סקר שערך משרד המורשת חושף כי יותר ממחצית הישראלים סבורים שהיעדר חיבור למורשת ישראל עלול להוביל לעזיבת הארץ. במסגרת הסקר, שנערך לקראת ועידת מורשת שהתקיימה בשבוע שעבר, ענו 57% מהנשאלים כי היעדר חיבור למורשת הינו נדבך שמוסיף, ובחלק מהמקרים הינו מכריע במחשבה האם לעזוב את המדינה.
בסקר, שאותו ערכה חברת דיירקט פולס, השיבו 53 אחוזים מהנשאלים כי הם מרגישים חיבור במידה רבה מאוד לסיפורי התנ"ך ולאירועים ההיסטוריים שהתרחשו בארץ ישראל, ו-25 אחוזים נוספים השיבו כי הם מרגישים זאת במידה מסויימת. רק שבעה אחוזים ענו כי הם כלל לא מרגישים חיבור לסיפורי התנ"ך ולאירועים ההיסטוריים, מתוכם שני אחוזים בלבד מבעלי הזיקה לדת.
מלחמת חרבות ברזל הובילה לשינוי בחיבור למורשת ישראל, אך זאת בעיקר בקרב בעלי הזיקה לדת. כך, 52 אחוזים מבעלי הזיקה לדת השיבו כי חלה עליה בחיבור למורשת, שהצטרפו ל-39 אחוזים שהשיבו שלא חל שינוי. לעומתם, 51 אחוזים מהחילונים השיבו כי לא חל שינוי, 26 אחוזים השיבו כי חלה ירידה בחיבור ורק 22 אחוזים השיבו כי חלה עלייה בחיבור למורשת.
על השאלה עד כמה לדעתכם הנחלת המורשת יכולה לגשר על פערים בחברה הישראלית ענו 43 אחוזים "במידה רבה" ו-21 אחוזים "כלל לא". גם פה בעלי הזיקה לדת מטים את הכף דרמטית עם 63 אחוזים שהשיבו במידה רבה לעומת 57 אחוזים מהחילונים שהשיבו "במידה מועטה" ו"כלל לא".
48 אחוזים מהנשאלים ענו כי לדעתם אתרי המורשת בישראל מייצגים את מגוון הקהילות והתרבויות בארץ, זאת לעומת 25 אחוזים שענו שהם מייצגים את כלל הקהילות ו-16 אחוזים שענו שאינם מייצגים כלל. 50 אחוזים מהנשאלים השיבו כי לדעתם הדבר החסר ביותר בהנחלת המורשת הינה חשיפה רחבה יותר במערכת החינוך, לעומת 19 אחוזים שענו כי יש לפעול יותר לשילוב המורשת בחיי היום יום ובתרבות ו-15% שענו כי יש מחסור בשימור ושיקום אתרי מורשת.
62 אחוזים הסכימו עם האמירה שעל המדינה להציב מטרה להעמקת החיבור של האזרחים למורשת, אך יש לציין כי 43 אחוזים מהחילונים לא הסכימו עם אמירה זאת לעומת 45 אחוזים שהסכימו.
הנסקרים נשאלו באילו אתרי מורשת המדינה צריכה להשקיע ולתמוך יותר. 38 אחוזים מכלל הנסקרים השיבו כי יש להשקיע באתרי דת יהודיים, אך הסיבה לכך הינה, בין היתר, 60 אחוזים מבעלי הזיקה לדת שהצביעו כך. החילונים הצביעו במובהק על אתרים אזרחיים יותר, כש-74 אחוזים סוברים שיש להשקיע במוזיאונים, גנים לאומיים, אתרי ראשית ההתיישבות ואתרי ארכיאולוגיה.
בשאלה "איזה אתר מורשת מסמל בעיניכם את הזהות של עם ישראל", 70 אחוזים אמרו כי מדובר בכותל המערבי ו-15 אחוזים אמרו הר הבית. לעומתם, רק חמישה אחוזים אמרו יד ושם ומספר זהה אמרו מצדה, זאת למרות שמדובר בשני אתרי מורשת משמעותיים ביותר ככל שמדובר ביהדות התפוצות. רק שלושה אחוזים הצביעו על מערת המכפלה כאתר מורשת שמסמל בעיניהם את הזהות של עם ישראל.
"בימים אלה של אתגרים לאומיים, הסקר מראה שהציבור דורש מורשת, ומבין שהמורשת היא עוגן מלכד ומחבר, וכלי חשוב בחיזוק הקשר בין העם למורשתו", אמר שר המורשת, עמיחי אליהו.
"הסקר מצביע על הצורך הדחוף בהרחבת הנגישות למורשת הישראלית ובחיזוק הקשר אליה בקרב כלל שכבות האוכלוסייה", הוסיף מנכ"ל משרד המורשת, איתי גרנק. "אנו מציגים תכנית אסטרטגית רחבת היקף להנחלת המורשת, שתכלול השקעה משמעותית בחינוך, בשימור אתרים ובפיתוח תכנים דיגיטליים".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו