טיפולים במים קשורים לתחום הטיפולי הקרוי הידרותרפיה. והם לא משמשים רק לפינוק והרפיה ממתחים, אלא גם לריפוי ולטיפול של ממש בבעיות שונות. מהפרעות קשב לילדים, ועד כאבי שרירים, פציעות ספורט, ואפילו עניינים שבנפש. לאחרונה הם אפילו נכנסו לרשימת הטיפולים המשלימים של נתמכי משרד הביטחון לפגועי פוסט טראומה, פגועי נפש ופגועי ראש.
טיפול הווטסו (WATSU) הוא הטיפול הנפוץ ביותר בבריכות המים הטיפוליות, שהן בריכות קטנות ואינטימיות המחוממות לטמפרטורה של כ-35 מעלות, וקרובה מאד לטמפרטורת הגוף שלנו. הוא פותח בקליפורניה על ידי הרולד דאל, ומשלב את המילים מים ושיאצו.
טכניקת הלחיצות הסינית שיאצו מתבצעת בתוך המים, כשהמטופל נמצא במצב של ציפה והרפיה ונתמך במצופים יחודיים ובידיו של המטפל, שמשיט ומערסל אותו במים החמימים, תוך לחיצה על אותן נקודות ייחודיות ומרדיאנים מעולם והרפואה הסינית.
לצד הווטסו המוכר מצאנו בריכות שמציעות גם טיפולים מיוחדים אחרים במים, שמתאימים גם כטיפול מפנק וגם כטיפול שנועד להרחיב טווחי תנועה, להקל על בעיות שלד ומפרקים, לשחרר מתחים ולחץ, ועוד.
אקואה סטרץ׳

בבריכה "מעיינה" שברשפון מצאנו את ה-אקואה סטרץ׳, שיטת מתיחות במים שפותחה בארצות הברית על ידי ג'ורג' אברסול, ומטרתה לשחרר את התנועה ממגבלות ולשחזר טווח תנועה שאבד בעקבות פציעה, ניתוח או מחלה. "זה לא טיפול מפנק", אומרת המטפלת ינינה אומנסקי שלמדה את השיטה בארצות הברית, "אבל הוא תורם להפחתה משמעותית בכאבים כרוניים או תנועתיים ומייצר הרפיה עמוקה שעשויה לסייע בשינה".
הטיפול מתבצע ברובו בעמידה במים ובעיניים פקוחות. הוא מתחיל בלחיצות על נקודות כואבות בכף הרגל, שיוצרות תנועות אינטואיטיביות על פי טווח התנועה הקיים. בהמשך היא מבקשת להניע את מפרקי הירך במים, ואז לוחצת חזק על נקודות מסוימות באגן שמשפיעות באופן מיידי על הרחבת טווח התנועה. בהמשך היא מגיעה גם לעמוד השדרה, לכתפיים ולצוואר, ובהתאם לוחצת על נקודות שונות בגוף שמייצרות כאב, אך מצליחות שוב באופן מפתיע לייצר הגדלה מידית של טווחי התנועה בידיים וברגליים.
הטיפול נמשך בין חצי שעה לשעה, תלוי ברמת המוגבלויות והכאבים ההתחלתית. למרות שלא מדובר בטיפול מפנק, עצם ההימצאות במים החמימים והקדשת תשומת הלב המרבית למפרקים, משרה שלווה נעימה והרפיה.
עם היציאה מהמים יש הרגשה שהמפרקים כאילו שומנו והתנועות חלקות יותר. אומנסקי מסבירה שמטרת הלחיצות היא לפרק הסתיידויות ברקמת החיבור (פאשיה), ויחד עם העדר כוח הכבידה במים, הגוף מצליח להגיע לטווחים רחבים יותר מאשר ביבשה. עם זאת, כדי להגיע לתוצאות משמעותיות, יש לבצע מספר טיפולים. הטיפול מתאים במיוחד לסובלים ממגבלות בטווחי תנועה, כאבים כרוניים, ולמי שעבר ניתוח החלפת מפרק. משך הטיפול נע בין חצי שעה לשעה, בהתאם למצב הגוף. מחיר: 380 שקלים
אנה טומי – טוביק ספא, קדימה

טוביק ספא שבקדימה מציע חווית פינוק הכוללת מיטות מנוחה, סאונה, ג'קוזי, פינות כיבוד ומקלחות מאובזרות. האנה טומי הוא אחד מטיפולי הדגל של טוביק, טיפול מקורי שפותח על ידה של מטפלת המים הוותיקה טוביק שפר. הטיפול משלב אלמנטים מעולם המים, מטכניקת אלכסנדר ומהרפואה הסינית.
"עיקרון חשוב בטכניקת אלכסנדר קובע שעמוד השדרה שלנו אחראי על האיזון בין שני צדי גופנו ומכתיב את אופי תנועותינו", מסבירה טוביק. "את העיקרון הזה אני משלבת עם עיקרון חשוב ברפואה סינית, לפיו אנחנו יכולים לשפר את בריאותנו על ידי מגע בנקודות מסוימות בגוף המשפיעות על זרימת האנרגיה בתוכו".
בדומה לווטסו הטיפול מתבצע תוך ציפה במים בהרפיה מוחלטת, בתמיכתה של המטפלת ושל אביזרי ציפה נוספים. הגוף פאסיבי ואת הניעות במים והמתיחות העדינות מבצעת המטפלת. החוויה היא של הכלה, ריחוף, הרפיה עמוקה והתמסרות מוחלטת לתנודות שטוביק מנידה את הגוף, וללחיצותיה על נקודות מסוימות לאורך הידיים וערוצי מרידאנים. יש גם עיסוי עדין של הצוואר, עיסוי של הקרקפת, ועוד אלמנטים שקשה לזכור כי די מהר עוברים למצב של ריחוף, שמאד קשה להתעורר ממנו ולחזור למציאות. כשכבר מצליחים לצאת מהמים – הנפש מרגישה שלווה, והגוף מרגיש ארוך יותר ומאוזן,
משך הטיפול כ-50 דקות, ומספר הטיפולים נקבע בהתאם למצבכם הגופני והנפשי. מחיר: 450 שקלים ליחיד, 850 לזוג.
הילינג דנס

בבריכה טיפולית בשוהם מקיימים בני הזוג אייל וסוזן שפרון טיפולים נפרדים במים לגברים ולנשים. אייל מטפל בגברים וסוזן בנשים. לצד טיפולי הוואטסו, בין היתר בהלומי קרב המגיעים לטיפולים אצל אייל, מצאנו כאן שתי שיטות טיפול נוספות שבני הזוג מתמחים בהן: ריקוד מרפא (הילינג דנס וווטר דנס).
בניגוד לשם, לא באמת עומדים ורוקדים במים, וגם בטיפול הזה נשמר העיקרון של ציפה במים החמימים בעיניים עצומות בתמיכתו של המטפל, דבר המוביל לחוויה של הרפיה עמוקה וריחוף. מה ששונה הוא סוג התנועות והתנודות במים – תנועות גליות העוברות בכל הגוף, חלקן בצורת הספרה שמונה, תוך שילוב של תמיכות, הרפיות, מתיחות ועיסויים.
"התפיסה המנחה בשיטה היא שהתנועה לכשעצמה מעוררת את הגוף לריפוי מבפנים, כשהמטרה להגיע לזרימה, חופש וקלילות", מסבירה סוזן. "המדריך כמו מרקיד את האורח מעל ומתחת למים, וזה מוביל לעיתים לשחרור רגשי עמוק. בנוסף, מאפשרת התנועה במים לחיצה על נקודות מסוימות בגוף, להרחיב את טווח התנועה ולהגיע לגמישות מפרקית לצד גמישות נפשית". משך הטיפול נע בין 50 דקות לשעה וחצי, והמחיר: 350 עד 400 שקלים.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו