לפני 30 שנה, אפילו יותר, מעלות היתה מאוד־מאוד קטנה וכולם הכירו את כולם. היה מרכז מסחרי אחד ובו מכולת וכמה חנויות והיה שוק ביום רביעי, וזהו. החיים בסך הכל היו פשוטים וברורים, ואני כילד הסקתי שאלו הם החיים באמת, קלים. מובן שלימים התברר לי שלא כך הדבר. תמימות של ילד.
במרכז המסחרי במעלות ישב לו דרך קבע "בייזולה" ומכר מתוך עגלת תינוק הרוסה לגמרי זרי נענע ריחנית, שאותה קטף לפנות בוקר בנחל המונפורט (נחל כזיב). אנחנו, כילדים תמימים, לא הבנו את המצוקה שלו, לא הבנו שקטיף הנענע בבוקר נותן לו סיבה ומטרה לחיים, שנענע היתה כל עולמו. היינו צוחקים על העגלה ההרוסה, ולא הבנו שזהו כל רכושו היקר.
בייזולה כבר מזמן איננו איתנו, אבל ריח הנענע תמיד יזכיר לי אותו. הוא בסך הכל רצה להתפרנס ולהשיג את לחמו, ובדרכו שלו גם השאיר בי זיכרונות, עם ריחות שמקושרים לילדות.
הנענע אצלנו בבית היתה ועדיין דומיננטית מאוד. אצלנו שותים תה כל הזמן, בקיץ עם נענע ובחורף עם שיבה.
אבל לא רק בתה - נענע כצמח תבלין יכולה לתת טוויסט מתקתק ומרענן לכל מנה, במיוחד בסלטים, בקינוחים, בתבשילים ועוד.
פרגית עם נענע טרייה ויבשה ודלעת
רכיבים:
√ שמן זית
√ 1/2 ק"ג פרגית
√ 1 בצל חתוך לרבעים
√ חתיכת דלעת חתוכה לקוביות גדולות
√ 12 שיני שום, חצויות
√ 1 כפית ראס אל־חנות או בהרט
√ 1/2 אגוז מוסקט מגורר
√ קמצוץ פלפל שאטה
√ 1 כפית נענע יבשה
√ מלח, פלפל שחור
√ קליפות מ־1 תפוז
√ מיץ סחוט טרי מ־1 תפוז
√ 1 כוס ציר עוף או מים
לפסטו נענע:
√ 1 צרור נענע, רק העלים
√ 10 שיני שום
√ 1 כפית מלח גס
√ 6 כפות שמן זית
• מקלפים את התפוז בקולפן. למיץ אפשר להשתמש באותו תפוז.
• הסוד בתבשילים טובים הוא לסדר את התבשיל נכון ואז לתת לו להתבשל, בלי לגעת.
1. טוחנים את כל מרכיבי הפסטו למחית.
2. בסיר רחב מטגנים את הפרגית בשמן זית, עד להשחמה. מוציאים ומניחים בצלחת בצד.
3. באותו סיר מטגנים את הבצל עד להשחמה, מוסיפים את הדלעת ושיני השום וממשיכים לטגן.
4. מחזירים את הפרגית ומוסיפים תבלינים וקליפות תפוז.
5. מוסיפים את הנוזלים (עד כחצי מגובה הפרגית).
6. מבשלים כ־15 דקות עד לצמצום הנוזלים.
7. לפני ההגשה מפזרים מעל את מחית הפסטו ומקשטים בעלי נענע.
סלט נענע, פקאן ונקטרינות
רכיבים:
√ 2 נקטרינות חתוכות לשמיניות
√ 100 גרם אגוזי פקאן
√ חופן גדול של עלי נענע טרייה
√ חופן גדול של עלי חמציץ קטנים או רוקט
√ 1/2 פלפל חריף ירוק, פרוס דק
לרוטב:
√ 3 כפות שמן זית
√ 1 כף דבש
√ 1 כף חומץ שרי/פטל
√ פלפל שחור בכמות נדיבה
√ מלח
• לא לפחד לשים הרבה פלפל שחור! הוא ונקטרינות מתחברים נהדר יחד.
1. מערבבים היטב את כל מרכיבי הרוטב.
2. שמים את כל מרכיבי הסלט בקערה.
3. יוצקים את הרוטב על הסלט מייד לפני ההגשה, מערבבים ומגישים.