סקר חדש: אחת מכל חמש נשים המתגרשות בישראל עגונה וכבולה בנישואים בעל כורחה

"כל אדם המעוניין לצאת מנישואים אמור להיות מסוגל לעשות זאת", אומרת מנכ"לית "מבוי סתום", שטוענת כי דייני בתי הדין נמנעים מליישם כלים הלכתיים קיימים לפתרון בעיית העגינות • בתי הדין מגיבים: "מדובר ב'פייק ניוז' המבוסס על הטיות בסקר"

אחת מתוך חמש נשים, שהתגרשו בחמש השנים האחרונות, חוו סרבנות גט , GettyImages
אחת מכל חמש נשים המתגרשות בישראל - עגונה. צילום: GettyImages

סקר חדש, שנערך ביוזמת ארגון "מבוי סתום", חושף פער משמעותי בין הנתונים הרשמיים של בתי הדין הרבניים לבין המציאות בשטח בנוגע לתופעת העגינות וסרבנות הגט בישראל. על פי הסקר, שכלל מדגם מייצג של 2,000 נשים יהודיות שאינן רווקות, כ-20% מהנשים שהתגרשו בחמש השנים האחרונות חוו סרבנות גט.

הנתון מנוגד באופן חריף למספרים המוצגים בדוחות הרשמיים של בתי הדין הרבניים, לפיהם ישנם רק 67 מקרים של סרבנות גט בישראל נכון לינואר 2025. הפער מצביע על כך שמתוך כעשרת אלפים מתגרשים מדי שנה, כאלפיים בפועל חווים סרבנות גט.

בניין הרבנות הראשית (ארכיון). "מדובר בפייק ניוז", צילום: אורן בן חקון

"סרבנות גט היא אלימות לכל דבר", אומרת סיגל רצין, מנכ"לית ארגון מבוי סתום. "נשים בישראל נאבקות, לפעמים במשך עשרות שנים, במסע להתרת קשר נישואין".

בהנהלת בתי הדין הרבניים דחו את ממצאי הסקר וטענו כי "מדובר בפייק ניוז. הסקר פנה לנשים מתוך 'הנחת המבוקש' כדי להציג גרסה חד צדדית, זאת מבלי לבדוק ולאמת את סטטוס התיקים וטענות הצד השני כפי שמתבקש בסכסוך משפטי בין שני צדדים.

"'מבוי סתום' מערפל ומטשטש את הנתונים והקריטריונים – לא כל זוג שמנהל הליך משפטי של סכסוך, במסגרתו יש פירוק שיתוף, חלוקת רכוש קביעת משמורת וכו' מסיים את התיק תוך שבוע. על פי דו"ח שפרסם מרכז רקמן כ-80% מסך התיקים בבתי הדין הרבניים מסתיימים תוך שנה, ו-14% נוספים תוך שנתיים – כלומר אחוז התיקים המתמשכים בישראל עומד על פחות מ-6%.


"לגבי ספירת הנתונים – אגף העגונות מטפל גם במקרי סרבנות גט ולא בעגינות בלבד, כאשר הוא מצליח להביא גט לכ-200 מקרים מדי שנה. חבל שעורכי הסקר לא בדקו זאת טרם פרסום ההשמצות המופרכות".

 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר