בלבוש מסורתי ובברכת "תרבחו ותסעדו" מקבלים בני הבית את הבאים, בני משפחה, חברים וגם זרים - כולם מוזמנים למימונה, שתתקיים מחר בערב בשמחה ובצהלה.
למרות שכמעט כולנו חגגנו לפחות פעם אחת בחיינו את המימונה, לא רבים מודעים לרקע לצמיחת החג ולמשמעותו. מדובר בחג השלום, חג של חיבור דתות במלוא מובן המילה. בעבר, בערב פסח, היו יהודי מרוקו מעבירים את הכלים והחמץ שלהם למשמר אצל שכניהם המוסלמים. בצאת החג רצו היהודים להכיר תודה לאותם שכנים, ולכן פתחו בפניהם את דלתם, והיחס והקרבה בין היהודים למוסלמים בלטו בחג הזה.
המילה "מימונה" נובעת מהמילה הערבית "מָיְמוּן", שפירושה מזל והצלחה. כמו כל דבר, גם החג הזה קיבל פרשנויות ו"תיבולים" חדשים והפך לחג המופלטה, המתוקים והפוליטיקאים.
כילד, אני זוכר את המימונה בבית סבתא אסתר. כבר לפני פסח היו מכינים את כל המאכלים הכשרים - למשל, עוגיות קוקוס ובוטנים, ריבות למיניהן, וכל המעדנים המתוקים, שחייבים להכיל רק מרכיבים כשרים לפסח. את שאר המאכלים, אלה המכילים קמח, היו מכינים ממש כמה דקות אחרי צאת החג. במהלך פסח, כל הריבות, העוגיות והעוגות שהוכנו מראש הוחבאו במחבוא בבית או במחסן בחוץ, ואותנו, הילדים, היו מזהירים שמא נגנוב איזושהי עוגייה. "הא! תיזהרו!" נופפו אלינו באצבע, "זה לאורחים".
בצאת החג סידרו שולחן ענקי, שעליו נפרסו פיצוחים, עוגיות, תמרים עם קוביות חמאה בפנים, אגוזי מלך, ז'אבן (מרנג גדול המקושט בשקדים), קומקומי תה מלאי נענע, ועוד ועוד מעדנים. השולחן נערך בתשומת לב רבה, עם המון צבע לצד המון לבן, המסמל טוהר.
סבתא אסתר היתה עומדת שעות ליד הגז, שהיה ממוקם בכניסה למטבח, ומכינה את המופלטות. היא היתה קורעת אותן, מסדרת על מגש ענקי ושופכת ביד נדיבה רוטב מתוק וחם, שנעשה מדבש ומחמאה.

המוני אנשים היו מגיעים לביתה של סבתא במימונה, גם כאלה שלא הכרתי כל כך, ואפילו ראש העיר היה מגיע באופן קבוע בכל שנה. מוזיקה הושמעה כל הלילה, ואת השולחן עם המאכלים והמתוקים היו משאירים עד הבוקר.
מנהג שזכור לי במיוחד הוא שסבתא היתה לוקחת מהחרוסת של ליל הסדר ומסמנת חמש נקודות ליד המזוזה בכניסה לבית. כל כך הרבה ברכות ומנהגים יש לחג הזה, ממש אוסף של סמלים שכל אחד מביע שפע, פוריות, מזל, ברכה, התחדשות ואושר.
המנהג שאצלי בבית הכי מקפידים עליו הוא ברכת אורך ימים ושנות חיים, עם חלב וצרור של נענע. אבא שלי טובל בנדיבות את צרור הנענע בקערת חלב, ותוך כדי ברכה חובט במצח של כולם ותמיד הורס לבנות את הפן עם הכמות הנדיבה של החלב. הלובן של החלב והירוק של הנענע מסמלים את הטוהר ואת הטבע המתחדש.
רגע לפני שנחגוג מימונה כהלכתה ונאחל איש לחברו "תרבחו ותסעדו", הכנתי עבורכם שלל ריבות מיוחדות לחג, ושיהיו לכולנו מזל - הצלחה - וברכה.
ריבת שזיפים שחורים ואגוזי מלך

החומרים:
√ 800 גרם שזיפים שחורים מגולענים
√ 600 גרם סוכר
√ 500 גרם אגוזי מלך
√ 1 ליטר מים
√ 3 מקלות קינמון
√ 3 כוכבי אניס
מכניסים את כל המרכיבים לסיר, מביאים לרתיחה, מנמיכים את האש ומבשלים שעתיים במכסה פתוח. לא לשכוח לערבב מדי פעם, כדי שלא יישרף לכם בתחתית. בסיום הבישול מקררים ומעבירים לצנצנות או לקופסאות שנסגרות היטב.
ריבת תפוחים שלמים

החומרים:
√ 20 תפוחים קטנים שלמים (עדיף אדומים)
√ 2 ק"ג סוכר
√ 6 גרגירי פלפל אנגלי
√ 3 מקלות קינמון
√ 2 ליטר מים
מכניסים את כל המרכיבים לסיר, מביאים לרתיחה, מנמיכים את האש ומבשלים שעתיים וחצי במכסה פתוח. בסיום הבישול מקררים ומעבירים לצנצנות או לקופסאות שנסגרות היטב.
ריבת חצילים, רוזמרין ולימון

החומרים:
√ 800 גרם חצילונים
√ 1/2 1 ליטר מים
√ 1 ק"ג סוכר
√ 3 ענפי רוזמרין
√ 2 לימונים חתוכים ל־4
√ מיץ מ־1 לימון
דוקרים את החצילונים וחולטים אותם שלוש פעמים במים (על מנת להוציא את המרירות): מכניסים אותם לסיר עם מים ומביאים לרתיחה, מחליפים את המים ומביאים שוב לרתיחה, וחוזרים על הפעולה פעם נוספת.
אחרי שלוש ההרתחות מרוקנים את הנוזלים מהסיר, מכניסים את כל שאר המרכיבים, ממלאים במים חדשים ומביאים לרתיחה. מנמיכים את האש ומבשלים שעתיים במכסה פתוח. בסיום הבישול מקררים ומעבירים לצנצנות או לקופסאות שנסגרות היטב.
ריבת עגבניות שרי וזרעי כוסברה
החומרים:
√ 1 ק"ג עגבניות שרי אדומות
√ 500 גרם סוכר
√ 1 כף זרעי כוסברה
√ מיץ מ־1/2 לימון
דוקרים קלות את עגבניות השרי, מכניסים את כל המרכיבים לסיר ומביאים לרתיחה.
מנמיכים את האש ומבשלים שעתיים במכסה פתוח. לא לשכוח לערבב מדי פעם, כדי שלא יישרף לכם בתחתית. בסיום הבישול מקררים ומעבירים לצנצנות או לקופסאות שנסגרות היטב.
ריבת פלחי תפוז וטרגון
החומרים:
√ 1 ק"ג תפוזים
√ 500 גרם סוכר
√ חופן טרגון
√ 1/2 ליטר מים
חולטים את התפוזים כשהם שלמים שלוש פעמים במים (על מנת להוציא את המרירות מהקליפה): מכניסים אותם לסיר עם מים ומביאים לרתיחה, מחליפים את המים ומביאים שוב לרתיחה, וחוזרים על הפעולה פעם נוספת.
מקררים את התפוזים, חותכים אותם לרבעים ומכניסים עם כל שאר המרכיבים לסיר עם מים. מביאים לרתיחה, מנמיכים את האש ומבשלים שעתיים במכסה פתוח. בסיום הבישול מקררים ומעבירים לצנצנות או לקופסאות שנסגרות היטב.