רכיבים בעייתיים במוצרי איפור, כמו טלק ועופרת, יכולים לגרום לבעיות בריאותיות קשות - אך ישנם רכיבים נוספים בתחום הטיפוח שאף הם מסוכנים או חשודים ככאלה. חלק גדול מהם רשומים בשמותיהם הכימיים, כך שספק אם הצרכן הממוצע יכול להבין במה מדובר, גם אם הוא ערני ובודק מה במוצר. "לפעמים גם לי קשה לזהות את החומר", מספרת ד"ר ורד קויפמן, מומחית לבטיחות מוצרי צריכה, חומרים מסוכנים וקרינה, "אז מובן שכשמישהו שלא מבין בתחום יתחיל לקרוא, הוא ילך לאיבוד. זה בדרך כלל מתחיל עם מים וגליצרין, וככל ששם הרכיב נמצא רחוק יותר מההתחלה - כך הכמות שלו במוצר קטנה יותר. יש לבדוק מהם חמשת הרכיבים הראשונים, ולוודא שאין הטעיה במה שהתכשיר מציע".
• יופי מסוכן: הרכיבים הבעייתיים שמסתתרים במוצרי האיפור
כאמור, לא מעט נשים קונות מוצרי איפור וקוסמטיקה באתרים בחו"ל, כאשר לא תמיד המקור שלהם ידוע ולכן כדאי לדעת מהיכן להזמין.
"אני ממליצה להזמין מוצרי טיפוח ואיפור רק מאתרים שיש להם אבא ואמא", מציינת רעות לונברג, בעלת הקבוצה "רעות תקני לי", "כלומר לא בעלי אקספרס ושיין, שבהם לא תמיד ידוע באילו מותגים מדובר, תחת אילו תנאים ובקרה המוצרים יוצרו, מה תו התקן שלהם ואם הם עברו מבחני רגישות".
האתרים שעליהם לונברג ממליצה הם אייהרב, קאלט ביוטי וביוטי ביי. "יש כאלה שיחפשו רק מוצרים טבעיים ויש כאלה שזה פחות משנה להם, אבל מה שחשוב זה לקנות באתר איכותי, גם אם לפעמים זה עולה קצת יותר".
אחד התחומים האהובים בתחום הביוטי הוא לק הג'ל, שגם לגביו נדרשת תשומת לב מיוחדת. "ברוב המקרים ההרכב המדויק לא ידוע לנו, וזה לא תמיד יהיה כתוב על הבקבוקון", מסבירה ד"ר קויפמן. "יש בעיה עם שחרור אדי החומרים בתערובת לק הג'ל, שחלקם מסרטנים, ולכן חשוב לוודא שיש רישיון משרד הבריאות על הלק. מדובר יותר בבעיה של הקוסמטיקאית, כי היא נושמת את זה בשעות העבודה. הלקוחות נושמות את האדים באופן מזדמן, והסיכון קטן יותר. בלק ג'ל יש גם שימוש בקרני UV לקיבוע הג'ל, והחשיפה הזאת יכולה להעלות הסתברות לסרטן העור, אך אותה ניתן למנוע על ידי שימוש בקרמים שכוללים הגנה".
גם ד"ר אוקסנה פינקל, מומחית ברפואת עור מחוז מרכז כללית, מאשרת שלק הג'ל יכול להיות בעייתי: "אני רואה על בסיס יומיומי תופעות מלק ג'ל, וגם ממכשיר הייבוש. הרבה בנות מזמינות את מכשיר הייבוש מסין, שמגיע ללא אישור משרד הבריאות ולא עובר שום בדיקה. כתוצאה מכך מגיעות אלי נשים עם תגובות אלרגיות, זיהומים פטרייתיים וחיידקיים. זה הפך לנפוץ בקורונה, כשלא יכלו לעשות את הדברים הללו במכונים, אז התחילו בבית".
על הפחד מאלומיניום בדיאודורנטים שמעתם? אם כן, כדאי שתבדקו את הנושא שוב. לדברי ד"ר קויפמן, הדיאודורנטים מתחלקים לשתי קבוצות: "יש כאלה שעובדים על מניעת ריח זיעה, ויש שעובדים על מניעת הזעה (אנטיפרספרנטים). היום רוב התכשירים משולבים.
"החששות בציבור, שלא ממש מבוססים, הם בנוגע למניעת הזעה שמתבצעת עם חומרים שמכילים אלומיניום, שיש לגביהם כל מיני פייק ניוז. הם לא גורמים לאלצהיימר ולא מעלים סיכוי לסרטן השד. הכמות שחודרת לגוף קטנטנה וזניחה לעומת כמות האלומיניום שנחשפים אליה דרך מערכת העיכול. החומרים כן מונעים הזעה, דבר שעלול להוביל לסתימת נקבוביות, גירוי העור, זיהום ועוד, אולם לרוב האנשים זה לא גורם לבעיות. מוצרים שאין בהם אלומיניום יעשו תמיד עבודה פחות טובה במניעת ריח והזעה, כי התחליפים הרבה פחות יעילים".
גם מוצרי השמפו יכולים להכיל רכיבים שגורמים לרגישויות. מכירים את הסולפטים, שיוצרים קצף? "סולפטים הם מקרה פרטי של חומרים פעילי שטח", מציינת ד"ר קויפמן, "והם יכולים להיכלל במוצרי שמפו. יש גם סבונים המכילים אמוניום רבעוני, שהם בעלי יכולת אנטיספטית טובה הרבה יותר וגם יתנו קצף טוב. אין צורך בכמויות גדולות כדי לקבל את ההשפעה של הניקוי והחיטוי.
"סולפטים עלולים להיות אלרגניים ולגרום לגירוי ולהתייבשות העור. אין מניעה להשתמש בהם בהתאם לכמות המותרת. ישנם הרבה חומרים עדינים יותר שיכולים להחליף אותם, ויהיו בעלי פעילות זהה, כמו סבון תינוקות".
הכל למען היופי
אחד החומרים הבעייתיים שיכולים להיות בלק הג'ל הוא הפורמלין (פורמלדהייד), חומר משמר הידוע כמסרטן, שלדברי ד"ר קויפמן יכול להופיע ברשימת הרכיבים גם כ־Methylene Glycol ולפעמים נכלל גם בחומרי החלקת שיער. "ככה אפשר לעבוד גם על ספרים", היא מבהירה. "לא כתוב פורמלדהייד, אז הם אומרים ללקוחה שאין בעיה, כאשר בעצם יש את החומר המסוכן במוצר. גם תופעה של ערבוב חומרים אצל ספרים יכולה להיות מסוכנת, קל וחומר כשמדובר בהחלקות שיער שבהן לא תמיד יש אישור לכל רכיב ורכיב. קיים גם סיכון מיידי של חשיפה גדולה לחומרים מסוכנים בזמן התהליך, כי החומרים על הראש קרובים למערכת הנשימה, ויש חשש לפגיעה בשיער ובעור. בהחלקות קיימת גם בעיה מתמשכת, כי עם הזמן ממשיכים להשתחרר חומרים מהשיער".
אם למוצרי המספרה יש אישור משרד הבריאות, זה אומר שההחלקה מותרת?
"יש מספרות שמאוד מקפידות על שימוש בחומרים מאושרים, אבל הם יותר עדינים ולכן יחזיקו פחות זמן. נשים רבות שואלות אותי לגבי החלקות שיער בהיריון ובתקופת הנקה, ואני אומרת שלא, אבל הן רוצות להיראות טוב אז מסתכנות בכל זאת".
מה לגבי צביעות שיער ביתיות?
"בשימוש זהיר עם אמוניה ומי חמצן, במקום מאוורר, לא אמורה להיות פגיעה. אבל כשמגיעים לשלב הצבע עצמו מתחיל המסתורין - יכולות להיות תרכובות עם מתכות שונות שלא תמיד מוגדרות, ועלולות לגרום לתופעות שאפילו לא נבדקו באופן מלא. יש גם חומרים שלא תמיד מדווחים על האריזה - בחלק גדול מהמקרים הפירוט מכיל רק את חומרי הריכוך והבישום, ולא את הרכיבים שקיימים בצבע עצמו. ואגב, בכמה מחקרים נמצא שכאשר הצבעים כהים יותר, הם לרוב יכילו חומרים שהסיכון בהם גבוה יותר".
בצביעת שיער לרוב חוזרים עליה כעבור כמה שבועות, זה לא מעלה סיכון?
"אם יש בצבע חומר מסוכן, כאשר חוזרים על הצביעה כל תקופה מסוימת, החשיפה הופכת לכרונית ולמסוכנת. החומרים נשארים על השער למשך זמן ממושך, ואם יש בצבע עופרת, היא יכולה לחדור לנו לגוף, למשל דרך הציפורניים שנוגעות בשיער ומעבירות את החומרים לתוך הגוף".
יש חומר מסוים שהיית ממליצה להיזהר ממנו?
"האיחוד האירופי אסר לשימוש חומר ריח בשם Lilial, שנמצא בהרבה מאוד מוצרי קוסמטיקה, יחד עם עוד 22 חומרים. ההודעה יצאה באירופה לפני כשנה, ובתחילת מארס 2022 מוצרים שהגיעו מישראל לאירופה והכילו את החומר הוחזרו לארץ. הטענה היא כי מדובר בחומר בעייתי שגורם לגירוי חמור בעיניים ובעור ולאלרגיות, ועלול לפגוע בפוריות ובעוברים, אך בארץ הוא עדיין נמכר".
פנינו למשרד הבריאות כדי לבדוק מה תגובתם לשאלות שעולות מהכתבה, ומהם נמסר: "האיחוד האירופי מבצע באופן שוטף הערכה ובחינה של חומרי גלם בשימוש בתעשיית התמרוקים, כדי לטייב ולהשתמש בחומרים שהם בעלי פוטנציאל מופחת לתופעות לוואי. עדכון חומרים בתמרוקים מתבצע בישראל ובעולם באופן שוטף ולאורך כל השנה. עם כל החלטה כי שימוש בחומר כלשהו מופסק, ניתן לעסקים פרק זמן להתארגנות. ישראל נצמדת לנהוג במדינות אירופה, אך בנוגע ל־Lilial, הוחלט להקצות פרק זמן קצר יותר, של שישה חודשים, לעומת השנתיים שניתנו באירופה".
מדוע אין אזהרה לצרכנים כעת כשמדובר במוצרים שעומדים לרדת מהמדף?
"זה לא אומר שברגע שרכיב נאסר לשימוש, תמרוק המכיל אותו הופך למסוכן. הוא היה מותר לשימוש במשך שנים רבות, ואף היה בשימוש נרחב. במסגרת בחינה של ה־CLP הוחלט לאסור את שימושו בתמרוקים, בעקבות נתונים ועדויות שהתקבלו מניסויים בבע"ח. ההחלטה להוציא אותו משימוש היא לא כתוצאה מנזק שנגרם לאדם בעקבות השימוש".
בנוגע לספרים שמבצעים החלקה, יש דרך לדעת אם יש לכל רכיבי ההחלקה רישיון?
"אפשר לבדוק במאגר התמרוקים של משרד הבריאות אם לתמרוק יש רישיון על ידי חיפוש שמו. כמו כן, בבדיקה במאגר יש לוודא שמטרת השימוש בתמרוק היא החלקה. רישיון תמרוקים פלוני ניתן בתנאי שכל תמרוק, או מכל המכיל תמרוק, יסומן במלים 'ברישיון משרד הבריאות'. ככל שמובא לידיעתנו כי יש תמרוק שטוען כי הוא ברישיון משרד הבריאות ואין זה כך, המשרד מוציא הודעה לציבור בעניין זה".
יכולה להיות בעיה עם תדירות גבוהה של צביעת שיער ביתית?
"צבעי שיער מכילים חומרים העלולים לגרום לרגישות ו/או אלרגיה גם בשימוש חוזר וללא תלות בגיל, ועל כן יש להשתמש בצבעי שיער מאושרים בלבד ועל פי הוראות השימוש המדויקות, ובכלל זה להקפיד על מבחן הרגישות. אנחנו לא מכירים הנחיה של הגבלת תדירות שימוש בצבעי שיער, לא אצלנו ולא בעולם. אך יש שימוש סביר שבדרך כלל תואם לטענה השיווקית, שלפיה צבע השיער מחזיק עד כמה שבועות".