שנה של ריפוי: 4 דברים שאפשר ללמוד מטיפול בנפגעי טראומה

בחוות מרפא רשפון טיפלו בשנה האחרונה בשורדי הנובה, צעירים מהעוטף וחיילים שלחמו מאירועים וחזרו מסבבי לחימה ארוכים • לא רק המטופלים עברו תהליך, גם המטפלים למדו שיעור עמוק על הנפש האנושית ועל כוחה של קהילה

חוות מרפא רשפון. צילום: אפי יוספי

שנה חלפה מאז אותו יום שחור של 7 באוקטובר שהותיר צלקת עמוקה בנפש של כולנו. במהלך שנה זו, זכיתי יחד עם הצוות שלי להוביל תהליכי טיפול ועבודה רב תחומית עם אלפי נפגעי טראומה בחוות מרפא רשפון, מרכז טיפול הוליסטי לנפגעי טראומה. המפגש היומיומי עם הפגיעות הנפשיות והפיזיות של מתקפת הטרור והמלחמה המתמשכת לימדו אותנו שיעורים עמוקים על הנפש האנושית ועל כוחה של קהילה בהתמודדות עם טראומה.

1. הבסיס לריפוי: יחסים וביטחון

לפני כל שיטה או טכניקה, הדבר החשוב ביותר הוא לייצר תחושת שייכות, נראות, החזקה ואמון. האפשרות של אנשים להגיע לחווה, לנוח ולהניח, להרגיש מוחזקים ובטוחים, היא משאב חוסן משמעותי ביותר. 

בחווה יצרנו מרחב בטוח המאפשר למשתתפים להרגיש מוחזקים ומוגנים. צוות המטפלים המקצועי, המגיע מתחומים מגוונים, מאפשר התמודדות עם ביטויים מורכבים של הצפה רגשית.

מרחב בטוח, צילום: אפי יוספי

2. כוחה של קהילה

ידוע כי רוב הטראומות מתרחשות במסגרת יחסים, ולכן הריפוי קורה גם הוא במסגרת יחסים. האפשרות להיות יחד, בשייכות לקבוצה הוא חלק בלתי נפרד מהיכולת של אנשים להתחבר לעצמם, לאחרים ולעולם כקונטרה חזקה לניתוקים ולבדידות הנגרמים מטראומה. החשיבות של המפגש האנושי היא בעלת ערך לאין שיעור, ונותנת תחושה של שייכות ושאני לא לבד, גם כשקשה.

צוות המטפלים שלנו, המונה מעל 120 אנשי מקצוע, מהווה בעצמו קהילה תומכת, המסייעת בהפחתת שחיקה ותשישות חמלה.

3. המערכת העצבית הקולקטיבית

בטיפולים קבוצתיים, זיהינו תהליך מיוחד של כיול בין המערכות העצביות של המשתתפים. מפגש אנושי, מגע, והקשבה יוצרים "מערכת עצבים קולקטיבית" מווסתת, המשפיעה לטובה על תחושת הביטחון והאמון של כל משתתף.

יצירה של סביבה מחבקת, צילום: אפי יוספי

בחוות מרפא ראיתי אין ספור פעמים איך ההשפעה ההדדית בזכות מפגש אנושי ובלתי אמצעי, מגע, הישרת מבט, עיניים טובות, הקשבה ונראות יוצרת מערכת עצבים קולקטיבית מווסתת. תהליכים אלה משפיעים בצורה עמוקה על תחושת הביטחון, האמון והריבונות של כל משתתף, ומהווים מענה לתחושות של ניתוק ותגובות מצוקה אחרות שהן תוצאה של טראומה.

מחקרים מראים כי אחת ההשפעות המשמעותיות של טראומה היא פגיעה במערכת העצבית של האדם ופוגמת ביכולת של האדם לוויסות רגשי.

4. צמיחה מתוך עשייה

גילינו שתעסוקה והשתייכות לצוות החווה מהוות כלי משמעותי בתהליך הריפוי. משתתפים שהגיעו במשבר מצאו משמעות חדשה בתפקידים כמו רכזת סדנאות אמנות או מדריך קרמיקה, מה שתרם לבניית ערך עצמי ולחיבור מחודש לעצמם ולסביבתם.

שילוב של גישות טיפול מגוונות - כולל פסיכואדוקציה, טיפול נפשי, הומאופתיה, יוגה-תרפיה, וטיפולי מגע - הוביל לתוצאות מרשימות. למשל, מטופל שאיבד תחושה בידו הצליח להשיב אותה באמצעות טיפולים משולבים, ומטופל אחר התגבר על אובדן חוש הריח בעקבות טראומה.

חשוב לציין שחוות מרפא לא באה להחליף התערבויות טיפוליות קליניות או כל דבר אחר, אלא אנחנו מאמינים שהם משלימים אחד את השני ועומדים זה לצד זה. 

מבט לעתיד

המסע של השנה האחרונה לימד אותנו על כוחה של הקהילה ועל חשיבותה של גישה הוליסטית בטיפול בטראומה. השבוע (שני) אירחנו בחווה למעלה מ-200 אנשים, רובם שורדי המסיבות. ראיתי במו עיניי את המשמעות של צוות מאוחד ומסונכרן, ואת השינוי במערכת העצבים הקולקטיבית. אנשים הגיעו עם רמות הצפה ומצוקה גבוהות, אך בזכות הצוות המקצועי והמסור, הצלחנו ליצור סביבה מוחזקת, מיטיבה, מווסתת ומחבקת.

השנה הזאת מלמדת אותנו את הכוח העצום שיש לקהילה בתהליכי ריפוי. ראינו כיצד אנשים שהגיעו במצב של מצוקה ובדידות, מצאו כוח ונחמה בחיבור עם אחרים שעברו חוויות דומות. זה חיזק את האמונה שלנו בחשיבות של יצירת מרחבים קהילתיים לריפוי טראומה. אנו ממשיכים ללמוד ולהתפתח, במטרה לא רק לרפא את פצעי העבר, אלא גם לבנות חוסן לעתיד ולסייע ביצירת חברה חזקה ומחוברת יותר.

סקיי ירדני, מנהל תחום טיפול בחוות מרפא רשפון, המרכז לריפוי וצמיחה מטראומה לפרטים וקהילות נפגעי השביעי באוקטובר והלחימה

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר