שיר הבורקס

לקראת פסטיבל אבו גוש יצאה הילה אלפרט לחגוג עם מוסיקאים מרחבי העולם, וחזרה עם מתכונים ל"פיתה" בוסנית. או בורקס. או בויאקוס. תלוי את מי שואלים

צילום: איתיאל ציון // "פיתה" במילוי גבינות. כדאי להפשיר את עלי הפילו במקרר

אני אוהבת את נשימת האקורדיון של ויטלי פודולסקי, את ריאות הכלי היודעות להיאנח ולרקוד בין רחובות בואנוס איירס לסמטאות הבלקן שבהן נודדת הנשמה הצוענית, לנגן לילות שהיו בגורן או ללטף בג'אזית אוזניים של נערה חולמת, לענג אישה מתוך שאנסון פריסאי. כמה סיפורים יודע האקורדיון של ויטלי, הילד מקייב שהתחיל לנגן בגיל 6, עלה לארץ בגיל 19 ללוות בה את גליקריה, ריטה, גידי גוב, מיקי גבריאלוב ושולי רנד, היה לחבר ב"שמחות", הופיע בהצגות כמו "איש חסיד היה" וכיום מנגן ומשחק ב"אישה בורחת מבשורה".  

מרינה טושיץ היא שהזמינה אותי לפגוש את ויטלי אצלה בבית לכבוד פסטיבל אבו גוש, שכמו בכל שנה הוא יתקיים בסוכות. מוסיקה ווקאלית וחגיגת אקורדיון. הם חברים טובים מרינה וויטלי, ולפעמים הוא בא אצלה לשמוח בדבר משקה ואוכל.  היא גדלה בסרייבו, לאבא עיתונאי ואמא מהנדסת. מספרת על ילדות טובה ושיעורי פסנתר עם מורות קשוחות שהוציאו לה את החשק ממוסיקה. בתיכון החליטה ללמוד ציור והמשיכה הלאה לקרקוב היפה של פולין. המשיכה שם בלימודים עד לתואר שני באמנות פלסטית. בשנים האלה, רחוקה ממחויבות למוסיקה, החלה להתעניין בכלי נגינה עממיים, לגעת בנשמת המוסיקה של הבלקן. 

מלחמת האזרחים היא שהביאה אותה ואת בני המשפחה לעלות לארץ. הגיעה עם גיטרה שידיד שלה שבר בטעות, ובמקום זה הביא לה במתנה עוּד. הכלי שהזכיר לה את הסאז שהכירה בסרייבו. היא התאהבה בכלי, והיתה לנגנית עוד בתזמורת האנדלוסית של אשקלון.


מימין: יאיוהי אוקינווה, מרינה טושיץ ורונה ישראל־קולת. התאהבו בעוּד ובלאדינו // צילום: איתיאל ציון

בין ריחות ה"פיתה", ככה קוראים לבורקס הבוסני שמרינה אופה כשהיא רוצה לזכור, נפגשנו בדירה הקטנה שלה ברמת גן. ויטלי הגיע וכמעט בכיתי כשהבנתי שהוא לא הביא איתו את האקורדיון. אבל היתה שם רונה ישראל־קולת, זמרת סופרן ומורה לפיתוח קול ששרה את "יד ענוגה" בקול צלול וברכות גדולה, והיה יוסף זמבוקי הסרבי שבחיים אחרים נגינת הכינור שלו הצילה אותו במלחמה ההיא שקרעה ממנו את רוב בני המשפחה שלו. פול זמבוקי, חסיד אומות העולם, הוא שפרש עליו את חסותו, ומאז הוא נושא את שמו. איש שעשה כסף גדול אחרי המלחמה, שמשקיע ביוזמות תרבותיות וביחסי סרביה־ישראל. 

בבוקר המפגש נודע לרונה שזמבוקי חזר בדיוק מסרביה ונמצא ברמת גן, והיא הזמינה אותו להצטרף. היא הזמינה גם את התלמידה שלה, הזמרת היפנית יאיוהי אוקינווה, שהתאהבה בלאדינו והגיעה לישראל ללמוד לשיר את השפה, ועכשיו היא לומדת לנגן בעוד. וכשהתחילה אוקינווה לשיר ראיתי איך השפתיים של איתיאל הצלם נצמדות למשקה שמרינה מזגה לו. "מין ערק ביתי משם", היא אמרה, וראיתי איך העיניים שלו מאיימות לבכות, כי בבית היווני שלו שירת לאדינו יושבת על כל הזיכרונות. אלה עם הדבש ואלה שמכאיבים עד היום.   

והעוד של מרינה והזמיר שיושב אצל רונה בגרון, ובוסתן ספרדי הפורח בגרונה של אוקינווה וויטלי שרק רוצה לטעום כבר מהמאפה, ופתאום נדמה שכל העיר רמת גן יכולה לשמוע את מגדל בבל המתנגן מתוך הדירה הקטנה, וכל מי שהיה שם יכול היה לראות איך העולם למד להתערבב מחדש, ליצור מוסיקה המבקשת לפרוץ ולעבד מחדש את הגבולות.    

לכבוד צלילים פותחי שמיים ולכבוד יום הכיפורים, שלקראתו כל בית בלקני מתמלא בריח מאפים, בורקס, בויאקוס או פיתה, תלוי את מי שואלים, אני מביאה בפניכם את הגירסה הבוסנית לבורקס, ה"פיתה" שהכינה לנו מרינה טושיץ. 

רגע לפני הכניסה למטבח כמה דברים. ראשית, מרינה אומרת שיש להשתמש בפילו של "3 האופים", שעם שאר הקפואים זה לא יוצא אותו הדבר. אני אומרת שאפשר גם ללכת על מקומות המתמחים בהכנת בצק פילו טרי. הם הולכים ומתמעטים, אבל בסופו של דבר אצלם זה יוצא הכי. איפה? המקום שלי הוא "ליאון ובניו" ביפו. בכל מקרה, פילו כדאי להפשיר לאט בתוך המקרר, ובזמן העבודה איתו יש לדאוג שהעלים יהיו מכוסים במגבת, שכן הבצק לא מכיל שומן ומתייבש במהירות.

ועוד עניין אחרון. ב־20 באוקטובר חגיגת האקורדיונים תפתח את פסטיבל אבו גוש זו השנה השלישית. בשעות 15:30-11:30 תתקיים חגיגת אקורדיונים ובה קונצרטים מגוונים המבוצעים ברצף בו בזמן בחמישה מוקדים ברחבי מתחם כנסיית קריית יערים וכן בכנסייה עצמה. מחיר כרטיס 85 שקלים (30 לילד). הרכישה דרך קופת בימות באתר www.bimot.co.il, בטלפון 6226* או בקופת בראבו 3221* ואפשר גם לרכוש במקום. 

 

"פיתה" בוסנית עם גבינה (Pita Sirnica)

לבצק:

√ 1/2 חבילת עלי פילו "3 האופים" מופשרים

למילוי: 

√ 4 ביצים טרופות

√ 500 גרם גבינת טברוג של רוסים או גבינת טוב טעם

√ 1 גביע גבינת קוטג'

√ 1 גביע שמנת חמוצה 27%

√ 2 כפות גבינת קשקבל מגוררת

√ 100 גרם חמאה בטמפרטורת החדר

√ מלח לפי הטעם 

להגשה: 

√ 1/4 כוס מים

√ 1 כף שמן

√ 1/2 כפית מחוקה מלח

בקערת זכוכית מערבבים את חומרי המילוי. פורסים 2 עלי פילו על תבנית בגודל 35x40 ס"מ. מעליהם מניחים כשליש מהמילוי ומורחים באופן אחיד על הבצק. מניחים 2 עלי פילו נוספים ומעליהם מורחים עוד כשליש מהמילוי. חוזרים על הפעולה פעם נוספת ומסיימים עם 2 עלי פילו. אופים כ־50 דקות בטוסטר אובן או בתנור שחומם מראש ל־200 מעלות עד שיזהיבו פני המאפה. מוציאים מהתנור. בקערה טורפים את המים עם השמן ו־1/2 כפית מלח ומשפריצים על ה"פיתה". מכסים בנייר כסף ומניחים שינוח חצי שעה לפני חיתוך והגשה.

 


ויטלי פודולסקי. יפתח את הפסטיבל בחגיגת אקורדיונים  // צילום: איתיאל ציון

 

"פיתה" בוסנית עם תרד (Pita Zeljanica)

לבצק:

√ 1/2 חבילת עלי פילו "3 האופים" מופשרים

למילוי:

√ 4 ביצים טרופות

√ 500 גרם גבינת טברוג של רוסים או גבינת טוב טעם

√ 1 גביע גבינת קוטג' 

√ 1 גביע שמנת חמוצה 27% 

√ 100 גרם חמאה בטמפרטורת החדר

√ 1/2 קופסה (200 גרם) עלי תרד חפים מגבעולים, קצוצים 

√ מלח לפי הטעם

להגשה:

√ 1/4 כוס מים

√ 1 כף שמן

√ 1/2 כפית מחוקה מלח

בקערת זכוכית מערבבים את חומרי המילוי. פורסים 2 עלי פילו על תבנית בגודל 35x40 ס"מ. מעליהם מניחים כשליש מהמילוי ומורחים באופן אחיד על הבצק. מניחים עוד 2 עלי פילו ומעליהם מורחים עוד כשליש מהמילוי. חוזרים על הפעולה פעם נוספת ומסיימים עם 2 עלי פילו. אופים כ־50 דקות בטוסטר אובן או בתנור שחומם מראש ל־200 מעלות עד שיזהיבו פני המאפה. מוציאים מהתנור. בקערה טורפים את המים עם השמן ו־1/2 כפית מלח ומשפריצים על ה"פיתה". מכסים בנייר כסף ומניחים שינוח חצי שעה לפני חיתוך והגשה. 

 

"פיתה" בוסנית עם תפוח אדמה (Pita Krompirusa) 

לבצק:

√ 1/2 חבילת עלי פילו "3 האופים" מופשרים

למילוי:

√ 4 תפוחי אדמה בינוניים קלופים, מגוררים גס

√ 1 בצל בינוני קלוף, קצוץ דק 

√ 3 שיני שום קצוצות דק

√ 1/2 כוס שמן תירס/קנולה

√ 1 כפית יפה של פלפל גרוס

√ מלח לפי הטעם

להגשה:

√ 1/4 כוס מים

√ 1 כף שמן

√ 1/2 כפית מחוקה מלח

בקערת זכוכית מערבבים את חומרי המילוי. פורסים 2 עלי פילו על תבנית בגודל 35x40 ס"מ. מעליהם מניחים כשליש מהמילוי ומורחים באופן אחיד על הבצק. מניחים 2 עלי פילו נוספים ומעליהם מורחים עוד כשליש מהמילוי. חוזרים על הפעולה פעם נוספת ומסיימים עם 2 עלי פילו. אופים כ־50 דקות בטוסטר אובן או בתנור שחומם מראש ל־200 מעלות עד שיזהיבו פני המאפה. מוציאים מהתנור. בקערה טורפים את המים עם השמן ו־1/2 כפית מלח ומשפריצים על ה"פיתה". מכסים בנייר כסף ומניחים שינוח חצי שעה לפני חיתוך והגשה.

hillaal1@gmail.comטעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר