס ערכים משותפים. הפעילויות כוללות מפגשים שבועיים המשלבים שיח, יצירה וסדנאות חווייתיות, תוך יצירת אווירה משפחתית ולא פורמלית, שמטרתה להפיג בדידות ולבנות חוסן נפשי.

לדברי גפן מאיר, מנכ”ל ומייסד העמותה: “החיבורים הבין-דוריים שאנו רואים מדי שבוע יוצרים מרחב שבו בני הנוער יכולים למצוא אוזן קשבת, שכה חסרה להם בעולם הדיגיטלי. הדור המבוגר מציע משהו שאין לו תחליף – קבלה ללא תנאי, חוסר שיפוטיות ואהבה שאינה תלויה בדבר. בעוד מורים והורים לעיתים דורשים הצלחות, הישגים ותחרותיות, סבא וסבתא פשוט נותנים עוגיות וחיבוק חם ומנחם.”

משפט זה מדגיש את הכוח המרפא של הקשרים הבין-דוריים, המספקים לנוער תחושת ביטחון ושייכות עמוקה בתוך עולם של לחצים ודרישות.

צילום עמותת סבבתא

.

סיפורים מהשטח

  • דנה ורות דנה (שם בדוי), נערה בת 16, הגיעה לפעילויות “סַבָּבְּתָא” לאחר שחוותה פרידה קשה מבן זוגה. בהתחלה חששה מהרעיון להתחבר למבוגרים, אך המפגשים עם רות, אזרחית ותיקה, הפכו לעוגן רגשי עבורה. רות שיתפה את דנה בסיפוריה ובחכמת חייה, והעניקה לה את האמונה להתמודד עם כאב הפרידה.
  • נועם וסימה נועם (שם בדוי), נער שסבל מדחייה חברתית בשל הופעתו הייחודית, הצטרף לפעילויות “סַבָּבְּתָא”. במפגשים מצא חיבור משמעותי עם סימה, אזרחית ותיקה שהעניקה לו תמיכה כנה ואמיתית. “תהיה מי שאתה – זה מה שחשוב,” היא אמרה לו, דבר שהעניק לו את הביטחון להוביל בעצמו פעילויות בקבוצה.

תנועת “סַבָּבְּתָא”: גשר בין דורות

“סַבָּבְּתָא” היא תנועת הנוער הבין-דורית הראשונה בישראל, המחברת בין בני נוער לאזרחים ותיקים. במהלך מלחמת “חרבות ברזל”, “סַבָּבְּתָא” ארגנה מפגשי זום יומיים, שהפכו למוקד תמיכה רגשית למאות משתתפים. עמית (שם בדוי), נער שהשתתף במפגש, שיתף על פחדיו מהמצב הביטחוני. יוסי, אזרח ותיק ששירת במלחמת יום הכיפורים, הגיב: “עברנו דברים קשים בעבר, ותמיד הצלחנו לצאת מהם מחוזקים.” החיבור בין הדורות הפך את המפגשים למקור של חוסן ואופטימיות.

השפעה רחבה על החברה

מעבר לתועלת האישית, קשרים בין-דוריים משפיעים באופן חיובי על החברה כולה. הם מפחיתים אפליה על רקע גיל, מחזקים את תחושת הקהילתיות ומשפרים את הסובלנות.

המלצות לקידום קשרים בין-דוריים

  1. ארגון מפגשים בקהילה: יוזמות מקומיות כמו סדנאות יצירה משותפות.
  2. עידוד שיתוף סיפורים: יצירת שיח על חוויות חיים שמעשיר את שני הדורות.
  3. שיתוף פעולה בין מוסדות: שילוב פרויקטים בין-דוריים בבתי ספר ומרכזים קהילתיים.

סיכום: חזון לעתיד ביום הילד הבין-לאומי

ביום הילד הבין-לאומי, המצוין ברחבי העולם לקידום זכויות ילדים ורווחתם, יש להדגיש את חשיבות החיבורים בין הדורות. קשרים אלו אינם רק מענה למצוקה רגשית, אלא בסיס לחברה חזקה ומכילה יותר. “ביום הזה, אנו מזכירים לעצמנו שהשקעה בילדים ובנוער היא השקעה בבסיס לחברה טובה יותר, שבה דורות משתפים פעולה ויוצרים יחד עתיד מבטיח,” מסכם גפן מאיר.

חיבור בין-דורי הוא מפתח לעתיד שבו כל ילד ונער ירגישו שייכות, ביטחון והשראה מהחוכמה והניסיון של הדור המבוגר.

מקורות מידע:

  1. Myers-JDC-Brookdale Institute – מחקר על השפעת מלחמת “חרבות ברזל
  2. National Institute on Aging (USA) – מחקר על ההשפעות החיוביות של פעילויות בין-דוריות
האמור בכתבה זו כולל תוכן ומידע מסחרי / שיווקי באחריות המפרסם ומערכת ישראל היום אינה אחראית למהימנותו

 

בשיתוף עמותת סבבתא

כדאי להכיר