חיילות בסיירת מטכ"ל ובטנקים עד סוף 2024: הרמטכ"ל יחזיר תשובה לבג"ץ בנוגע לשירות נשים

הלוי ונציגי צה"ל יתייצבו מחר בבית המשפט העליון במסגרת בג"ץ הלוחמות • מלבד סיירת מטכ"ל, צפויים להיפתח שני מסלולי התנסות נוספים בחטיבת הניוד המטכ"לית ובחיל השריון • בפורום דבורה מסרו: "הבשורה היום נוגעת בעיקר לסיירת מטכ"ל, אך עדיין יחידות ותפקידים רבים נותרו סגורים בפני נשים צעירות השואפות להיות לוחמות"

בקרוב בסיירת מטכ"ל? לוחמות בצה"ל. צילום: אי.פי

צה"ל יחזיר מחר (רביעי) תשובה לבג"ץ בנוגע לשירות נשים. לאחר בחינה מעמיקה הוחלט לפתוח שלושה מסלולי התמחויות לנשים בתפקידי לחימה בשנת 2024, כאשר בסוף אותה שנה תפתח לנשים התנסות בסיירת מטכ"ל. בנוסף הרמטכ"ל הרצי הלוי צפוי להודיע כי יחל גיוס נשים גם ליחידת הניוד 551 ב-2025. כמו כן, בהמשך להתנסות של לוחמות בחיל השריון בהגנת הגבולות, ובהתאם לצו על תנאי של בית המשפט העליון, ייערך ניסיון לפתוח את השירות לנשים גם במסלול שריון התקפי, המתמרן לתוך שטח האויב. 

בצה"ל מתכוונים לייצר את המסגרת הנכונה עבור גיוס הלוחמות לסיירת מטכ"ל, כאשר כמות הנשים שיוכלו לשרת ביחידה עדיין נבחנת וטרם נקבעו לה קריטריונים. בחיל השריון, שהפיילוט לשירות במסגרתו יחל אף הוא בשנת 2024, מתכוונים ליצור מסגרות מגדריות- טנק של נשים בלבד.  

הטנקיסטיות בחיל הגנת הגבולות, צילום: אורן כהן

פתיחת שלושת מסלולי ההתנסות הללו מהווים המשך לשתי היחידות המובחרות 669 ויהל"ם, שנפתחו לפני מספר חודשים לשירות נשים. עד כה משרתות ביהל"ם 12 חיילות וחיילת נוספת ב-669. עם זאת, בצה"ל מבינים שאסור לפתוח כמות אין סופית של פיילוטים וכי מה שצריך לעמוד לנגד עיניהם של מקבלי ההחלטות זה שיקולים מקצועיים וענייניים בלבד. 

כזכור, הקריטריונים שקבעו בצה"ל עבור כניסת נשים לשתי היחידות הללו, נחשבים לקשיחים במיוחד- רק נשים במשקל של 78 ק"ג ומעלה, שמסוגלות לעשות לפחות 10 חזרות של מתח ולרוץ 3,000 מטרים בפחות מ-14:50 דקות.

לוחמות בצה"ל, צילום: אורן כהן

בהודעת דובר צה"ל נמסר: "נשים משרתות בצה"ל מאז היווסדו, ותורמות תרומה משמעותית להשגת יעדיו. במשך השנים, התקיימו בצה״ל תהליכים ממושכים להרחבת התפקידים השונים בהם משובצות נשים, ובפרט בתפקידי לחימה, תוך הקפדה על עקרונות פקודת השירות המשותף, ושמירה על צבא העם והשירות מכלל חלקי האוכלוסייה והחברה. כיום 90% מהתפקידים בצה"ל פתוחים בפני נשים, ואלפי חיילות משרתות בתפקידי לחימה מגוונים". 

עוד הוסיפו בצה"ל: "בעקבות עתירות שהוגשו לבג"ץ להרחבת תפקידי הלחימה הפתוחים בפני נשים, נערכו בצה"ל תהליכי בחינה מעמיקים ויסודיים. בהמשך לתהליכים אלה, הוחלט כי הליך המיון של נשים יהיה זהה להליך המיון של גברים, באופן אשר ירחיב את ההזדמנות של נשים להשתתף במיונים לתפקידי הלחימה. כך, נשים יוכלו להתמיין לתפקידי לחימה ללא תנאי סף, בדומה לגברים". 

שילוב לוחמות ביחידות המובחרות || דובר צה"ל

הודעת פורום דבורה למענה של צה"ל לבית המשפט העליון לבג"ץ הסיירות: "פורום דבורה מברך את הרמטכ״ל וצה״ל על ההחלטה לפתוח עוד תפקידים לנשים. אנו בטוחות שהנשים המצוינות ומלאות המוטיבציה שישתלבו ביחידות אלו יתרמו להן רבות.
יחד עם זאת, גם בעמדה זו אין כדי לקיים את לשון החוק, הקובע כי לנשים זכות שווה למלא כל תפקיד בשירות הצבאי, אלא אם הדבר מתחייב ממהותו ומאופיו של התפקיד.
צה"ל נדרש לאמץ את הקריטריון למיון מקצועי המתבסס על יכולות, על איכות ודרישות לתפקיד ולא על מגדר. רק כך ימוצה פוטנציאל כוח האדם באופן מיטבי". 

עוד הוסיפו: "הבשורה היום נוגעת בעיקר לסיירת מטכ"ל, אך עדיין יחידות ותפקידים רבים נותרו סגורים בפני נשים צעירות השואפות להיות לוחמות. וכך ממשיכה להיחסם ההזדמנות לנשים להגיע לתפקידים בכירים בצה"ל במערך המבצעי ובצמרת קבלת ההחלטות. אנו מחזקות את העותרות שבזכות נחישותן הן סוללות דרך לנשים אחרות ונמשיך ללוותן עד להכרעת בית המשפט העליון בעתירה חשובה זו". 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר