חוק הגיור של השר לשירותי דת מתן כהנא יאפשר גיור מחוץ לרבנות הראשית, כך עולה מנוסח טיוטת החוק האחרונה, שהגיע לידי "ישראל היום".
מהנוסח עולה כי למרות התחייבויותיו של השר כהנא כי במסגרת הרפורמה תישמר סמכותה של הרבנות הראשית, עיון בסעיפי החוק מגלה כי סמכויות הרבנות הראשית נשללות ממנה ועוברות למחוז חדש שיוקם, ושלא יהיה כפוף לפסיקת הרבנות הראשית. עוד התחייב כהנא כי את החוק שלו מאשר הרב חיים דרוקמן על סעיפיו ופרטיו.
תנאי סף מקלים
בשבועות האחרונים המערכת הפוליטית סוערת סביב רפורמת הגיור. במסגרת ההסכמים הקואליציוניים התחייבו השותפות לחוקק חוק גיור בתוך 60 ימים מיום כינון הממשלה. רק בשבוע שעבר נדחתה ברגע האחרון הצעת חוק של חברת הכנסת יוליה מלינובסקי מישראל ביתנו, שביקשה להקים מסלולי גיור מחוץ לרבנות הראשית.
המסגרת החדשה - מחוז רבני ערים - שבו יוכל כל רב עיר להקים בית דין לגיור, לא רק בעירו אלא בכל הארץ, ולא רק בית דין אחד אלא כמה שירצה, וכי לרבנות הראשית כמעט לא תהיה אפשרות לטרפד את הקמת בתי הדין או להדיח מהם דיינים שתמצא לא ראויים. החוק כיום קובע כי הרב הראשי הוא בעל הסמכות הבלעדית לאשר גיורים. סמכות זו מאפשרת לרב הראשי לקבוע את הסטנדרט ההלכתי לגיור. החוק החדש מבטל את סמכותו הבלעדית של הרב הראשי, ומעביר אותה לפקיד שימונה על ידי השר עצמו. החוק קובע תנאי סף מקלים לרבנים שיגיירו שלא במסגרת הרבנות הראשית. סעיף זה ייצור למעשה עדיפות משמעותית לגיור שלא במסגרת הרבנות הראשית.
השר כהנא גם הבטיח כי לרבנות הראשית תינתן סמכות להדיח דיין, וזאת באמצעות ועדת ההיגוי שתקום, שבה יהיו חמישה חברים. בלשכתו של השר כהנא דוחים את הדברים. לדברי גורמים בסביבתו, מאז החל השר לעבוד על החוק עברה ההצעה תיקונים רבים וטיוטות רבות, וגם ההצעה הנוכחית תעבור שינויים, לדבריהם. בסביבת השר הודו כי הרב דרוקמן הפתיע אותם בהתנגדותו החריפה, אולם לדבריהם השיח עימו יימשך.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו