מאיה דרין מבשלת במטבח ביתה // צילום: גדעון מרקוביץ'

להתחבר בטעם טוב

ריחות וטעמים אי אפשר להעביר ב"זום", אבל לבשל כן • אשת הקולינריה מאיה דרין הכינה שלוש מנות בריאות שיככבו בארוחות המשפחתיות • בשיתוף מפעל הפיס

הריחוק החברתי והבידוד שהביאה עימה תקופת הקורונה יצרו קשיים רבים, אבל הולידו גם פרץ יצירתיות אצל אנשים רבים, שביקשו למלא לעצמם את הזמן הפנוי הרב. אחת התופעות הבולטות של החודשים האחרונים היא ההתחברות של רבים אל המטבח והצורך להתנחם באפייה ובבישולים. אחרי שכולם הפכו לשפים מטעם עצמם, הגיע גם הזמן של "מתחברים אליכם" להוציא כמה מנות גורמה.

סדנת בישול עם שף מאיה דרין // צילום: משה בן שמחון

השבוע העבירה השפית ואשת הקולינריה מאיה דרין סדנת בישול בזום, במסגרת הפרויקט המשותף למפעל הפיס ו"ישראל היום" שנועד להנעים לאוכלוסייה המבוגרת את הזמן, כחלק מהמלחמה בבדידות. כ-33 אלף עוקבים בדף הפייסבוק של "ישראל היום" ראו את דרין מסבירה כיצד להכין לביבות זוקיני אפויות, קציצות בשר עסיסיות עם טחינה וירוקים ומאפינס בננה ושוקולד על בסיס של קמח כוסמין, שמן זית ומייפל. 

"למרות שלא ראיתי ושמעתי את האנשים כפי שאני רגילה בסדנאות בישול, האינטראקציה היתה מאוד נחמדה כי קיבלתי תוך כדי הפעילות הרבה שאלות מעניינות, 'מרימות', שמעידות על אנשים אינטליגנטים שיודעים מה הם עושים במטבח ומבינים באוכל", אמרה דרין, "היה לי חשוב להסביר להם את המתכונים ולא סתם להעביר להם אותם. המחשבה מלכתחילה, כשהכנתי את הסדנה, היתה לבנות ארוחה של מתכונים בריאים, אבל בריאים קולינרית. יש פילוסופיה קולינרית של אוכל מזין, טעים ובריא שהוא לא בריאותי 'לפי הספר' כמו שהיתה נותנת תזונאית, אלא מכוון גם לחוויה של טעמים. היה ברור לי שירצו לדעת יותר לגבי הרכבי המתכונים, ולכן הכל לווה בהסברים".

תזונה נכונה: העיקר האיזון

דרין מדגישה כי מילת המפתח בתזונה נכונה לגיל השלישי היא - איזון: "ההמלצה הרווחת למקפידים על תזונה נכונה בגיל מבוגר היא לשמור על המשקל הקיים - לא להתחיל בדיאטה להפחתת המשקל גם אם נושאים משקל עודף, שכן ירידה במשקל בגיל מבוגר עשויה להשפיע על הסיכוי לחלות. ועל מנת לשמור על הקיים, יש לאזן - לגוון ולשמור על תפריט רחב, עשיר, כזה המספק לגוף את כל החיוני לו במינון הנכון. מכיוון שבגיל מבוגר יש תמורות רבות בהרגלי האכילה, בתזונה ובפעילות הפיזית, כדאי להיות עם היד על הדופק ולוודא שהגוף צורך את הדלק שהוא זקוק לו על מנת להיות חזק וחיוני".

ראשית, אומרת דרין, הקפידו על צריכת ויטמין D וסידן. שני אלה הראשונים להתפוגג בשל שינויים באורח החיים, ולכן חשוב לאכול מוצרי חלב מועשרים, סלמון, סרדינים, ביצים, טחינה, ברוקולי ועוד. שנית, מומלץ מאוד לגוון במזון דל שומן מן החי, המכיל כמות מספקת של ‭B-12‬ כגון בקר רזה ובשר הודו אדום. נוסף על כך, יש להקפיד על אכילת מזונות עשירים בחלבון כגון ביצים, עוף, הודו, בקר רזה, דגים, חלב ומוצריו ושפע קטניות.

מאיה דרין מבשלת במטבח ביתה, השבוע // צילום: גדעון מרקוביץ'
מאיה דרין מבשלת במטבח ביתה, השבוע // צילום: גדעון מרקוביץ'

"חשוב לשלב בארוחות דגנים מלאים, דוגמת חיטה מלאה, כוסמת, אורז מלא ושיבולת שועל. לא לשכוח ששומן הוא אב מזון, ולכן כדאי לשלב בתפריט היומי מזונות המכילים שומן טוב כגון שמן זית, טחינה ואבוקדו. וכמובן - לאכול ירקות ופירות בקליפתם עד כמה שניתן. חשוב לזכור שני עקרונות מנחים: לאכול שלוש ארוחות עיקריות ביום, ושתיים-שלוש ארוחות ביניים, ולאכול מזון מגוון ועשיר מכל קבוצות המזון. מומלץ להפחית במזונות עשירים בשומן רווי, בשומן טראנס ובכולסטרול כגון בשר שמן, חמאה, מרגרינה, מאפים עתירי שומן ומזון מעובד.

"כמו כן, יש להקפיד על אכילת מזונות המכילים מעט מלח ונתרן. להמעיט בצריכת ממתקים ומשקאות מתוקים (אם אין בעיה בריאותית, אין צורך להימנע לחלוטין) ולשתות בערך שמונה כוסות מים ביום".

געגועים לזום בעברית

יפה אדמוני התחברה אל הפעילות מביתה שמעבר לים, בברזיל, ובתום הסדנה סיפרה: "מאיה העבירה את ההרצאה בצורה נעימה מאוד, נתנה דגש מיוחד על כל מרכיב ומרכיב וראו שהיא יודעת היטב את החומר... לקבוצה של 'מתחברים אליכם' נחשפתי במקרה דרך כתבה ב'ישראל היום' ששלחו לי. אמרתי לעצמי שאנסה ואני שמחה מאוד שהצטרפתי, עכשיו אמליץ לעוד אנשים. אני מצטערת שלא גיליתי פעילויות כאלו קודם.

"אני נמצאת בברזיל כבר לא מעט שנים. הייתי מורה בארץ, הגעתי לכאן לביקור שאמור היה להימשך שנתיים ונשארתי בעקבות האהבה. החיבור שלי לאפייה ולבישול נמשך כבר הרבה זמן, זה גם מעביר לי נהדר את הזמן הפנוי הרב שיש מאז תחילת משבר הקורונה, כי לא יצאתי מהבית כבר כמה חודשים.

לביבות זוקיני אפויות // צילום: מאיה דרין
לביבות זוקיני אפויות // צילום: מאיה דרין

"הזום ממש מציל אותי, אני מאוד נהנית מההתעמלות ונהניתי גם מההרצאה של 'מתחברים אליכם' על יפן בשבוע שעבר, כל דבר במיוחד בפני עצמו. ובכלל, לשמוע את המרצים מדברים בעברית, בשבילי זה ערך מוסף. חשוב לי לציין את העובדה שאת הפעילויות ב'מתחברים אליכם' ניתן ליישם. השבוע, למשל, מאיה ציינה דרכים שבהן אפשר להקל את העבודה, בשבוע שעבר ההרצאה על הקאיזן סייעה לי להיפטר מחפצים מיותרים, כך שאנחנו לא רק מקשיבים אלא גם עושים".

מירי פרסטר מחולון סיפרה לאחר הפעילות: "אני מכירה את מאיה כבר הרבה שנים, לא באופן אישי אלא דרך אמצעי המדיה שבהם היא מופיעה. אני מאוד אוהבת את ההגשה שלה, וכך היה גם בפעילות איתה השבוע. יש לה סבלנות, היא הסבירה בצורה ברורה את כל המתכונים ובהחלט למדתי ממנה דברים חדשים. היא הסבירה נהדר והיתה מאוד סבלנית. אהבתי את העובדה שהיא לא סתם הקריאה מתכונים אלא הסבירה על כל מרכיב, מה תפקידו, מה הוא מוסיף למאכל ומה חשיבותו".

ביום שני יעביר אלון בנאי, מאמן כושר אישי לגיל השלישי, שיעור בתנועה לחיזוק חוליות הגב. "אני עובד בשיטה של מציאת א-סימטריה ופיתוח מוגבלויות תנועה, שבדרך כלל רלוונטי מאוד לגיל השלישי שבו התנועה הולכת ומתקצרת", הוא אומר, "בשיעור שאני מעביר, שהוא שיעור בכיסאות, אני עובד הרבה על תנועתיות בעמוד השדרה העליון והתחתון, החוליות הגבוהות והכתפיים כדי להגדיל את טווח התנועה ולאפשר שחרור עומסים".

מצרכים ללביבות זוקיני אפויות:

• 1 בצל

• 2 כפות שמן זית

• 2 זוקיני גדולים (500 ג')

• 1 תפוח אדמה גדול

• 1 ביצה

• 2 שיני שום

​​​​​​​• חופן עשבי תיבול קצוצים: פטרוזיליה, נענע, שמיר, בזיליקום

​​​​​​​• 1/4 כוס קמח 

​​​​​​​• 1/4 כפית פלפל שחור

​​​​​​​• 1 כפית מלח

​​​​​​​• 1 גביע יוגורט כבשים

​​​​​​​• גרידת לימון

• 1 כפית תבלין קארי

מטבל יוגורט קארי

• 1 גביע יוגורט כבשים • גרידת לימון • 1 כפית תבלין קארי

אופן ההכנה:

1. קוצצים את הבצל, מחממים במחבת 2 כפות שמן ומטגנים את הבצל עד שהוא מתחיל להזהיב, קוצצים את השום ומוסיפים לבצל ומטגנים עד שהשום זהוב קלות.

2. מגרדים את הזוקיני, אין צורך לקלף רק לשטוף טוב, לגרד את תפוח האדמה, להוסיף את הבצל יחד עם הקמח והביצה ולערבב לעיסה אחידה.

להוסיף עשבי תיבול ולערבב.

3. למי שלא רוצה לטגן: מחממים תנור ל-180 מעלות, מכינים תבנית עם נייר אפייה משומן, מסדרים את הלביבות, אופים כ-30 דקות או עד שמזהיב, הופכים ואופים עד שמזהיב במשך 15 דקות.

4. למטבל - מערבבים הכל ומגישים לצד הלביבות.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...